|

Spekülatöre karşı bakanlık ayarı

Alıcı ile üreticiyi karşı karşıya getirmek isteyen spekülatörlere karşı bakanlık harekete geçti. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, fındık fiyatlarını üreticinin lehine korumak için TMO’nun elindeki fındık stoklarını yıl sonuna kadar satışa açmayacaklarını duyurdu. Açıklamayı memnuniyetle karşılayan sektör temsilcileri ise; bu hamleyle birlikte fiyatların daha da aşağı çekilmesinin önlenerek, fiyat istikrarının sağlandığını kaydetti.

Arzu Kurum
04:00 - 19/10/2018 Cuma
Güncelleme: 01:07 - 19/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
TMO elindeki fındık stoklarını yıl sonuna kadar satışa açmayacaklarını duyurdu.
TMO elindeki fındık stoklarını yıl sonuna kadar satışa açmayacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz dönemlerde düşen fiyat nedeniyle alıcı ve üreticiyi karşı getiren fındık fiyatları konusunda, bu yıl da hareketli bir sezon yaşanıyor. Geçen yıl hükümet üretici mağduriyetini önlemek için Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) devreye sokarak; üreticinin elindeki fındığı alarak sorunu çözmüştü. Bu yıl ise artan girdi maliyetleri nedeniyle zor günler geçiren üretici 12-13 liradan işlem gören fındık fiyatını az buluyor. Sektör temsilcileri, TMO’nun devreye girmesini isterken; öbür taraftan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili dün Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

MÜDAHALE EDİLDİ

Fındık fiyatlarını üreticinin lehine korumak için TMO'nun elindeki fındık stoklarını yıl sonuna kadar satışa açmayacaklarını duyurduklarını anımsatan Pakdemirli, bu açıklamadan yola çıkarak, hemen ocak ayında fındık stokları satışa açılacakmış gibi spekülasyonlar yapılmaya başlandığını ifade etti. 2018 yılı biter bitmez TMO'nun fındık stoklarının satışa açılmasının söz konusu olmadığına işaret eden Bakan Pakdemirli, üreticinin elinde fındık olduğu sürece stokları koruyacaklarını ve satışa açmayacaklarını belirtti. Açıklamayı memnuniyetle karşılayan sektör temsilcileri; bu açıklamayla birlikte fındık fiyatlarının korunarak; mağduriyetlerin önleneceği görüşünde birleşiyor.


TMO ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, fındığın başlı başına bölgenin en önemli ürünü olduğuna vurgu yaparak; ürünün Karadeniz Bölgesi’nin de en büyük geçim kaynağı olduğuna işaret etti. Oda olarak; TMO’nun yeniden devreye girmesini talep ettiklerini anlatan Soydan, "Şu anda serbest piyasada fındık 12 liradan satılıyor. Üreticinin maliyet fiyatları zaten 11-12 lira. Serbest piyasa koşulları şu anda hiç şeffaf değil. Geçen yıl da üreticinin sorunları vardı. TMO devreye girerek; yaklaşık 130 bin ton fındık aldı. Önemli bir görev üstlendi. Fındık fiyatının daha aşağı çekilmesine engel oldu. Bu yıl da bu talebimizi yineliyoruz” diye konuştu.


FİYAT DÜŞÜŞÜ ÖNLENDİ

TMO’nun elinde yaklaşık 78 bin ton fındık bulunduğu bilgisini paylaşan Soydan, “Elinde fındık bulunduran üretici açısından, bunun şu anda piyasaya sürülüp sürülmemesi konusu çok önemli” dedi. “Sürülmesi halinde fiyatların daha da aşağı çekilmesi anlamına geliyor” diyen Soydan, “Tarım Bakanı 2018 yılı sonuna kadar TMO tarafından piyasaya fındık sürülmeyeceğini açıkladı. Bu durum fiyatların belli bir seviyede tutulmasını sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 40'I HALA ÜRETİCİNİN ELİNDE

Şu anda fındığın yüzde 40 ila 50’sinin üreticinin elinde bulunduğunu aktaran Soydan, “Sadece 2018 yılı sonuna kadar değil, üretecinin elinden fındık tamamen çekildiği zaman TMO’nun devreye girmesi gerekiyor. TMO buna göre şart ve kriterleri değerlendirmeli. O zaman daha anlamlı olacak” ifadelerini kullandı.

  • DOĞRU KARAR
  • Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç ise; devlet adına elinde stok tutan hiçbir kurumun, üreticinin elinden mal çıkmadan, elindeki malı piyasaya sürmeyeceğini söyleyerek; “Sayın bakanın değerlendirmesi çok yerinde ve doğru bir görüştür. Olması gereken de budur zaten” dedi.

#Fındık
#Bakanlık
#Karadeniz
6 yıl önce