|

Sokotra'da rehine krizi

BAE, Husi isyancılara karşı destek verdiği Yemen hükümetini sırtından hançerledi. Yemen'in Sokotra Adası'nı işgal eden BAE, ülke Başbakanı Ubedy bin Daghr ve 10 bakanın adadan ayrılmasına izin vermiyor. Adadaki resmi binalara BAE’nin bayrağı asıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2018 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 6/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
BAE Yemen başbakanı ve 10 bakanı rehin aldı
BAE Yemen başbakanı ve 10 bakanı rehin aldı

Yemen hükumet yetkilileri, BAE’nin Yemen Başbakanı Ubedy bin Daghr ve 10 bakanın Sokotra Adası’ndan ayrılmasına izin vermediğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Sokotra Adası’na asker konuşlandırmasını saldırganlık olarak değerlendiren yetkililer, BAE’nin, Yemen hükumetinin orada olduğunu bildiği halde Sokotra deniz ve hava limanlarını işgal ettiğini söyledi. Askerlerin Sokotra’da konuşlanması, Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ve bakanlardan oluşan bir heyetin adaya gelmesinin ardından gerçekleşmişti.


SUUD HEYET GÖNDERDİ

Yemen hükümet yetkililerinin açıklamasından sonra Suudi Arabistan hükümetinin durumun incelenmesi için Sokotra Adası’na soruşturma heyetinin gönderileceğini söyledi. Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Ahmed bin Dağr, Sokotra Adası’na gönderilen heyetle bir araya geldi. Heyetin de Bin Dağr’a söz konusu sorunun çözüleceğini ifade ettiği belirtildi.


ADA SAKİNLERİ AYAKLANDI

Ada sakinleri, adadaki resmi binaların üzerine BAE’nin bayrağı ve Veliaht prens Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın resimlerinin asıldığını söyledi. Perşembe günü adayı ziyaret eden Başbakanı Daghr’ı büyük bir kalabalık karşılamıştı. Ada halkı BAE’nin adada bulunmasını kınayarak, Yemen Devlet Başkanı Abd-Rabbu Mansur’a destek veren sloganlar attı. BAE, adayı askeri operasyonlar için 99 yıllığına kullandığını iddia ediyor. BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, daha önce yaptığı açıklamada, BAE’nin Sokotra ile tarihi bağlarının olduğunu savunmuştu.


MÜTTEFİK TOPRAKLARINI İŞGAL

Abdu Rabbu Mansur’un hükümeti Yemen’deki Husi asilerine karşı 3 yıldır yürütülen iç savaşta BAE ile resmi olarak müttefik bulunuyor. BAE’ye bağlı onlarca asker, çarşamba günü kendilerini taşıyan 3 uçağın Hadibu kentindeki Sokotra Havalimanı’na varmasının ardından havalimanı çevresinde konuşlanmıştı. Askerlerin yanı sıra aralarında 6 tankın da yer aldığı askeri araçların nakli de gerçekleşmişti.

  • Abu Dabi'ye tarih dersi
  • Yemen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mervan Abdullah Abdulvehhab Numan, BAE yönetimine, "Bir karış toprağına el sürmeden önce Yemen'in siyasi tarihini gözden geçirmeleri" tavsiyesinde bulundu. Numan, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, "Yemen'in tarihi sınırları Kızıldeniz'den Umman sahiline kadar uzanır. BAE'deki kardeşler, Yemen'in siyasi tarihini gözden geçirin, çok şey öğreneceksiniz. Yemen'in bir karış toprağına el sürmeden önce yeniden düşünmenizi sağlar." ifadelerine yer verdi.
#BAE
#Yemen
#İşgal
6 yıl önce