|

Roket adam gitti ‘Kim’ geldi

Trump-Kim Singapur’daki tarihi zirvede geçmişe çizgi çekti. Kim’i daha önce ‘roket adam’ sözleriyle aşağılayan Trump, bu kez ‘başarılı bir müzakereci” olarak niteledi. Trump, Kuzey Kore’ye güvenlik garantisi sunarken Kim ise Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılmasını taahhüt etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:53 - 13/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Trump-Kim zirvesi geçmişe çizgi çekilen bir uzlaşmayla sona erdi.
Trump-Kim zirvesi geçmişe çizgi çekilen bir uzlaşmayla sona erdi.

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında Singapur’un Sentosa Adası’ndaki Capella Otel’de düzenlenen tarihi zirve, uzlaşmayla sona erdi. ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur’daki tarihi zirvede 38 dakika baş başa görüştü. Sadece birer tercümanın yer aldığı Trump-Kim buluşmasının ardından yaklaşık 2 saat süren heyetler arası görüşme yapıldı, çalışma yemeği yenildi. Zirvenin sonunda Trump ile Kim, kapsamlı bir belge imzaladı. Kuzey Kore lideri Kim ile yeniden görüşeceğini kaydeden Trump, “Kim Jong-un ile özel bir ilişki geliştirdik. Burada onunla olmak onur verici. Kore Yarımadası’nın nükleerden arınma süreci çok hızlı bir biçimde başlayacak” ifadelerini kullandı. Çok başarılı bir zirve gerçekleştirdiklerini kaydeden Trump, gazetecilerin “Kim Jong-un’u Beyaz Saray’a davet edecek misiniz?” sorusuna “Kesinlikle edeceğim” yanıtını verdi. ABD Başkanı kendisinin de bir gün Pyongyang’a gitmeye açık olduğunu söyledi. Trump, bir Kuzey Kore lideri ile biraraya gelen ilk ABD Başkanı oldu.

KARŞILIKLI ÖVGÜ

Kuzey Kore liderini daha önce “roket adam” sözleriyle aşağılayan Trump bu kez muhatabını “çok başarılı bir müzakereci” olarak niteledi. Trump, “Onun çok yetenekli biri olduğunu ve ülkesini çok sevdiğini öğrendim” değerlendirmesini yaptı. Kuzey Kore lideri Kim de bir konuşmasında “moruk” diye hakaret ettiği Trump ile başarılı bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, “Dünya, çok önemli bir değişim görecek. Trump ile geçmişi arkamızda bırakmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.


GÜVENLİK GARANTİSİ

Tarihi zirvenin ardından imzalanan ortak açıklamada, Kore Yarımadasında on yıllardır süren gerilimi dindirmeyi amaçlayan çok sayıda taahhüt yer aldı. Yapılan ortak açıklamada, “Başkan Trump, Kuzey Kore’ye güvenlik garantisi vermeyi taahhüt etti. Kim Jong-un, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılmasının tamamlanması için kati ve sarsılmaz taahhüdünü teyid etti“ ifadelerine yer verildi.

ESİR VE KAYIP KİŞİLER

ABD ve Kuzey Kore, savaş esirleri ve kayıplarından geri kalanların ortaya çıkarılması ve hali hazırda kimliği belirlenenlerin bir an önce ülkelerine geri gönderilmelerini taahhüt etti.

ÇIĞIR AÇAN OLAY

Açıklamada, ABD-Kuzey Kore zirvesinin, iki ülke arasında gelecek yıllardaki gerginlikler ve düşmanlıkların üstesinden gelinmesi ve yeni bir geleceğin belirlenmesi için büyük öneme sahip “çığır açan” bir olay olduğu vurgulandı.


Spiegel: Trump izole edilsin

ABD ile diğer ülkeler arasındaki gerilimin yükselmesiyle sonuçlanan G7 Zirvesi’nin ardından Alman dergisi Spiegel ABD Başkanı Donald Trump’ı izole etmeyi savunan bir yazı yayımladı. Yazıda ABD’nin “müttefiklerine, düşmanlarına davrandığından daha kötü davrandığı” söylenirken, Avrupa’nın Trump’ı uluslararası alanda yalnız bırakması gerektiği belirtildi. Batı ittifakının çözülüşünün yalnızca Trump’ın egosunun yan etkileri olduğu söylenen yazıda, ABD Başkanı’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u “en eski dostlarına” tercih ettiği bildirildi.

