|

İsrail defalarca Mescid-i Aksa'yı kapattı

İsrail güçlerinin bu sabah Mescid-i Aksa'da Filistinliyi katletmesinin ardından mescidi ibadete kapatması, İsrail'in bugüne kadar yaptığı ihlalleri ve kutsal mabede yönelik saldırıları akıllara getirdi.

Yeni Şafak
11:01 - 14/07/2017 Cuma
Güncelleme: 11:58 - 14/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Mescid-i Aksa, Kudüs'ün doğusundaki 'Kadim Şehir' sınırları içerisinde yeralıyor. Mescid-i Aksa isimlendirmesi, 'Kubbetü's Sahra' ya da 'Kurşun Kubbeli Mescit' için değil, surlarla çevrili kadim şehrin güney doğu köşesinin en uzak noktasına kadar uzanan, surla çevrili bölge içerisindeki alanın tamamı için kullanılıyor.
Mescid-i Aksa, Kudüs'ün doğusundaki 'Kadim Şehir' sınırları içerisinde yeralıyor. Mescid-i Aksa isimlendirmesi, 'Kubbetü's Sahra' ya da 'Kurşun Kubbeli Mescit' için değil, surlarla çevrili kadim şehrin güney doğu köşesinin en uzak noktasına kadar uzanan, surla çevrili bölge içerisindeki alanın tamamı için kullanılıyor.

İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'da bu sabah 3 Filistinliyi katletti. İsrail'in saldırısının ardından Mescid-i Aksa kapatıldı, mescidde bugün cuma namazı kılınmayacak.

İsrail'in kuruluşundan bu yana Filistin üzerindeki işgalleri ve Kudüs'ü Yahudileştirme politikaları devam ederken, Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması Müslümanlar açısından kritik bir anlam taşıyor.

İsrail'in bugüne kadar Mescid-i Aksa'daki ihlallerini ve Kudüs'te gerçekleşen önemli olayları özetledik:

İşgal devleti kuruldu


1948'de kurulan İsrail, kuruluşunun ikinci yılında Mescid-i Aksa'nın yüzde 80'ini işgal etti. 

Aynı yıl İsrail meclisi Knesset, Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs şehrini başkent ilan ettiğini duyurdu. 


İsrail Kudüs'ü başkent ilan etti


1967'de 'Altı Gün Savaşı’nın bittiği gün İsrail Kudüs’ü, hiçbir devlet tanımasa da ‘sonsuza kadar ve bölünmez başkent’ ilan ettiğini açıkladı. 

Bu süreç, İsrail'in Kudüs'teki işgal politikalarının başlamasına ve Kudüs'ün Yahudileşmesine hız kazandırdı. 


Avusturyalı Yahudi Mescid-i Aksa'yı yaktı


1969 yılında DennisMichael Rohan isimli Avusturyalı radikal bir Yahudi’nin Kıble Camisi’nin mihrabını ve bin yıllık minberini yakması2 ile başlayan Mescid-i Aksa saldırıları o günden bugüne muhtelif aralıklarla devam etti.

Mescid-i Aksa o dönem bir süreliğine ibadete kapanmıştı.


Müslümanlara ilk ateş: Birinci intifada


İsrail, Birinci İntifada'nın ilk günlerinde Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanlara göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle saldırdı, 40 kişi yaralandı.



Kudüs Katliamı

1990 yılında, Mescid-i Aksa’yı yıkarak yerine Süleyman Mabedi’ni inşa etmek isteyen Yahudilerle Filistinliler arasında çıkan çatışmada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 21 Filistinli katledildi, 800 Filistinli yaralandı.

  • 10 Ekim 1990'da bir grup Yahudi, Mescid-i Aksa'ya Süleyman heykelinin temel taşını yerleştirmeye çalışmış ve Filistinliler bu adıma tepki göstermişti. 

İkinci İntifada'yı başlatan Aksa baskını


Dönemin muhalefet lideri Ariel Şaron, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa’yı ziyaret edince İkinci İntifada başladı. Ayaklanan Filistinliler, Şaron’un kutsal Mescid-i Aksa’ya girmesini protesto etti. İsrailliler Şaron’u başbakan seçti. Hemen ardından Batı Şeria’da Filistinlilerin Güney Afrika’daki ırkçı rejime atfen ‘apartheid’ dediği güvenlik duvarını inşa etti.Ardından, 28 Eylül 2000 tarihindedönemin muhalefet partisi Likud’un lideri olan Ariel Şaron, beraberindeki yaklaşık bin kişi ile Mescid-i Aksa’ya girerek gövde gösterisinde bulunmuş ve bu olaydan sonra Filistinlilerin ikinci intifadası başladı.


İsrail'den yaş kısıtlaması

2014 yılında İsrail, Mescid-i Aksa’yagirişleri 24 saatliğine kapattı, ardından 50 yaşın altındaki Müslümanların bölgeye girişlerini engelledi. Bu karara karşı direnen Filistinlileri bastırmak maksadıyla İsrail askerleri tekrar Mescid-i Aksa’ya girdi ve kutsal mekânları tahrip etti. 

  • Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarda 2014 ve 2015 yıllarında dikkate değer şekilde artış görüldü. Bu ihlaller, 2016 ve 2017 yıllarında da aynı şekilde devam etti. 

Ve bugün... İsrail cuma günü Aksa'yı kapattı

İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da silahlı saldırı girişiminde bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi katletti. İsrail güçleri Mescid-i Aksa'yı kapattı. Mescid-i Aksa'da bugün Cuma namazı kılınmayacak.

#Mescid-i Aksa
#Filistin
#İsrail
7 yıl önce