|

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkan karara göre politika faizi 1,25 puan arttırılarak yüzde 16.50'den yüzde 17.75'e yükseltildi.

Yeni Şafak
14:00 - 7/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 15:56 - 7/06/2018 Perşembe
AA
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında faiz kararını açıkladı. Banka PPK sonrası politika faizini 1,25 puan arttırarak yüzde 16.50'den yüzde 17.75'e yükseltti. Karar döviz piyasalarında da etkili oldu. Faiz arttırımıyla birlikte 4,58 seviyelerindeki dolar hızlı bir düşüş kaydederek 4,45 seviyelerine Euro ise 5.33 liradan 5.29 liraya indi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir.

Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir.
Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. B
u çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

  • Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

SADELEŞME ADIMI ATMIŞTI

Merkez Bankası 23 Mayıs’ta yaptığı PPK’da Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırdı. 28 Mayıs tarihinde ise sadeleşme adımını attı. Böylece 1 Haziran’dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı politika faizi oldu.

  • 1 Haziran’dan itibaren politika faizini fonlama faizine (yüzde 16.50) eşitleyen Merkez Bankası , faiz koridorunun da bu orana kıyasla eksi/artı 150 baz puanlık bir marj ile belirleneceğini bildirmişti.

Faiz koridoru yüzde 15.00 ile 18.00 aralığında, artık ana araç olarak kullanılmayacak olan GLP de yüzde 19.50 olarak belirlendi.


#Merkez Bankası
#Faiz
#Para Politikası Kurulu
#PPK
6 yıl önce