|

Kaçak binalara iskan verilecek

Türkiye’deki binaların yüzde 60’ı kaçak. Bunlara kanunen iskan verilemediğini söyleyen Bakan Özhaseki, “İçinde oturanların elinde ev tapusu yok. Çürük olmayanlara bir kereye mahsus iskan verilecek” dedi. Vatandaş, belirli bir ücret ödeyerek binasını kayıt altına aldırabilecek. Gelen kaynak deprem riskine karşı kentsel dönüşüm için kullanılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:15 - 23/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Kaçak binalara bir kereye mahsus çürük olmayanlara iskan verilecek
​Kaçak binalara bir kereye mahsus çürük olmayanlara iskan verilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Şırnak’taki temasları kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Özhaseki, imar konusunda vatandaşla devlet arasında yıllardır süregelen bir ihtilaf olduğuna, Türkiye’deki binaların yüzde 60’ının imar sorunu bulunduğuna dikkat çekti:

BİNALARIN YÜZDE 60’I KAÇAK

“Türkiye’de yaklaşık 26 milyonluk bağımsız birimin yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğu bir ortamdayız. Kanuna göre bunun iki çözümü var. Ya yıkıp para cezası keseceksin. Ki bunu hiçbir partinin belediyesi yapamıyor. Bugün İzmir’in yüzde 62’si kaçak, Üsküdar’ın yüzde 75’i kaçak, hadi ceza yazsınlar da göreyim. Yazamazlar ve yıkamıyorlar da...”

HEM VATANDAŞ HEM DEVLET ZARARDA

İmar sorununun hem devlete, hem de vatandaşa zarar verdiğini belirten Bakan Özhaseki, “Şimdi belediye kanunen kaçak binaya iskan veremiyor. Bu sebeple sadece arsa üzerinden vergi alıyor. İçinde oturan vatandaş ise kat mülkiyetine geçememiş. Elinde bir kere ev tapusu yok. Ekonomik bir değer olarak da gözükmüyor. Böyle bir bela ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

  • Yerli firmaya faizsiz kredi
  • Kentsel dönüşüm için belediyelere verilmesi planlanan kredilerin bina yerine alan bazlı verileceğini belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Vatandaşlarla müteahhitleri yüz göz ettirmeyeceğiz, belediyeler ortada olacak. Belediye bize gelip yüzde 100 milli olan firmalardan malzeme kullanacağını taahhüt ettiğinde, yüzde 0 faizle kredi vereceğiz. Bunlar yasada çıkana kadar inisiyatif kullanacağım” dedi.

YENİ İMARA KADAR İZİN VERİLECEK

Önümüzdeki günlerde vatandaşla devletin barıştırılacağını ifade eden Özhaseki, “Vatandaş gelip kendi rızası ile imara, iskana aykırılığı bildirecek. Belirli bir ücret ödeyerek binasını kayıt altına aldıracak. Çürük olmayan binalara yeni imara geçene kadar izin verilecek” dedi. Özhaseki, imar affından gelen kaynağı da kentsel dönüşüm hesabına aktaracaklarını belirtti.

OLUŞAN KAYNAK KENTSEL DÖNÜŞÜME

Kuzey Anadolu fay hattının 2030 yılına kadar kırılmasının beklendiğini kaydeden Özhaseki, “Bu depremin 7 şiddetinin üzerinde olması bekleniyor. Bu yüzden bir an önce kentsel dönüşüme girmemiz lazım. Korkulan deprem olursa, İstanbul’daki 800 bin civarındaki riskli binanın yarısı dahi yıkılsa, ülkenin bağımsızlığını bile kaybederiz” dedi.

#​Türkiye
#Mehmet Özhaseki
#Şırnak
6 yıl önce