|

D-8’de takas odası kuralım

Çin, Rusya, İran ve Ukrayna ile ticareti milli paralarla yapmaya başlayan Türkiye, tehdit unsuru olarak kullanılan dolar karşıtı cepheyi genişletmekte kararlı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da toplanan D-8 üyesi ülkelerine “D-8 bünyesinde de takas odası kuralım” teklifinde bulundu.

Haber Merkezi
04:00 - 4/11/2018 Pazar
Güncelleme: 00:53 - 4/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
 Türkiye, tehdit unsuru olarak kullanılan dolar karşıtı cepheyi genişletmekte kararlı.
Türkiye, tehdit unsuru olarak kullanılan dolar karşıtı cepheyi genişletmekte kararlı.

18. D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Antalya'da yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Pakistan Gelirlerden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Ahmet Azhar, Nijerya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Khadija Bukar Abba İbrahim, Malezya Dışişleri Bakan Yardımcısı Dato Marzuki Bin Yahya, Mısır Ekonomik İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Said Hindam, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahbub Uz Zaman ve Endonezya'dan Büyükelçi Murya Wilana katıldı.

ÇAĞIN GEREKLERİNE AYAK UYDURMALIYIZ

Çavuşoğlu, konuşmasının başında Endonezya'daki uçak kazası ve Mısır'daki terör saldırısı nedeniyle iki ülke halkına taziyelerini iletti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde geçen yıl D-8'in 20. kuruluş yıl dönümünü İstanbul'da kutladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, D-8'i kurarken sahip oldukları iş birliği ve dayanışma ruhunun aynı şekilde sürdürdüklerinin altını çizdi ve D-8'in bu modern çağın gereksinimlerine ayak uydurmak için kendisini geliştirmesi gerektiği vurguladı.

ÖZEL SEKTÖRLE EL ELE VERELİM

D-8'in proje ve sonuç odaklı çalışmalarının güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, yapının saygınlığının daha geniş kitlelere ulaştığı ölçüde artacağını ifade etti. Çavuşoğlu, “Esnaf, sanayici, KOBİ ve tarım sektörünü ne ölçüde geniş bir yelpazede bu yapıya dahil edersek D-8'in faydalarını o derece somut ve görünür kılabiliriz. Özel sektör kuruluşlarının da örgütün çalışmalarına önemli katkılar sunma potansiyeli bulunduğuna inanıyoruz ve onları teşvik etmemiz gerekiyor. D-8 sanayi ve ticaret odaları başkanlarını da bu konuda son derece istekli görüyorum ve onlara teşekkür etmek istiyorum” dedi.

MİLLİ PARA İLE TİCARET MÜMKÜN

Bugün kimi ülkelerce döviz kurlarının siyasi saiklerle kullanıldığı bir dönemi yaşadıklarını belirten Çavuşoğlu, “Ticaret savaşlarının olduğu bir dönemi yaşıyoruz. En güzel cevabı kendi aramızdaki ticarette yerli ve milli para birimlerimizi kullanarak verebiliriz. Bu anlamda, Türkiye olarak Çin, Rusya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerle ticaretimizi milli para birimleriyle yapmaya hazırlanıyoruz. Söz konusu süreçte, birçok ülkeyle bu tür görüşmeleri sürdürüyoruz. Bu anlamda D-8 ülkeleri bünyesinde de takas odası kurulmasını teklif ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Yeni hedefimiz 2030 vizyonu

Önlerinde D-8’in 2020-2030 dönemine ışık tutacak 10 yıllık yol haritası taslağı olduğunu belirten Çavuşoğlu, gelecek sene Bangladeş’in başkenti Dakka’da yapılacak bakanlar konseyi toplantısında bu yol haritasının kabul ederek çalışmalara bu yönde şekil vermeye başlayabileceklerini belirtti. Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Önümüzdeki zamanı, D-8’i yenileyip canlandırmak, çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için en verimli şekilde kullanmak lazım. Uluslararası gelişmelere daha çabuk karşılık verebilecek bir D-8’den yanayız” diye konuştu.

#D-8 Ülkeleri
#Ekonomi
#Takas
5 yıl önce