|

Depremzede iller ihracatla toparlanıyor

11 afetzede ilin 6'sı Güneydoğu Anadolu'da yer alırken, deprem sonrası 600 milyon dolar seviyelerine kadar düşen ihracat hızlı bir toparlanmayla yeniden 1 milyar dolar barajını aştı. Bölgeden 10 aylık periyotta yapılan ihracat da 9,6 milyar dolara ulaştı. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, krizlere rağmen bölge ihracatının gurur verici olduğunu belirtti.

Mehmet Ali Parto
04:00 - 19/11/2023 Pazar
Güncelleme: 06:27 - 19/11/2023 Pazar
Yeni Şafak
Gaziantep ve Adana, önceki yılın yüzde 95’i seviyelerinde. Malatya yüzde 90, Hatay ve Kahramanmaraş ise yüzde 70 seviyelerinde devam ediyor.
Gaziantep ve Adana, önceki yılın yüzde 95’i seviyelerinde. Malatya yüzde 90, Hatay ve Kahramanmaraş ise yüzde 70 seviyelerinde devam ediyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ekimde yapılan ihracat 1,2 milyar dolara dayanırken, 10 aylık periyotta 9,6 milyar dolarlık dış satıma imza atıldı. 6 Şubat depremlerinin vurduğu 11 ilden 6'sının yer aldığı Güneydoğu'da 600 milyon dolar seviyelerine kadar gerileyen ihracat hızlı bir toparlanma göstererek, yeniden 1 milyar dolar barajını aştı. Bölgeden geçtiğimiz yılın tamamında ise toplam 12,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2022 yılında gösterdikleri güçlü performans sayesinde bölgenin kalkınmasına destek veren firmalar, Gaziantep'te düzenlenen 'İhracatın Yıldızları Töreni ile ödüllendirildi. Güneydoğu'nun ihracat şampiyonu Altunkaya İnşaat olurken, onu Sanko, Mutlu Makarnacılık ve Şölen Çikolata takip etti.


BEŞERİ SERMAYEMİZE ÇOK GÜVENİYORUZ

Ödül töreninde konuşan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, son yıllardaki bölgesel ve küresel krizlere rağmen bölgenin güçlü ihracat istatistikleri yakaladığına dikkat çekti. Kileci, yaşanan felaketin ardından bölgenin hızla ayağa kalkması için çalıştıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:


DEĞİŞİME AYAK UYDURMAMIZ LAZIM

"Biz bu güveni yaşadığımız topraklardan ve atalarımızdan gelen güçle alıyoruz. Burada başarılı olmak ve ayakta kalmak kolay değil. Biz hiçbir olumsuzluktan etkilenmeyeceğiz ve her zaman dik duracağız. Dünya büyük hızla değişiyor. Buna kesinlikle ayak uydurmamız lazım. Yöntemlerimizi mutlaka gözden geçirmemiz lazım." Törene katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise, Gaziantep'in her zaman üreten ve ihraç eden bir şehir olduğunu söyledi.


ADIYAMAN VE ŞANLIURFA ARTIYA GEÇTİ

Gültepe, Şanlıurfa ve Adıyaman’ın ihracatının geçen yıla göre artıya geçtiğini belirterek, "Bu takdire şayan bir durum. Gaziantep ve Adana, önceki yılın yüzde 95’i seviyelerinde. Malatya yüzde 90, Hatay ve Kahramanmaraş ise yüzde 70 seviyelerinde devam ediyor" ifadesini kullandı.


#ekonomi
#yatırım
#deprem bölgesi
10 ay önce