|

İşsizlik tek hane eşiğinde

Türkiye’de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı ayına göre 1,6 puan azalarak yüzde 10,1 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 432 bin kişi azalışla 3 milyon 21 0 bin kişiye geriledi. Yüzde 10,1’lik seviye son 23 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. İş dünyası ve ekonomistler, mart ayı istihdamını olumlu karşılarken, işsizliğin yakın dönemde tek hanelere ineceğini belirtiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2018 Salı
Güncelleme: 01:46 - 19/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Yüzde 10,1’lik seviye, son 23 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçt
Yüzde 10,1’lik seviye, son 23 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçt

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 432 bin kişi azalarak 3 milyon 210 bin kişiye gerilerken aynı dönemde işsizlik oranı da 1,6 puan düşerek yüzde 10,1 oldu. İş gücü verilerinin güçlü büyüme seyrini destekleyecek bir performans sergilediğini ifade eden hem hükümet kurmayları, hem iş dünyası temsilcileri hem de ekonomistler, mart ayı istihdamını olumlu karşılarken, işsizliğin yakın dönemde tek hanelere ineceğini belirtiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mart ayında kaydedilen yüzde 10,1’lik seviye, son 23 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. İşsizlik oranında söz konusu seviyenin altı, en son Mayıs 2016'da yüzde 9,4 ile yakalanmıştı. İşsizlik oranı martta bir önceki aya göre ise 0,5 puan azaldı. Mart ayında tarım dışı işsizlik oranı 1,8 puanlık azalışla yüzde 11,9 olarak tahmin edildi. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3,7 puanlık azalışla yüzde 17,7'ye geriledi. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda da 1,7 puan azalarak yüzde 10,3 olarak gerçekleşti.

İSTİHDAM EDİLENLER 1 MİLYON ÇOĞALDI

TÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı, martta geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 10 bin kişi artarak 28 milyon 499 bin kişi, istihdam oranı ise 1 puanlık artışla yüzde 47,1 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 27 bin azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 38 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,7'si tarım, yüzde 19,7'si sanayi, yüzde 7,3'ü inşaat, yüzde 55,3'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Martta geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında tarım sektörünün, istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan azalırken, sanayi sektörünün payı 0,3 puan, hizmet sektörünün payı 0,5 puan arttı. İnşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.

İŞ GÜCÜNE KATILIM ARTTI

İş gücü, geçen yılın aynı dönemine göre 578 bin kişi artarak 31 milyon 709 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,2 puan artarak %52,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,1 puanlık azalışla %71,8, kadınlarda ise 0,5 puanlık artışla %33,4 oldu.


Genç işsizlikte AB’ye yaklaştık

Türkiye’de 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı martta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3,7 puan azalarak yüzde 17,7’ye indi ve son 22 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu oranla Avro Bölgesi ve Avrupa Birliği (AB) ortalamalarına yakın performans yakalandı. Böylece Türkiye, aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz’in de bulunduğu birçok ülkeyi genç işsizliği azaltmada geride bıraktı. Söz konusu genç işsizlik oranı AB ülkelerinde ortalama yüzde 15,6, Avro Bölgesi’nde ise yüzde 17,3 gerçekleşti.


Rekorlara bir yenisi eklendi

Hükümet üyeleri martta işsizlikte yakalan rekor düşüşü değerlendirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “İşçimiz, çiftçimiz, emekçimiz, işverenimiz ve hükümetimizin kararlı adımlarıyla böylesine ağır bir sürecin ardından büyüme, ihracat, istihdam rekorları kıran trendi devam ettiriyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, iş gücü istatistiklerine ilişkin, “Genç işsizlikte yüzde 1,5 puan düşüş var. İyiye doğru bir yönelim var. İnşallah önümüzdeki ay beklentilerimiz tek haneli.” ifadelerini kullandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, “(İş gücü istatistikleri) Hani ‘işsizlik artıyor’ diyorlar, yaygara çıkartıyorlar ya, bu resmi olarak işsizliğin düştüğünü gösteriyor... Türkiye’de 28 milyon 499 bin kişiye iş, aş bulmuş oluyoruz” dedi.


İhracatın katkısı yüksek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, istihdamdaki gelişmede ihracatın etkisinin çok büyük olduğunu vurgulayarak, 2017’deki başarının ardından bu yıl her ay ihracatta rekorlar kırılmasının, özellikle ihracatçıların hem yatırım hem de istihdamda önemli adımlar atmalarına vesile olduğunu söyledi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, işsizlik oranında gözlenen gerilemeyi, büyüme oranının reel ekonomiye yansımasının anlaşılması bakımından oldukça önemsediklerini vurguladı.



Büyümenin meyvesi alındı

DEİK Başkanı Nail Olpak, “TÜİK’in işsizlik verilerinin son dönemde Türkiye’de ekonomik büyümenin istihdam yaratıp yaratmadığıyla ilgili eleştiri ve kaygılara da yanıt niteliğinde olduğunu düşünüyorum” dedi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç de istihdamdaki iyileşmenin, Türkiye’nin büyüme hikayesinin güçlü şekilde sürdüğüne işaret ettiğini söylerken, ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur, seçim sonrası işsizliğin tek hanelere düşmesini öngördüklerini aktardı.

#İstihdam
#İşsizlik
6 yıl önce