|

Yusuf'u gözümün önünde katlettiler

Arakan soykırımı sınır tanımıyor. Köyünde askerlerin katlettiği eşini geride bırakarak Naf Nehri üzerinden Bangladeş’in Teknaf bölgesindeki Palonkhali kampına sığınan Fatma, Muhammed bebeği önceki gün imkansızlıklar içinde dünyaya getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:53 - 10/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arakanlı Fatma
Arakanlı Fatma

Bir anne düşünün.. Eşiyle birlikte yavrularını kucaklarına almaya sayılı günler kalmışken, gözlerinin önünde doğmamış evladının babası katledilmiş. Bir yanda eşi, diğer yanda karnındaki bebeği. Çaresizce kaçmış. Tehlikelerle dolu bir yolculuk sonunda Naf Nehri’ni geçerek karşı kıyıdaki mülteci kampına ulaşmış. Ve sonunda bebeğini bu yokluklar ülkesinde dünyaya getirmiş. İşte biz bu talihsiz anne ile, Myanmar sınırının 3 kilometre kuzeyindeki Bangladeş’in Teknaf bölgesindeki Palonkhali kampında tanıştık. Günler sonra kamplarına gelen ilk yardım malzemelerinden alabilmek, beslenip de bebesine süt verebilmek için kendisine sıra gelmesini beklerken konuşuyoruz genç anne Fatma ile.


‘KOCAMI ŞEHİT ETTİLER’

Myanmar ordusunun sistematik soykırımının başladığı 24 Ağustos tarihinden itibaren çevre köylerden ve kendi köylerinden binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını, ancak kendisi ve eşi Yusuf’un, doğumun yakın olmasından dolayı köylerinden ayrılamadığını söyleyen Arakanlı genç anne, gözyaşlarıyla şunları anlatıyor: “Askerler aniden geldiler, eşim onlara engel olmaya çalışırken kurşunlarına hedef oldu. Gözlerimin önünde şehit oldu. O an ne yapacağımı düşündüm. Bir yanda kollarımda can veren eşim, diğer yanımda karnımdaki bebeğimiz. Soğukkanlılığımı korumaya çalıştım ve akrabalarımın da yardımı ile köyümü terk ettim. Ormanlık alanda kilometrelerce yol yürüdük. Yolda hayatta kalabilmek için ağaç yaprakları ile beslendik. Çok şükür ki kampa sağ salim geldik.”

BABA KOKUSU ALAMAYACAK

“Palonkhali kampına ulaştığımızda sancılarım daha da arttı. Kamptaki tüm olumsuzluklara rağmen ebe kadınların yardımıyla yavrumuz sağlıklı bir şekilde doğdu. Evladımı kucağıma aldıktan sonra son bir hafta yaşadığım bütün olumsuzluk bir nebze olsun azaldı. Ancak ne yazık ki, doğmasını sabırsızlıkla beklediğimiz, üzerine hayaller kurduğumuz Muhammed’im yetim kaldı. Babası onun, o da babasının kokusunu asla bilemeyecek. Ancak ben ona ömrüm boyunca babasının bizi korumaya çalışırken askerler tarafından katledildiğini anlatacağım. Bizlere bu zülmü yapanları Allah’a havale ediyorum.”


Bin rektöre mektup

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Arakan’daki drama dikkat çekmek için çeşitli ülkelerdeki bin rektöre 6 dilde mektup gönderdi. İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Arapça ve Türkçe olmak üzere 6 dilde yazdığı mektuplarda Myanmar ordusunun Arakan’daki Müslümanlara yönelik katliamlarına dikkat çeken Durmuş, “Bu vahşete karşı Türkiye dışında neredeyse hiçbir ülkeden yeterince ses çıkmadı. İnşallah onlar da bu konuda hassas davranıp dünyaya bu vahşeti duyururlar, ellerinden gelen gayreti gösterirler. Bilim insanlığı bunu gerektirir” diye konuştu.

#Arakan
#Myanmar
#İHH
#Bangladeş
7 yıl önce