Avrupa dirensin

Spiegel, “Angela Merkel, Justin Trudeau, Emmanuel Macron tarafından temsil edilen Batı’yı bekleyen sorunun bu delilikte yan rolleri oynamak” olduğunu belirtti. “Avrupa Trump’ı izole ederek direniş gösterebilir” denilen yazıda, Avrupa’nın “Trump’tan kaçınması ve bunu neden yaptıklarını açıkça belirtmeleri gerektiği” söylendi.


The Beast’i gösterdi!

İki lider arasındaki görüşmelerin ardından Trump, “The Beast” (Canavar) olarak bilinen limuzinini, Kuzey Kore liderine gösterdi. Trump’ın 1,6 milyon dolar değerindeki zırhlı aracı göstermesinden önce bir istihbarat görevlisinin, aracın arka yolcu kapısını açtığı ve Kim’in araca bakarken gülümsemesi görüntülere yansıdı.


Çin barış bekliyor

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Singapur’da düzenledikleri zirvede Kore Yarımadası için barış mekanizmaları kurmalarını beklediklerini söyledi. Vang, “İki ülke liderinin yarımadanın nükleerden arındırılması için önemli adımlar atmalarını, yarımada ile ilgili temel fikir birliğine varmaları için barış mekanizmasını kurmalarını umuyoruz” diye konuştu


Canlı yayından takip

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve kabinesi tarihi görüşmeyi, kabine üyelerini toplayarak canlı yayından takip etti. Moon, sabah toplantısında yaptığı konuşmada, “Ben de bütün gece uyumadım. Umuyorum bu zirve başarıya ulaşacak ve ABD, Kuzey Kore ve Güney Kore ilişkilerinde nükleer silahsızlanma ve barışın hakim olduğu yeni bir yüzyılın da başlangıcı olacak” diye konuştu.

Şeytan ayrıntıda gizlidir

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim-Jong-un arasındaki zirvenin sonuçlarını olumlu bulduklarını ancak şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu söyledi. Ryabkov, “İleriye dönük önemli bir adım atılmasından memnun olmamamız imkansız. Ancak şeytan ayrıntıda gizlidir ve anlaşmaları somut olarak görmemiz gerekiyor” dedi. Ryabkov, Kore Yarımadası’nda çözüm için (Kuzey Kore, Güney Kore, Rusya, Çin, Japonya ve ABD’nin yer aldığı) altılı müzakere formatının yeniden talep edilmesini beklediklerini kaydetti.

  • Malezya’dan elçilik atağı
  • Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Malezya’nın Kuzey Kore’de tekrar büyükelçilik açacağını bildirdi. Mahathir, Japonya’nın Nikkei Asia Review dergisine yaptığı açıklamada, “Malezya, Pyongyang’daki büyükelçiliğini tekrar açacak. Kuzey Kore ile ticari ilişki de kurmalıyız” diye konuştu.

Medyadan yoğun ilgi

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Singapur’da yapılan tarihi zirve, Asya basınında geniş yer buldu. Çin’in resmi haber ajansı Şinhua, "ABD ve Kuzey Kore liderleri Singapur’da tarihi toplantı yaptı" başlığıyla verdiği haberinde tarihi toplantının ardından iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasının beklendiğini belirtti. Japon haber ajansı Kyodo, “Trump ve Kim, tarihi zirvenin ardından kapsamlı anlaşma imzaladı” başlığını kullanarak iki liderin çok olumlu ilerleme kaydettiğini vurguladı. Güney Kore haber ajansı Yonhap zirveyi "Kuzey Kore lideri Kim, Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması sözünü verdi" manşetiyle gördü. Zirve, Batı medyasında da geniş yer buldu. "Washington Post" gazetesi zirveyi "Büyük onur: Tarihi girişimde Trump, Kuzey Kore'nin totaliter liderinin gururunu okşadı" başlığıyla verdi. İngiliz The Guardian gazetesi zirveyi "Dünya büyük bir değişime şahit olacak" ifadeleriyle öne çıkardı. İngiltere devlet televizyonu BBC ise "Trump ve Kim tokalaşarak tarih yazdı" başlığını kullandı.

#ABd
#Kuzey Kore
#Zirve
6 yıl önce