|

Türk Telekom kâr ve abonede rekor kırdı

Türk Telekom, yılın ilk yarısını rekorlarla tamamladı. Hızlı büyüme ve yüksek faaliyet kârlılığı dikkat çekti. Şirket, abone kazanımında da rekor kırdı. Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “2018’in ilk 6 ayında 1,9 milyon net yeni aboneye ulaştık ve yüzde 9,4 yıllık büyüme ile 10 milyar TL’ye yakın gelir elde ettik” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:05 - 26/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany
Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany

2018’in ilk yarısında, son 10 yılın en iyi ilk 6 ay abone kazanımı sağlayan Türk Telekom’un 30 Haziran 2018 itibariyle toplam abone sayısı 1,9 milyon artışla 43,5 milyona yükseldi. 2018’in ilk 6 ayında yıllık yüzde 9,4 büyüme ile 9,6 milyar TL gelir elde eden Türk Telekom’un bu dönemde faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) yıllık bazda yüzde 21,6 artarak 3,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Etkin maliyet ve gider yönetimi ile geçen yılın ilk 6 ayına göre yıllık 4,1 puanlık iyileşme sağlanan FAVÖK marjı ise son 10 yılın ilk yarı dönemlerine kıyasla rekor artışla yüzde 41’e ulaştı.

1.4 milyarlık yeni projeler

Böylece yılın ilk yarısında elde edilen rekor yeni abone kazanımı, FAVÖK’teki güçlü büyüme ve FAVÖK marjındaki rekor yıllık artış, Türk Telekom’un operasyonel olarak oldukça başarılı bir yarıyılı daha geride bıraktığını ortaya koydu Şirket, 2018 ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yatırım harcamalarını yüzde 50 arttırarak 1.4 milyar TL yatırım gerçekleştirdi. Türk Telekom’un, Türkiye’nin teknolojik gelişimini gerçekleştirmek adına yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüğünü kaydeden Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, “1,4 milyar liralık yatırımla İstanbul Esenyurt’ta Türkiye’nin en büyük veri merkezini açtık. Hem Türkiye’nin hem de bölgenin veri merkezi üssü olma hedefiyle veri merkezi sayımızı yediye çıkardık. Uzun vadede Türk Telekom’a değer katacak istikrarlı ve kârlı bir büyüme için öngördüğümüz stratejilerimizi başarıyla uygulamayı sürdürüyoruz. 2018’in ilk 6 ayında kazandığımız 1,9 milyon net yeni abonemizle birlikte toplam abone sayımızın 43,5 milyona yükselmesinin gururunu yaşıyoruz. ilk 6 ayda yüzde 9,4 yıllık büyüme ile 10 milyar TL’ye yakın gelir elde ettik. Güçlü bir ilk yarıyla ve işimizdeki fevkalade ivme ile yılın kalan yarısı için de iyimseriz” diye konuştu.

  • TAMBU 6,6 milyon kez indirildi
  • Doany, TAMBU’nun ilk bir yılında 6,6 milyon indirme sayısına ulaştığını söyledi. TAMBU'nun en yakın rakibinden 2 kat daha fazla indirildiğini belirten Doany, “Mobil paylaşım pilot projesinden de etkileyici sonuçlar almaya devam ediyoruz. Kapasite, kapsama, şebeke memnuniyeti ve bağlantı kalitesi gibi birçok göstergede tanık olduğumuz gelişmeler umut vaat ediyor. Aktif paylaşım modelini özellikle düşük nüfus yoğunluğuna sahip şehirlerde yaygınlaştırmak için seçenekleri değerlendiriyoruz. Yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgeler için ise mevcut pasif paylaşım modelini diğer oyuncularla maliyet paylaşım usulüne göre uygulamayı değerlendiriyoruz. Sektör ve ülke menfaatleri doğrultusunda geliştirdiğimiz sabit ve mobil altyapı paylaşım modelleri ile uzun vadede kazanan Türkiye olacak” dedi.

Ev TV’ye yatırım

Tivibu'nun pazardaki 2 numaralı oyuncu konumunu güçlendirdiğini belirten Doany şöyle konuştu; “Sayıları 1,5 milyona ulaşan Ev TV aboneleri ile Tivibu EV, pazardaki 2 numaralı oyuncu konumunu güçlendirdi. Toplam ödemeli TV abone sayısı ise ilk 6 ay toplamında son 10 yılın en yüksek kazanımı ile 519 bin artarak 3,3 milyona yükseldi. Şirketin mobil abone sayısı ise yılın ilk altı ayında 626 bin artışla 20,2 milyon oldu. Bu yıl da hedef izlenme sayısını artırmak. Türkiye Basketbol Süper Ligi üç sezon boyunca TİVİBU’da yayınlanacak.”

4.5G'de gücü arttı

Sabit ses abone sayısı, yükseliş eğilimini sürdürdü. Yalın DSL hatları dahil toplam sabit erişim hatları, halka arzdan bu yana, son 10 yılın en iyi ilk altı ay abone artışı olan toplam 370 bin net abone kazanımıyla 14,1 milyona ulaştı. Bir yıl önce yüzde 77 olan LTE (4,5G) nüfus kapsama alanı ise Haziran sonunda yüzde 88'e ulaştı. LTE kullanıcılarının toplam mobil aboneler içindeki payı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28’den yüzde 41’e yükseldi.

#Türk Telekom
#Abone
6 yıl önce