|

İşgalcinin ortağı ABD

BMGK’daki Kudüs tasarısı ABD tarafından veto edildi. Türkiye’nin öncülüğünde hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını hükümsüz kılacak tasarıya, 15 BMGK üyesinden sadece ABD red oyu verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2017 Salı
Güncelleme: 02:36 - 19/12/2017 Salı
Yeni Şafak
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 14 üyeye karşı tek başına kaldı
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 14 üyeye karşı tek başına kaldı

ABD Kudüs provokasyonundan geri adım atmadı. Türkiye'nin öncülüğünde hazırlanan Kudüs tasarısını BMGK’da veto eden ABD, bu kararıyla İsrail’in kanunsuz işgaline ortak olduğunu tescilledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği” kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından BM nezdinde şu ana kadarki en önemli girişim olan Kudüs tasarısının BMGK’daki oylaması yapıldı. Tasarı, 15 üyenin 14’ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edildi.

14 ÜYE LEHTE OY KULLANDI

ABD’nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç ve Ukrayna, Mısır’ın tasarı lehinde oy kullandı. Oylama öncesinde yaptığı konuşmada Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi Amr Abdüllatif Abdulatta, neden tasarıyı gündeme getirdiklerini açıkladı ve ABD’nin Kudüs’ün nihai statüsüne etki edecek bu adımının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Uruguay’ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli da yaptığı kısa konuşmada Mısır’ın tasarısına destek vereceklerini ve Kudüs’le ilgili BM kararlarının açık olduğunu vurguladı.

HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

Söz konusu tasarının taslağında Kudüs’le ilgili bugüne kadarki BM kararlarına atıf yapılarak, Kudüs’ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil, “Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda” belirleneceğine işaret edilmişti. Tasarıda, Kudüs’ün statüsünü veya demografik yapısını değiştirmeye yönelik tüm tek taraflı adımların “hukuki bağlayıcılığı olmayan, geçersiz ve ilgili anlaşmalar gereği iptal edilmesi gereken” adımlar olduğuna vurgu yapılmıştı. Tasarıda ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaması gerektiği çağrısına yer verilmişti.

0
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada Kudüs’ü tek taraflı olarak İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini ilan etmiş, bölgede ve dünya genelinde bu karara ilişkin çok protestolar düzenlenmeye başlamıştı. BM Güvenlik Konseyi, 8 Aralık’ta 14’e 1 oyla Trump’ın Kudüs’ü başkent ilan etmesi ve ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den taşımak istemesini kınamıştı.

#ABD
#BM
#Kudüs
#Filistin
6 yıl önce