|

Trump’a çifte kıskaç

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Cohen, FBI ile anlaşarak başkanın aleyhine itirafçılığı kabul etti. Aynı saatlerde, Trump’ın eski kampanya menajeri Manafort vergi kaçakçılığı, banka dolandırıcılığı gibi 8 ayrı suçtan hapse mahkum edildi. ABD basını Trump’ın başkanlıktan azline yönelik hararetli bir tartışma başlattı.

Haber Merkezi
04:00 - 23/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:00 - 23/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Trump başkanlığının en zor günlerini yaşıyor
Trump başkanlığının en zor günlerini yaşıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski avukatı Michael Cohen, hakkındaki iddialarla ilgili Federal Soruşturma Bürosu’yla (FBI) uzlaşma yoluna giderek itirafçı oldu. New York’ta FBI yetkililerine teslim olan Cohen öğleden sonra mahkemeye çıkarıldı. ABD basınında yer alan haberlere göre, 2016’daki ABD başkanlık yarışında Trump’ın kampanya sürecine ilişkin suçlamalarla New York’ta yargılanan Cohen’in hakkındaki vergi kaçırma ile kampanya bütçesiyle ilişkili 8 farklı suçlamayı kabul ettiği belirtildi. Mahkemede konuşan Cohen’in “Adayın lehine kampanya finans kurallarını ihlal ettim” dediği aktarıldı.


YALAN BEYAN SUÇLAMASI

Trump, seçim kampanyasından önce Cohen’e porno filmlerinde rol alan Stormy Daniels’a susması için verilen paranın kampanya fonundan sağlanmadığını belirtmişti Ancak ABD basını, Cohen’in, Trump’ın bu ödemeyi kampanya parasıyla yaptırdığını itiraf ettiğini yazdı. Basında yer alan haberlere göre Cohen, “Birisinin susması için 130 bin dolarlık bir ödeme yapıldı.” ifadesini kullandı.

MANAFORT HAPSE GİRECEK

Michael Cohen’in hakkındaki 8 farklı suçlamayı kabul ettiği saatlerde Virginia eyaletindeki federal mahkeme Trump’ın eski kampanya direktörü Paul Manafort’u vergi kaçakçılığı, banka dolandırıcılığı ve yabancı bankalardaki hesapları açıklamamak dahil 8 kalemden suçlu buldu.


Konuşmak için 500 bin $ istedi

Cohen, Trump aleyhine itirafçı olmak için 500 bin dolar istedi. Bir bağış sitesi üzerinden kampanya başla tan Cohen, ABD Başkanı hakkında bildiği her şeyi itiraf edeceğini ama bunun için önce yasal giderlerinin karşılanmasını istediğini açıkladı. Kampanya kap samında şu ana kadar 56 bin 242 dolar bağışta bulunuldu.

Gizli anlaşma hani nerede?

ABD Başkanı Donald Trump ise kararın ardından Batı Virginia’da gazetecilere yaptığı açıklamada Paul Manafort’u ‘iyi bir adam’ diye niteleyerek mahkumiyet kararının ‘cadı avı’nın bir parçası olduğunu belirtti. ?Manafort’un eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve Başkan Yardımcısı adayı Bob Dole için de kampanya direktörlüğü yaptığına dikkat çeken Trump, Rusya’nın ülkesinde 2016’daki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasını soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller’a yüklendi. Trump, “Gizli anlaşma nerede? Hala gizli bir anlaşma olup olmadığına bakıyorlar, nerede? Biraz gizli anlaşma bulun. Bunu bulmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Basın başkanın azlini tartışıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatı Michael Cohen’ın mahkemedeki açıklamaları ve eski kampanya direktörü Paul Manafort’un suçlu bulunmasıyla ülke basını başkanın azlini (görevden alma) konuşmaya başladı. ABD anayasası, Kongre’ye başkanın üç kategoriden en az birince suç işlemesine kanaat getirilmesi halinde görevden alma yetkisi veriyor. Bu suçlar ABD’nin düşmanı olan bir ülkeye yardım etmek olarak tanımlanan “ihanet”, siyasi fayda karşılığında para ya da hediye kabul etmeyi içeren “rüşvet” ve yasalarda kesin bir tanıma yer verilmeyen “ağır ve vahim suç” işlemek ya da “başka kötü davranışta” bulunmak olarak sıralanıyor. Bugüne kadar, üç ABD başkan hakkında Kongre’de görevden azil süreci başlatıldı. Ancak tarihte bu süreç sonunda Kongre tarafından azledilen ve görevden alınan bir başkan yok.

#Türkiye
#ABD
#Ekonomi
6 yıl önce