|

İran Suriye'den çekilmeyi tartışıyor

Ekonomik sorunlar nedeniyle sokakların hareketlendiği İran, Suriye'den çekilmeyi tartışıyor. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Suriye'nin istikrara yakın olduğunu hissettiklerinde ülkedeki askeri varlığı bütünüyle çekmenin gündemlerinde olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2018 Pazar
Güncelleme: 02:14 - 5/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
​İran Suriye'den çekilmeyi tartışıyor
​İran Suriye'den çekilmeyi tartışıyor

Ekonomik sorunlar nedeniyle sokakların hareketlendiği ve “Suriye’den çıkın, bizi düşünün” sloganlarının duyulduğu İran, Suriye'den çekilmeyi tartışıyor. İran'ın 1 Ağustos'ta Suriye'de Golan Tepeleri'nden 85 km çekilmesinin ardından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Suriye’deki istikrar kısmen sağlanırsa, Suriye’deki istişari varlığın azaltılabileceğini ya da bitirilebileceğini kaydetti. Behram Kasımi yaptığı açıklamada, "Suriye'nin istikrara yakın olduğunu ve terörle mücadelede sona gelindiğini hissettiğimizde Suriye'deki danışmanlık amaçlı varlığımızı azaltabiliriz ya da bu ülkeden bütünüyle çıkabiliriz" ifadelerini kullandı. Kasımi, Esed rejimi istediği sürece bu ülkede kalacaklarını da sözlerine ekledi.


GOLAN'DAN 85 KM ÇEKİLDİ

Rusya’nın haber ajansı TASS, Suriye’deki İran kuvvetlerinin İsrail işgalindeki Golan Tepeleri’ne 85 kilometre uzaklıktaki ağır silahlarını geri çektiklerini bildirmişti. İsrail'den saldırı sinyalleri gelince Rusya devreye girerek İran unsurlarının geri çekilmesini teklif etmişti. İsrail, Hizbullah militanlarının da bulunduğu İran güçlerinin çekilmesini “yetersiz” olarak değerlendirdi. İsrail, iç savaşın sona yaklaştığı şu günlerde İran’ın Suriye’den tamamen çıkması için Rusya'ya baskı yapmayı sürdürüyor.


RİYAD İLE İRTİBAT OFİSİ

Öte yandan Kasımi, Suudi Arabistan ve İran’ın çıkarlarını korumak adına bir ofisin açılacağını, ülkesinin Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki tüm ülkelerle diyaloğa hazır olduğunu vurguladı. Kasımı, İran'ın Suudi Arabistan'daki diplomatik işlerinin İsviçre'nin Riyad Büyükelçiliği'nde açılacak ofis tarafından yürütüleceğini aktardı.

  • Eylemciler medreseye saldırdı
  • İran’da ekonomik sorunlara tepki gösteren halk önceki gece ülkenin çeşitli kentlerinde protestolar düzenledi. 6 gün önce İsfahan’da patlak veren protestolar, önceki gece de Tahran ve Elburz eyaletlerinde bazı noktalarda eylemcilerle güvenlik güçlerinin çatışmalarına sahne oldu. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, Elburz eyaletine bağlı İştihard kentinde önceki gece 21.00 sularında yaklaşık 500 kişilik eylemci grup dini bir medreseye saldırdı. Medrese yetkilisi Hüccetülislam Hindiyani, rejim karşıtı sloganlar atan “provokatörlerin” namaz odasındaki camları kırdıklarını söyledi. İranlı din adamı, eylemcilerin birçoğunun gözaltına alındığını aktardı. Tahran yakınlarındaki Kereç kentinde de rejim karşıtı slogan atan göstericilere müdahale eden güvenlik güçleri ile eylemciler arasında gerginlik yaşandı. Polise taş atan eylemcilerin gözaltına alındıkları belirtildi. Tahran’daki “Veliasr Meydanı” yakınlarında toplanan eylemcilerin sloganlar atarak yürüyüşe geçtikleri görüldü.
#İran
#Suriye
6 yıl önce