|

Altının merkezi İstanbul olur

İAR CEO’su Ayşen Esen, İstanbul’un rezerv altın piyasasında merkez olabileceğini söyledi. ‘Altın Kurulu’ oluşturulması gerektiğini belirten Esen, “Böylece, ülkeler altınlarını İngiltere yerine Türkiye’de tutabilir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:34 - 30/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İstanbul rezerv altın piyasasında merkez olabilir
İstanbul rezerv altın piyasasında merkez olabilir

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Esen, dünyanın altın merkezi olarak İstanbul'u konumlamak için altın ile ilgili bütün kurumların birlikte çalışması gerektiğini söyledi. Esen, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB, Borsa İstanbul, İstanbul Altın Rafinerisi, Takasbank, SPK gibi kurumların yetkililerinden ‘Altın Kurulu’ oluşturulması atılacak adımları hızlandıracaktır. Sistem oluşturulsa ülkeler altınlarını İngiltere'de tutmak yerine Türkiye'de tutabilir" dedi.

THY İLE OLUŞAN FIRSATI DEĞERLENDİREBİLİRİZ

Pazarda ülke sınırının bulunmadığını, rafineri kabiliyetinin önemli olduğunu aktaran Esen, şunları söyledi: "Türkiye'nin THY gibi bir avantajı var. Hemen hemen her ülkeye günde 3-4 seferi var. Kuyumcukent'in havalimanına olan mesafesi 10 dakika. Dünyanın herhangi bir yerinden kalkan mal aynı gün içerisinde benim rafinerime girebilir, ben onu bir gün içinde rafine edebilirim. Bunu İsviçre'de yapmanız mümkün değil. Dünyanın altın merkezi olarak İstanbul'u konumlamak çok doğru olacaktır"

ALTIN KURULU OLUŞTURULSUN

Esen, dünyanın altın merkezi olarak İstanbul'u konumlamak için altın ile ilgili bütün kurumların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Genel hedefleri, yapılması gerekenleri belirleyen, hükümete destek verecek ve bilgi akışı sağlayacak bir yapı olsa, sistem oluşturulsa ülkeler altınlarını İngiltere'de tutmak yerine Türkiye'de tutabilir. Orta Doğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler altınını Türkiye'de tutabilir. Dünya altın ticaretinin merkezi olarak İstanbul belirlendiği takdirde Türkiye'nin gideceği çok yer var."

Altın fiyatlarına değinen Esen, yükselme olduğunda genelde satım eğilimi, düştüğünde alım eğiliminin bulunduğuna dikkat çekerek, ekonominin ve finansal piyasaların belirsizliği sevmediğini anlattı.

  • Venezuela altınlarının Türkiye’de rafine edildiği iddialarına ilişkin Esen, kayıt dışı böyle bir altın giriş çıkışının olamayacağını, eğer o ülkeye bu yönde ihracat varsa rakamlardan görülebileceğini söyledi. Esen, “İstanbul Altın Rafinerisi’nde bu yönde bir çalışma yok, rafineri olarak biz böyle bir çalışma yapmadık” dedi. Esen, Türkiye’de normalde şu anda sadece iki tane LBMA rafinerisinin bulunduğunu bunlardan birinin İAR ve diğerinin Nadir Rafineri olduğunu ifade ederek, şunları aktardı: “LBMA rafinelerinin bunu yapma ihtimali yok. Uyum sorumluluğunu taşıyoruz. Türkiye’de sayıları 6-7’yi bulan lokal rafineler de var. Onlar LBMA değil. Genel olarak birileri bunu yaptı mı, yapmadı mı bilemem.”
#Ayşen Esen
#İstanbul
6 yıl önce