|

OPEC'ten piyasaları kaygılandıran toplantı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in Perşembe günü yapılması beklenen toplantısı öncesi piyasalarda daralma kaygısı yaşanıyor.

Yeni Şafak
15:07 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 15:18 - 28/11/2017 Salı
Reuters
OPEC'ten petrol fiyatlarını yükseltecek toplantı
OPEC'ten petrol fiyatlarını yükseltecek toplantı

OPEC'in petrol piyasasını dengeleme çabalarının, bu kez küresel bir daralma yaratarak fiyatları yükseltebileceği kaygısı, bu hafta yapılacak politika toplantısının zor geçeceğine işaret ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Şeyh Suheyl bin Muhammed el Mazrui, "Kolay bir toplantı olmayacak; biz her zaman farklı senaryoları değerlendiririz" dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısı Perşembe günü Viyana'da yapılacak.

  • OPEC, Rusya ve OPEC üyesi olmayan dokuz üretici 2018 Mart ayına kadar üretimlerini günde 1.8 milyon varil kısıyorlar. Bu toplantıda bu anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağı görüşülecek.

Piyasalardaki genel beklenti OPEC'in kısıntıyı 2018 sonuna kadar uzatacağı yolunda olmasına rağmen, son günlerde bu konunda bazı kuşkular belirmiş durumda.

OPEC'in lider ülkesi Suudi Arabistan, petrolün satış fiyatının varil başına 60 dolar civarında olmasını istediğini gizlemiyor. Suudi Arabistan, ulusal petrol şirketi Aramco'yu halka arza hazırlanırken, bir yandan da büyük bütçe açığıyla mücadele ediyor.

Gelecek yıl Mart ayında genel seçimlere hazırlanan Rus hükümeti de petrolde yüksek fiyat istiyor.

Ancak yetkililer, yüksek petrol fiyatının rubleyi destekleyeceğinden ve bunun da Rus ekonomisinin rekabetçiliğine zarar vereceğinden kaygılanıyorlar.

Petrol varil başına 60 doların üzerine çıkınca, ABD'li üreticiler de vadeli işleme tabi üretimlerinde sıkı bir hedge uygulamasına gitti ve küresel üretim kısıntısına dahil olmayan Amerikan kaya gazı üretiminde yeni bir fiyat fırlaması kaygısı yarattılar.

  • Emtia ticaretinde en etkin bankalardan olan Goldman Sachs, bugün yaptığı bir açıklamada OPEC toplantısından çıkacak sonucun belirsiz olduğunu söyledi.

Goldman Sachs yayınladığı notta, "Böyle bir uzlaşma yokluğu, petrol piyasası dengelenmesindeki gelişmenin belirsiz olması ve aynı zamanda Brent petrolü fiyatının varil başına 63 dolarda olmasından kaynaklanıyor" dedi.


#​Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü
#opec
#petrol
#piyasalar
#Goldman Sachs
#rusya
6 yıl önce