|

Duvarları ören değil engelleri kaldıran kazanır

Balkan Odalar Birliği, Genel Kurulu’nu İstanbul’da yaptı. Toplantıda, Balkan ülkeleri yetkililerine seslenen Ticaret Bakanı Pekcan, uzun vadede duvarlar örenlerin değil, yollar açan, engelleri kaldıranların kazanacağını söyledi.

Mesude Demirhan
04:00 - 18/12/2018 الثلاثاء
Güncelleme: 02:19 - 18/12/2018 الثلاثاء
Yeni Şafak
ABC’nin dün İstanbul’da düzenlenen toplantısına Balkan ülkelerinden büyük ilgi oldu.
ABC’nin dün İstanbul’da düzenlenen toplantısına Balkan ülkelerinden büyük ilgi oldu.

Korumacı politikaların ve ticaret savaşlarının olduğu bir dönemde iş birliğinden yana tutum sergileyen Türkiye, bu yönüyle bir adım öne çıkıyor. Daha fazla ticaret ve yatırım için uluslararası işbirliklerine önem veren Türkiye, Balkan Odalar Birliği (ABC) Genel Kurulu’na ev sahipliği yaptı. Dönem Başkanlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yürüttüğü ABC’nin dün İstanbul’da düzenlenen toplantısına Balkan ülkelerinden büyük ilgi oldu.

KAPIMIZ HEP AÇIK OLACAK

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye olarak kapımız dost ve kardeş Balkan ülkelerine sonuna kadar açık. Biz devlet olarak, önünüzü açmaya, sorunlarınıza hızla çözüm üretmeye devam edeceğiz. Siz de her türlü talebinizi bize rahatlıkla iletebilirsiniz” mesajını verdi. Pekcan, iş insanlarının kuracakları yeni bağlantılarla ikili ticareti arttırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile hem ihracatını hem ithalatını arttırdığına dikkat çeken Pekcan, ulaşılan rakamları yeterli görmediklerini ve ticaret hacmini kazan-kazan ilkesiyle geliştirmek istediklerini söyledi. Pekcan, uzun vadede duvarlar örenlerin değil, yollar açan, engelleri kaldıranların kazanacağına inandığını dile getirdi. Pekcan, şunları kaydetti: "Balkan ülkeleri olarak, korumacılık eğilimlerinin arttığı bir dönemde karşılıklı ticaretimizin önündeki engelleri hızla kaldırmalı, iş birliğimizi her alanda güçlendirmeliyiz. Ayrıca, taşımacılık kotaları, geçiş ücretleri gibi ticaret mallarının taşınmasını zorlaştıran ve gereksiz maliyet artışı yaratan politikaları terk etmeli, ticaret anlaşmalarımızı da çağın gereklerine göre güncelleyerek daha kapsayıcı hale getirmeliyiz. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak, hem bölge içi ticareti hem malların fiyatlarını düşürerek halklarımızın refahını arttıracaktır.”

  • İŞBİRLİĞİ GÜCÜ DE ARTIRACAK
  • TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise son 15 yılda Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin 3,5 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktığını belirterek, “Biz Türkiye olarak daha fazla mal sattık ama Balkanlardan daha fazla mal aldık. Karşılıklı ticaretimizi Balkan ülkeleri olarak 6 kat artırdık. Küresel ekonomik yapının hızla değiştiği bu dönemde yeni ortaklıklar ve ittifaklar kuruldu” dedi.
#Balkan Odalar Birliği
#Ruhsar Pekcan
٪d سنوات قبل