|

Trump’tan beter

Almanya Başbakanı Merkel, gümrük duvarlarının yükseltilmesi konusunda ABD Başkanı Trump'la yarışıyor. Avrupa Birliği politikalarını Almanya'ya hapseden Merkel; Türkiye ile gümrük birliği genişletme müzakerelerinin yapılmayacağını iddia etti. Merkel'in seçmeni etkileme çabası Avrupa ile ticareti zora sokabilir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/08/2017 Cuma
Güncelleme: 00:31 - 18/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Merkel-Trump
Merkel-Trump

ABD Başkanı Donalt Trump’un geçen Beyaz Saray’a çıkmasının ardından iyice artan ticaretteki korumacı anlayış Avrupa’ya sıçradı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, son zamanlarda yaptığı çıkışlarla Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA)’yı rafa kaldıran ve Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması görüşmelerine son veren Trump’ı aratmıyor. Önümüzdeki ay yapılacak seçimler öncesinde Alman seçmenleri etkileme hırsıyla hareket ettiği ifade edilen Merkel, Türkiye’yi hedef aldı. Almanya'nın Türkiye ile yaşadığı gerginliğin etkisiyle konuşan Merkel, Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmeyeceklerini iddia etti.

SERBEST TİCARETE KARŞI

Türkiye’den haksız taleplerde bulunan ve istediğini alamadığı için de dengesiz çıkışlarıyla dikkat çeken Merkel, önceki gün katıldığı bir YouTube mülakatında, “Şu anda katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmadığı bir durumdayız. Gümrük Birliği’nde bir genişleme gerçekleştirmeyeceğiz. Türkiye ile ilişkilerde herhangi bir derinleşme söz konusu değil” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini hedef alan Merkel’in Almanya’da yaklaşan genel seçimler öncesinde böyle bu tür çıkışlarda bulunduğu tahmin edilse de Avrupa Birliği’ni Almanya’ya hapsetmeye çalışması dikkat çekiyor. Türkiye AB ile arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının gıda/tarım, hizmetler, kamu alımları ve üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarını kapsayacak çerçeveye genişletilmesini istiyor.

KONSEYİN YETKİSİ LAZIM

Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini iki katı olan 300 milyar dolara çıkarma potansiyeli bulunduğu belirtiliyor. Gümrük Birliği güncelleme sürecinin başlayabilmesi için üye ülkelerden oluşan Avrupa Birliği Konseyi’nin komisyona yetki vermesi gerekiyor.

#ABD
#Almanya
#Merkel
#Gümrük
7 yıl önce