|

Oy deposundaki yangın Irak'ı karıştırdı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat’taki oy deposunda çıkan yangını ülkeye ve demokrasisine karşı sabotaj olarak değerlendirerek karşıtlarını “demir yumruk” kullanmakla tehdit etti. Irak’ta seçimlerin galibi Mukteda es-Sadr, “Irak artık tehlikede” uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi ise seçimlerin yeniden yapılmasını talep etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 02:57 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Irak Başbakanı oy deposundaki yangını 'ülkeye sabotaj' olarak nitelendirdi
Irak Başbakanı oy deposundaki yangını 'ülkeye sabotaj' olarak nitelendirdi

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, seçimlere hile karıştığı iddiaları nedeniyle oyların yeniden sayılacağı başkent Bağdad’daki oy depolama merkezinde çıkan yangını demokrasiye karşı bir komplo olarak nitelendirdi.

“Oy pusulalarının bulunduğu deponun yakılması, Irak ulusu ve demokrasisini sabotaj amaçlı bir komplodur” ifadelerini kullanan İbadi, ülkenin ve vatandaşların güvenliğine zarar verenleri ‘demir yumrukla ezeceklerini’ söyledi.


SADR’DAN BİRLİK ÇAĞRISI

Irak’ta Komünistler ile ortaklık kuran ve genel seçimlerden birinci çıkan Mukteda es-Sadr, “Irak artık tehlikede” uyarısında bulunarak, siyasi liderlere “güç ve makam kavgasından uzak durmaları” çağrısı yaptı. Açıklamasında Sadr, şunları kaydetti: “Irak yoksul, mazlum, öksüz, yaralı, dul, yaslı, yaşlı ve engellilerle dolu. Elektriksiz, tarımsız, sanayisiz, malsız, alt yapısız, hizmetsiz ve güvenli olmayan sınıra sahip Irak’ta hala Baas’ın izleri ve açık diktatörlüğü söz konusu. Makam, çıkar, nüfuz ve güç için ettiğiniz kavgalar yeter. Dış müdahaleler, patlamalar, terör, çatışma ve suikastleri sonlandırmanın zamanı artık gelmedi mi?”

ALLAVİ’DEN İPTAL TALEBİ

Mukteda es-Sadr’a bağlı Politbüro Temsilcisi Ziya el-Esedi ise yangının “kasıtlı” olarak çıkarıldığını ve buradaki amacın seçimlerin iptali olduğunu ileri sürdü. Öte yandan Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi seçimlerin iptali ve yeniden sandık başına gidilmesi çağrısında bulundu. Seçimlerde 21 sandalye kazanan el-Vataniye listesi başkanı olan Allavi, sonuçların kabulü veya reddi için halkoylaması yapılması önerisinde bulundu. Oy pusulalarının depolandığı binada yangın çıkmasının seçim sonuçlarını hiçe saymak olduğunu belirten Allavi, itirazlarla karşılanan seçim sonuçlarının kabul veya reddi için bir halkoylaması veya BM gözetimi altında yeni bir seçimin yapılmasını önerdi.

Yangın sonuçları değiştirmez

Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliği, oy pusulalarının depolandığı depoda çıkan yangının seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini söyledi. Seçim komiserliği, söz konusu yangının oy pusulalarının bulunduğu depolara sıçramadan kontrol altına alındığını ileri sürerek, yangında komiserliğe ait bazı belge ve malzemelerin kül olduğunu vurguladı. Olayın faillerini yakalamak için incelemelerin başlatıldığı kaydedilen açıklamada, “Yangın seçim sonuçlarını etkileyemez çünkü Milli Ofis’te yedek kopyaları bulunuyor” denildi.

#Haydar el-İbadi
#Bağdat
#​Irak
6 yıl önce