|

Akıllı şebekede büyük dönüşüm

Türkiye elektrikte verim için akıllı şebekeye geçmeye hazırlanıyor. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, "Türkiye'de 42,5 milyon elektrik sayacı ve 14,2 milyon gaz sayacı var. Bunların akıllı sayaç dönüşümü için 35 milyar liralık bir bütçe gerekiyor" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2018 vendredi
Güncelleme: 00:59 - 27/04/2018 vendredi
Yeni Şafak
Türkiye simdi de akıllı şebeke hazırlığında.
Türkiye simdi de akıllı şebeke hazırlığında.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için farklı projeler devreye alan Türkiye simdi de akıllı şebeke hazırlığında. Elektrik ve doğalgaz şebekeleri için gereken dönüşüm maliyeti ise 35 milyar lirayı buluyor. 6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nda (ICSG 2018) konuşan Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan,Geçen yıl sonu itibarıyladoğalgaz dağıtımında 21,5 milyar liralık yatırımın tamamlandığını belirtti. Arslan "Türkiye'de 42,5 milyon elektrik sayacı ve 14,2 milyon gaz sayacı var. Bunların akıllı sayaç dönüşümü için 35 milyar liralık bir bütçe gerekiyor" dedi. Arslan, geçen yıl yapılan yatırımlarla şebekenin yüzde 42 ve abone sayısının da yüzde 44 büyüdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: Şu anda doğalgaz 62 milyonluk nüfusa ulaştı ve 49 milyon (kişi) doğalgaz kullanır durumda. Yani, Türkiye nüfusunun yüzde 61'i gaz kullanıyor. Bu oran İtalya'da yüzde 88 ve en yüksek oran İtalya'da. Almanya'nın yüzde 51, İspanya'nın yüzde 41 ve Avrupa Birliği'nin (AB) ortalaması da yüzde 45'lerde."

SÜREÇ BLOCKCHAİN'E İLERLİYOR

Türkiye'deki abone gelişimine de değinen Arslan, "Türkiye'de 42,5 milyon elektrik sayacı ve 14,2 milyon gaz sayacı var. Bunları gelecekte akıllı sayaçlara geçirmemiz durumunda 35 milyar liralık bir bütçe gerekiyor. Elektrik şebekesinin dönüşümü için 21, gaz için 14 milyar liraya ihtiyaç var" dedi

  • Pencereden elektrik
  • Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de elektrikte tek başına rekabetçi ve tüketici odaklı bir piyasanın yeterli olmadığını, aynı zamanda arz güvenliği ve karbon ayak izinin de azaltılmasının gerektiğini vurguladı. Çeçen, "Artık elektriği çatımızda değil, evlerimizin pencerelerinden üretebileceğimiz bir sürece gidiyoruz" diye konuştu.
#AKıllı Şebeke
#Mobil
il y a 6 ans