|

İflas erteleme sistemi bitiyor

Sıkıntıya düşen şirketlerin birçok hileli yöntemle başvurduğu ‘iflas erteleme’ artık tamamen kaldırılıyor. Bunun yerine, şirketleri tasfiyeden önce ticari hayatta tutmaya çalışacak 'kurtarma anlaşması' olarak tabir edilen yeni bir sistem geliyor. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, söz konusu kararı da barındıran 93 maddelik yatırım ortamını kolaylaştırıcı düzenlemeyi TBMM’ye sunduklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2018 mercredi
Güncelleme: 08:56 - 31/01/2018 mercredi
Yeni Şafak
Şirketlerin sıkıştıklarında başvurdukları ‘iflas erteleme’ sistemi artık tamamen kaldırılacak.
Şirketlerin sıkıştıklarında başvurdukları ‘iflas erteleme’ sistemi artık tamamen kaldırılacak.

Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler arasındaki yerini 60’lardan 20’lere çekmek amacıyla çalışan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) önemli düzenlemeleri hayata geçirecek. Bu kapsamda birçok hileli yöntemler arasına giren şirketlerin sıkıştıklarında başvurdukları ‘iflas erteleme’ sistemi artık tamamen kaldırılacak. Böylece konkordato olarak tabir edilen alacaklıların, borçlarını belli bir plana göre şirketten almaları konusunda aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmaya ihtiyaç kalmayacak. Yerine, şirketleri iflas erteleme yönteminden uzaklaştıran yeni bir sistem getirilecek. ‘Kurtarma anlaşması’ düzenlemesi olarak nitelendirilen düzenleme ile şirketlerin tasfiyesinden ziyade öncelikle ticari hayatlarına devam etmeleri sağlanacak.

KANUN TASARISI TBMM’YE SUNULDU

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ düzenlediği toplantı ile Türkiye’nin yabancı yatırımcıyı çekecek önemli bir eylem planı hazırlığının tamamlandığını ve 65’i icra-iflas ve tebligat kanununda değişiklikler getiren 28’i de diğer yatırım ortamını kolaylaştırıcı düzenlemeleri içeren 93 maddeden oluşan bir kanun tasarısının hazırlanarak TBMM’ye sunulduğunu söyledi. Bu kapsamda TOBB, MÜSİAD, YASED, TİSK ve DEİK gibi sivil toplum örgütleri ile son 5 ayda 50’nin üzerinde toplantı yaptıklarını anlatan Akdağ, bürokratlarla ise 400 saati aşan birincil ve ikincil mevzuat düzenlemeleri üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

HEDEF İLK 20’DE YER ALMAK

Recep Akdağ, getirilen reform paketi ile küresel sermayenin bir kez daha dikkatinin çekilmesinin amaçlandığını dile getirdi. Bu çerçevede Dünya Bankası’nın yatırım yapılabilir ülkelerle ilgili ‘İş yapma kolaylığı endeksi’nde 50-70 sıralamasında yer alan Türkiye’yi ilk 20 ülke arasına yükseltmeyi amaçladıklarını söyleyen Akdağ, “Bunu 2 yıllık bir takvim içinde gerçekleştireceğiz. Bu sene 25-30 sıralık büyük bir sıçrama hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 25 SERMAYE BLOKAJI KALKIYOR

Getirilen düzenleme ile Ticaret Sicil Müdürlüklerinin şirket kuruluşlarında tek durak ofis olacak. Tek noktadan yarım günde ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulabilecek. Şirket kuruluşunda 7 işlem 1’e indirilecek. Sosyal Güvenlik kaydı, SGK’ya gitmeden ticaret sicil müdürlüğünde şirket kuruluşu esnasında elektronik olarak yapılacak. Banka yoluyla ödenen Rekabet Kurumu payı ticaret sicil vasıtasıyla ödenecek. Kuruluş aşamasında imza onayı ve defter onayı yalnızca ticaret sicil müdürlükleri ile gerçekleştirilecek. Şirket kuruluşu aşamasında talep edilen yüzde 25’lik sermaye blokajı şartı da kaldırılacak. Bunun 24 ayda ödenmesi sağlanacak. Şirket kuruluşu aşamasında vergi dairesi tarafından gerçekleştirilecek yoklama risk bazlı olarak gerçekleştirilecek. Böylece her şirkete yoklamaya gidilmesi uygulaması kaldırılacak. Ticaret sicilden çıkan girişimci yoklama beklemeden işine gücüne bakabilecek.


PAKETLE NELER GETİRİLECEK

Reform paketi ile öncelikli adım icra-iflas süreçlerinde atılacak. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye’nin bu alanda 138’inci sırada olduğunu söyledi. 30 yıldır bu alanda reform yapılmadığını Adalet Bakanlığı’nın çalışmasını tamamladığını dile getirdi. Bu kapsamda uygulamada kötü kullanılmaya açık olduğu anlaşılan İflas erteleme tamamen kaldırılacak. Getirilecek düzenleme ile iflas erteleme ile konkordatonun iyi yönlerini içeren şirketler için ‘kurtarma anlaşması’ sistemi getirilecek. Böylece şirketlerin tasfiyesinden ziyade öncelikle ticari hayatlarına devamları sağlanacak. İflas erteleme döneminde 6-7 yılı bulan süreç en fazla 23 ayda tamamlanacak.

  • İNŞAAT İZİNLERİ 6 İŞLEMDE HALLOLACAK
  • İnşaat izin sürelerindeki toplamda 18 olan işlem sayısı da 6'ya düşürülecek. Bunların 12’sinin belediyelerde yaşanıyordu. Bu işlemlerin adedi 5’e indirilecek. Belediye dışında kalan 6 işlemden 5’i de elektronik ortama aktarılacak. Bu çerçevede şantiye için işyeri kaydı otomatik oluşturulacak. ‘SGK-Vergi borcu yoktur’ yazıları elektronik ortamda belediyelere aktarılacak.
İTHALAT VE İHRACAT KOLAYLAŞIYOR

İthalat ve ihracat işlemlerinde de ciddi kolaylık olacağını anlatan Başbakan Yardımcısı Akdağ, “Antrepo ve geçici depolama işletmecileri hizmet bedelleri tarifeye bağlanacak. Uymayanlar için ceza getirilecek. Dolaşım ve menşe ispat belgeleri elektronik ortama taşınacak. Yük teslim talimat formu bedeli için üst sınır getirilecek” dedi.

ŞİRKETLERİN TAŞINIR REHNİ BASİTLEŞECEK

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, şirketlerin kredi kullanmada taşınır rehni konusunda da rahatlatılacağını söyledi. Bu kapsamda bir örnek veren Akdağ, “Alüminyum doğrama işi yapan firma hurda alüminyumunu da rehin edebilecek, onun mamule dönüşünü de, satışından elde edilecek nakiti de rehin edebilecek” şeklinde konuştu.

#Şirket
#Ekonomi
#İflas
#İflas Erteleme
il y a 6 ans