|

Karadeniz'in geleceğine yatırım

Yatırımların artarak devam ettiği Karadeniz'de; turizmin geliştirilmesi için büyük adımlar atılıyor. Üç farklı bakanlıkla birlikte yeni projeler için düğmeye bastıklarını anlatan Rize Babillon Hotel Genel Müdürü Ali Bayramoğlu; devreye alacakları tesislerle birlikte başta kış turizmi olmak üzere çeşitli aktiviteleri sektöre kazandıracaklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:36 - 8/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Bölgenin en önemli illerinden biri olan sadece Rize’de; bin 400 tarihi köprü, irili ufaklı sayısız şelale bulunuyor.
Bölgenin en önemli illerinden biri olan sadece Rize’de; bin 400 tarihi köprü, irili ufaklı sayısız şelale bulunuyor.

Türkiye’nin doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Karadeniz Bölgesi özellikle son yıllarda Arap ve Ortadoğulu turistlerin gösterdiği yoğun ilgiden dolayı adından sıkça söz ettiriyor. Yeni yatırımların hız kesmediği coğrafya, turizmden daha fazla pay almak için kabuk değiştirmeye hazırlanıyor. Rize’nin İyidere ilçesinde 22 milyon dolarlık yatırımla; yaklaşık 1,5 yıl önce hayata geçen Rize Babillon Hotel Spa ile Restaurant Genel Müdürü Ali Bayramoğlu’nun daveti üzerine gittiğimiz şehirde incelemelerde bulunup; sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi aldık.

HEDEF BÖLGEYİ KALKINDIRMAK

Türkiye’nin kalkınmasının temelinin ancak şehirlerde yapılacak yeni yatırımlarla olabileceğini işaret eden Ali Bayramoğlu; “İnşallah önümüzdeki dönemde bunları çeşitlendirebilirsek şehir markalaşmasını daha da arttırabiliriz” diye konuştu. Bayramoğlu, öncelikli hedeflerinin bölgeyi kalkındırmak olduğunu dile getirdi. Yörede marka değeri yüksek olan aksiyon ve planlama alanlarında hizmet verebilecek yeterli alanların olmadığını kaydeden Bayramoğlu; “Çok meşhur; yayla, vadi, şelale, köprü ve konaklarımız var. Fakat bunları turizm amaçlı iyi pazarlayamıyoruz. Bu alanların turizm amaçlı şekillenmesi güncellenmesi ve geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KIŞ TURİZMİ ODAKTA OLMALI

Yeni yatırımların devreye alınmasıyla birlikte 3-5 yıl içerisinde coğrafyanın çok daha fonksiyonel hale getirilerek uluslararası arenaya taşınacağının altını çizen Bayramoğlu; “Bölgenin diğer önemli bir avantajı ise kış turizmi. Kaçkar dağları Türkiye’nin en uzun silsile dağlarından bir tanesi. Bölgedeki kış süreci 6 ay sürüyor. Tepe noktaları, iklim değişikliklerine kadar uygun olan birçok tepemiz var. Bunlarda tabii doğal pist alanlarımız var. Kayak Federasyonu ile beraber yaklaşık bir senedir çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

KAYAK MERKEZi ADAYI

Önümüzdeki günlerde birkaç tesisin envanter çalışmasının çıkmasıyla birlikte; Türkiye’nin en önemli kayak merkezinin Doğu Karadeniz Bölgesi olacağını işaret eden Bayramoğlu şunları söyledi: “Böylece çeşitliliği ve müşteri sayısını arttırmak daha kolay olacak. Yeteri kadar konaklama alanımız yoksa da; şehir merkezinde, dağlarda konaklama aktiviteleri oluşturma imkânlarımız olacaktır.”


3 bakanlıkla çalışmalar sürüyor

Coğrafyanın, Türkiye’nin en önemli turizm gözdelerinin bir tanesi olmaya aday olduğunu kaydeden Ali Bayramoğlu, “Bu noktada Kalkınma Bakanlığı ile ajanslar kanalıyla proje yürütüyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla kış turizmi aktiviteleri yapıyoruz. Yatırım noktasında ise; Turizm Bakanlığı ile özellikle bu bölgenin gelişimine yönelik aktivitelerin planlamalarını yapıyoruz” bilgisini paylaştı.

FARKLILAŞMA İHTİYAÇ

Bölgeyi satan birçok tur operatörünün sadece Uzungöl ve onun yanında kısmen Ayder’i bildiğini aktaran Bayramoğlu; bölgenin sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Bölgede yapılaşma hatası, hizmet sıkıntısı, bölge insanın uluslararası iş becerme alt yapısının yetersizliği, yabancı dil problemi ve tesis yetersizliği var.” Bayramoğlu; bütün bunların sonucunda fiyat ve hizmet anlayışının düştüğünü söyledi.

EMLAKÇI İSTİLASI VAR

Sektörde çok ciddi bir otelci emlakçı sorunu oluştuğuna dikkati çeken Bayramoğlu; “Müşteriyi otelde kalacağı maliyetten çok daha düşük bir miktarda ikna ediyorlar. Herhangi bir alt yapı hizmeti olmadan, oda kiralama modeli oluşmaya başladı. Bunun bir numaralı belgesi ise Trabzon’da otellerin yoğun bulunduğu bölge oluşturuyor” diye konuştu.


Örnek proje

2015 yılında resmi açılışı yapılan Babillon Hotel hakkında aldığımız bilgilere göre ise; tesis 114 oda, 280 yatak kapasitesine sahip. Konaklama alanından çok daha fazla olanak sağlayan işletme; kongre, düğün, dernek, toplantı gibi organizasyonları içeren farklı konseptlere sahip. Aynı anda bin kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahip olan tesis; resort konseptinde yapılmış iyi bir dinlenme ve istirahat etme imkânı da sunuyor. Özellikle Spa ve hamam bölümünde Osmanlı kültürüyle bütünleşen bir mekân oluşturulmuş. Otellerinin için olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydeden Bayramoğlu; “Otelimiz Karadeniz Bölgemize büyük bir katkı sağladı. Bundan sonraki süreçte turizmin kalkınmasına önderlik edecek” açıklamasında bulundu. Yatırımları hala sürdürdüklerini paylaşan Bayramoğlu; şehir merkezi ve dağda olmak üzere iki yeni otel planlaması içinde olduklarını bildirdi.

#Karadeniz
#Turizm
#Doğa
7 yıl önce