|

Haraç diplomasisi

“Suudi Arabistan Suriye’de kalmamızı istiyorsa parasını ödemesi gerekecek” diyen ABD Başkanı Trump parayı kaptı. Riyad yönetimi askeri harcamalar ve diğer masraflar için ABD’ye 4 milyar dolar verecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/04/2018 Cuma
Güncelleme: 05:45 - 6/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Trump ise paraya karşılık Suriye’den çekilme takvimini ileri tarihe erteledi.
Trump ise paraya karşılık Suriye’den çekilme takvimini ileri tarihe erteledi.

AP haber ajansının, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, söz konusu yetkililer, ABD Başkanı’nın henüz resmi bir geri çekilme takvim ve talimatı vermediğini ancak birliklerin kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerine kadar ABD’ye dönmesini istediğini ifade etti.

MEDYA ÜZERİNDEN MESAJ

ABD Başkanı Trump’ın birkaç kez tekrarladığı Suriye’den çekilme sözlerinden Pentagon, Dışişleri Bakanlığı, istihbarat topluluğu ve ana akım Amerikan medyası memnun gözükmüyor. Trump’a doğrudan tepki veremeyen Pentagon’daki bazı yetkililerin rahatsızlıklarını isimlerini gizleyerek medya üzerinden dile getirdikleri görülüyor. ABD’nin önemli medya kuruluşlarında son 3-4 gündür yapılan haberlerin birçoğunda “ABD’nin Suriye’den erken çıkmasının ne tür felaketlere neden olabileceği” teması işleniyor. Pentagon sözcüleri gazetecilerin sorularına yanıt vermemeyi tercih ediyor.


SANDERS’TEN KARARLILIK MESAJI

Öte yandan, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, önceki günkü basın brifinginde Trump’ın Suriye’den çekilmekte kararlı olduğu mesajını verdi. Sanders, “Amerikan askerlerinin DEAŞ’a karşı görevi bitiyor, artık yerel güçlere geçiş sürecine odaklanmak istiyoruz” dedi.


Kral’dan 4 milyarı kaptı

Trump’ın halen terör örgütü PKK/PYD’nin elinde olan bölgelere yönelik mayın temizleme, inşa ve diğer sosyal katkıları, başta Suudi Arabistan olmak üzere bölge ülkelerinin katkılarıyla sürdürmek istediği vurgulanıyor. Aynı yetkililer, Trump’ın Suriye’nin yeniden inşa süreci için Suudi Arabistan’dan 4 milyar dolarlık katkı talep ettiğini, krallığın bu isteğe “evet” dediğini ileri sürdü.

#ABD
#Suriye
#Suudi Arabistan
6 yıl önce