|

e-Devlet şifresi nasıl alınır ve giriş nasıl yapılır?

Soy ağacı sorgulama işlemlerinin yeniden aktif edilmesiyle birlikte henüz şifresi olmayan vatandaşlar e-Devlet şifresi almak istiyorlar. Nasıl alınacağını ve girişin nasıl yapılacağını bilmeyenler ise şifre almanın yollarını arıyorlar. İşte e-Devlet şifresi alma ve giriş yapma.

Yeni Şafak
11:34 - 18/02/2018 Pazar
Güncelleme: 11:36 - 18/02/2018 Pazar
Diğer
e-Devlet şifresi alma ve yenileme işlemlerini sizler için hazırladık.
e-Devlet şifresi alma ve yenileme işlemlerini sizler için hazırladık.

e-Devlet şifresi nasıl alınır ve yenilenir sorusu son zamanların en çok sorulan sorularından biri oldu. Özellikle e-Devlet üzerinden soy ağacı sorgulamasının hizmete açılmasıyla birlikte şifresi olmayanlar ve yenilemek isteyenler kolayca şifrenin nasıl alınacağını merak etti. Bizler de sizler için e-Devlet şifresi nasıl alınır sorusunun yanıtını hazırladık.

e-Devlet şifresi nasıl alınır?

Herhangi bir e-Devlet şifreniz bulunmuyorsa size en yakın PTT adreslerinden bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.

e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir.

Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir. Pilot il olan Bolu’da kullanılan elektronik kimlik kartı ile de Türkiye.gov.tr adresine giriş yapılabilir ve şifre oluşturulabilir.

e-Devlet şifresi nasıl yenilenir?

Eğer şifreniz var ise ve sisteme giriş yapamıyorsanız şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Açılan sayfa üzerinden yönergeleri izleyerek e-Devlet şifrenizi yenileyebilirsiniz.

Eğer sisteme kayıtlı cep telefonu numaranız veya e-posta adresiniz yoksa şifre yenileme işlemi gerçekleşmeyecektir.
Şifrenin Unutulması, Çalınması veya Kaybedilmesi Durumunda Ne Yapılması Gerekir?

Şifreyi kaybetme, unutma veya çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre yenileme hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısında doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve Merkezlerinden şahsen yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Şifre yenileme hizmetinin detayları için 160 numaralı e-Devlet Kapısı İletişim Merkezinden destek alabilirsiniz.

Daha önce cep telefonu ve e-posta doğrulaması yapmış iseniz e-Devlet Kapısı Şifre ve Güvenlik Ayarlarım bölümünden:

- Sadece PTT şubelerinden yeni şifre zarfı alarak

- Cep telefonuma ve e-posta adresime gelecek kodları girerek

- Cep telefonuma gelecek kodu girerek

Seçeneklerinden birini işaretleyip şifre yenileme yöntemlerinden birini belirleyebilirsiniz. Giriş alanındaki şifremi unuttum seçeneği ile şifrenizi yenileyebilir, yeni şifre belirleyebilirsiniz. 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet Kapısı kullanıcıları ve mavi kartlı kullanıcılar bu şifre yenileme hizmetinden faydalanabilmektedir. Ancak yabancı kullanıcılar şifre yenileme hizmetinden faydalanamamaktadır.

Şifre Ücretli mi?

Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. İlk şifreden sonra herhangi bir nedenle PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir.

Şifre için herhangi bir yıllık ücret söz konusu değildir. Her bir şifre için ödenen ücret bir defaya mahsustur. Ancak, unutma ve kaybolma durumlarında online şifre yenileme hizmetinden yararlanmak yerine PTT’den yeni şifre zarfı alınıyorsa bu ücretin tekrar ödenmesi gerekmektedir.

Bu ücret, e-Devlet Kapısına gelir olarak kaydedilmemekte, işlem masrafı olarak PTT tarafından tahsil edilmektedir.

#e-Devlet
#e-Devlet şifre alma
#e-Devlet şifre yenileme
6 yıl önce