|

Sisi’nin koltuğu sallanıyor

Darbeci General Abdulfettah es-Sisi yönetimindeki Mısır’da ekonomik sıkıntı, bazı Arap ve Batılı ülkelerin maddi desteğine rağmen, her geçen gün artıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2018 Salı
Güncelleme: 02:04 - 19/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Mısır halkı patlamaya hazır!
Mısır halkı patlamaya hazır!

Ülkede Ramazan Bayramı’nda akaryakıta yapılan zam, muhalif parti ve kişiler tarafından “büyük tehlike” olarak yorumlandı. Aralarında 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi’ye rakip olan Hamdin Sabbahi gibi muhalif şahsiyetlerin yanı sıra partilerin de bulunduğu “Sivil Demokratik Hareket” tarafından akaryakıt zamlarıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, halkın büyük çoğunluğunun kaldıramayacağı ve büyük infialler ile vahim sonuçlar doğurabilecek büyük bir tehlikenin habercisi olan bu adaletsiz politikalar konusunda devlet yetkililerine uyarıda bulunuldu. Açıklamada, zam yapmak yerine “yolsuzlukla mücadele, hükümet harcamalarının kısılması, vergi sisteminin düzeltilmesi ve yatırımların yeniden yapılandırılması” kanalıyla ekonominin iyileştirilebileceği ifade edildi.


IMF KAZIĞI

Mısır yönetiminin IMF ile imzaladığı 12 milyar dolarlık kredi anlaşması kapsamında, Kasım 2016’da döviz kurunu serbest bırakmasından bu yana akaryakıta üçüncü defa zam yapıldı. Mısır’da geçen salı elektriğe 7,4 ile 69,2 oranında, mayıs ayında da metro ücret tarifesine yüzde 50 ila 250 arasında değişen oranlarda zam yapılmıştı. IMF, Ağustos 2016’da Mısır hükümetinin 12 milyar dolarlık kredi talebine onay vermiş, karşılığında vergilerin artırılması, sübvansiyonların ise azaltılmasını şart koşmuştu.

#Mısır
#Sisi
6 yıl önce