|

Kral Selman'ın kadın devrimi

Suudi Arabistan'da yaşayan kadınlar yıllardır bekledikleri imkana kavuştular. Üst Düzey Alimler Kurulu'nun "Kadınların araç sürmesi haramdır" fetvası sebebiyle dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülkede bugün izin çıktı. Kral Selman'ın yayınladığı yeni kararname ile kadınların araç sürmesine imkan tanınacak.

Yeni Şafak
10:55 - 27/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:09 - 27/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
23 Haziran 2018'den itibaren kadınlar da ehliyet alarak araç kullanabilecek.
23 Haziran 2018'den itibaren kadınlar da ehliyet alarak araç kullanabilecek.

Uzun zamandır tartışmalara ve protesto gösterilerine sebep olan Suudi Arabistan'daki kadın sürücüler yeniden gündemde. Kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da, kadınlar yıllardır bu uygulamayı protesto ederken, bugün Kral Selman'dan cevap geldi.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el Suud, kadınların araba kullanmasına izin verilmesine yönelik bir kararname yayınladı.

Gerekli yasal işlemler tamamlandığında 23 Haziran 2018'den itibaren kadınların da ehliyet alarak araç kullanabileceği açıklandı.

"Elhamdulillah"

Bu yıl araba sürdüğü için 73 gün cezaevinde kalan Loujain al-Hathloul, kararnameyi Twitter'da yaptığı "Elhamdulillah" paylaşımıyla kutladı.



Haram fetvası engeli

Dünyada kadınların araç sürmesinin yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan'da, Üst Düzey Alimler Kurulu tarafından "Kadınların araç sürmesi haramdır" şeklinde verilen fetvadan dolayı yasal değişiklik yapılamıyordu. Kadınlar araba kullanırken yakalanırsa tutuklanabiliyordu.

Yasak nedeniyle Suudi Arabistan'da aileler, kadın akrabalarına hizmet etmeleri için şoför tutuyor.


  • İlk belediye başkan yardımcılığı görevi verildi
    Dün ise Suudi Arabistan'da Doğu Bölgesi (Şarkiyye) Sekreterliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Şarkiyye Genel Sekreterliği tarafından El-Huber Belediye Başkan Yardımcısı olarak İman Abdullah el-Gamidi'nin görevlendirildiği belirtimişti.
  • Belediyede çalışan ilk üst düzey kadın sorumlu olacak Gamidi'nin Bilgi Teknolojisi ve Kadın Hizmetleri Dairesi'ni yöneteceği ifade edilmişti.

İlk sinyal: Kadın konseyi kurulması

Bir süredir kadınların kamusal yaşama katılımı konusunda bazı açılımların işaretini veren Kraliyet yönetimi ilk olarak bir kadın konseyi kurarak açılım ilk sinyalini vermişti.

14 Mart 2017'de Suudi Arabistan'ın Kassım vilayetinde bir Kadınlar Konseyi kuruldu. Suudi yönetiminin yeni oluşturduğu Kadınlar Konseyi Kassım vilayetinin valisi Prens Faysal bin Mişal'in girişimiyle kuruldu.

2001'de kısmi seçme ve seçilme hakkı kazandılar

Suudi Arabistan'da eski Kral Abdullah Bin Abdulaziz'ın 25 Eylül 2011'de yaptığı değişiklik ile kadınlar, 2015 seçimlerine katılmaya hak kazanmış, kısmen seçme ve seçilme hakkı elde etmişti.

#Suudi Arabistan
7 yıl önce