|

4.0'ı karbon fiberle örecek

Endüstri 4.0'ın temel malzemelerinden kabul edilen karbon fiber kompozitlerin daha dayanıklılarını üretebilen Borusan ArGE, stratejik bir başarıya imza attı. Savunmadan otomotive, tekstilden iletişime kadar her alanda maliyetleri düşürecek bu ürün, dünya devlerinin de yer aldığı Paris JEC World 2018’de tanıtıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2018 Cuma
Güncelleme: 01:26 - 9/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Borusan ARGE'nin ürünleri, 'Paris JEC World' Fuarı'nda sergilendi.
Borusan ARGE'nin ürünleri, 'Paris JEC World' Fuarı'nda sergilendi.

Geleceğin üretim malzemesi olarak bilinen ve ekonomiyi ağır sanayiden endüstri 4.0’a bağlayacak olan karbon fiber kompozitte Borusan ArGE, devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı. 'Karbon fiber nedir?' derseniz, Hafif, kolay işlenebilen bu madde geleneksel olanlara göre çok daha dayanıklı. Haliyle dev uçaklardan, otomobile, giyilebilir teknolojiden diş implantlarına kadar her sektörde kullanılan bir üretim malzemesi olarak kendine yer buluyor ve artık olmazsa olmazımız.

SAÇ TELİNDEN İNCE AMA ÜRETİM ONDAN SORULACAK

Yüksek teknolojiye dayalı üretimin yapı taşı olan bu maddenin kalitesini ve içeriğini daha da ileri aşamaya taşımayı başarmış bir Türk firması var. Borusan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Borusan ArGe'nin ekibi, karbon fiber kompozitleri daha da geliştirerek bu alanda sayılı firmalardan biri olma başarısını elde etti. Bu ürün saç telinden daha ince bir olup adeta örgü örer gibi işlenerek oluşturuluyor. Rakamlar da geleceğin teknolojisine yapılan bu yatırımın ne kadar stratejik olduğunu gösteriyor. Keza 2017’de ileri kompozit üretim adedi dünya çapında 95,2 milyon adet; tüketimi 17.9 bin ton, pazar büyüklüğü ise 1.97 milyar dolara ulaştı. Sektörün 2022’ye kadar yıllık yüzde 16,8 büyümesi bekleniyor. Ve yakın zamanda üretimde herşey bu maddeden sorulacak.


PARİS’TE GÖVDE GÖSTERİSİ

Şirket bu amaçla Paris’te 6 - 8 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen ve alanında dünyanın en prestijli fuarlarından biri olan JEC World 2018’de kompozit malzemelerden geliştirdiği örnekleri tanıttı. Paris’te bir grup gazeteci ile bir araya gelen Borusan ArGe Genel Müdürü Dr. Murat Yıldırım ve çalışma ekibi, birçok sektörü heyecandıran bu çalışmanın detaylarını da paylaştı. Murat Yıldırım, kalite esaslı üretimin artık dijital platformlarda yapılabildiğini, esas olanın katma değeri artırarak, ancak bu şekilde küresel oyuncu olunabileceğini ifade etti. Murat Yıldırım, Borusan Grubu ArGe stratejileri içinde katma değerli ürünlerin öncelikli bir yer tuttuğunu belirtti.

OTOMOTİV SANAYİİ İÇİN MALİYET AVANTAJI

Bu malzemelerin otomotiv devleri başta olmak üzere farklı sanayi kuruluşları tarafından yakından takip edildiğini ve Almanya gibi ülkelerin şirketlerinden işbirliği teklifleri aldıklarını belirtti. Karbon Fiber esaslı ileri kompozit malzemelerin henüz dünyada da çok yeni bir çalışma alanı olduğunu dile getiren Yıldırım, bu ürünün otomotiv sektörü için hayati önemini şöyle anlattı: “Karbondioksit salınımından dolayı oluşan sera gazlarının azaltılması yönündeki regülasyonlar, otomotiv sektörünü ciddi anlamda araç hafifleştirmeye zorluyor. Gerekli güvenlik ve dayanıklılık hedeflerinden ödün vermeden hafifleştirmenin tek çözümü ise karbon fiber kompozit malzemelerden üretilmiş araç komponentleri öne çıkıyor. O nedenle çok kısa süre içinde yaygınlaşmasını kaçınılmaz görüyoruz” dedi.


YERLİ OTODA KULLANILABİLİR

Bir soru üzerine Yıldırım, ilgili konsorsiyum tarafından geliştirilecek yerli otonun üretiminde bu teknolojinin kullanılması konusunda bir talep geldiği takdirde işbirliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi. Yerli oto ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu araç içinde karbon fiberden imal edilen komponentlerin olması, bu kapsamdaki çalışmaları hızlandıracağını belirten Yıldırım, “bunu çok arzu ederiz” diye ifade etti.

#ArGe
#Borusan
#Fiber
6 yıl önce