|

Irak'ta 7.2 şiddetinde deprem

Irak'ta, 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Komşu ülkelerde de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre Irak'ta 50 kişi yaralandı. İran devlet televizyonu ise en az 67 kişinin hayatını kaybettiğini, 800'den fazla da yaralı olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
02:00 - 12/11/2017 Sunday
Güncelleme: 04:12 - 13/11/2017 Monday
Yeni Şafak
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, merkez üssü Halepçe'nin 32 kilometre güneybatısı olan depremin, 33,9 kilometre derinlikte meydana geldiğini duyurdu.

Depremde can ya da mal kaybı olup olmadığına ilişkin Irak'tan henüz resmi açıklama yapılmadı.


İran devlet televizyonu ise en az 67 kişinin hayatını kaybettiğini, 800'den fazla da yaralı olduğunu açıkladı.

Irak'taki depremden, İran, Türkiye, İsrail, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Ermenistan ve Gürcistan'ın etkilendiği açıklandı.

İlk belirlemelere göre 50 kişi yaralandı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, yerel basına yaptığı açıklamada, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını ifade etti.

Ülke genelinde sela okundu

Öte yandan, Bağdat, Kerkük ve kuzey illerinde şiddetli şekilde hissedilen depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu.

Irak devlet televizyonu, "ilk belirlemelere göre depremin 4 ila 5 büyüklüğünde olduğunu" ifade ederken, Kerkük ve Süleymaniye'nin bazı yerleşim yerlerindeki evlerin maddi hasar gördüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: AFAD, Kızılay harekete geçti

Irak'taki depreme ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Irak’ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vd. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun." açıklamasını yaptı.



Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanı Demircan, Irak'ta meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Kuzey Irak'tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz." dedi.

AFAD: Türkiye'de olumsuz bir durum yaşanmadı

AFAD Başkanı Güllüoğlu, Irak'ta meydana gelen depreme ilişkin, "İran tarafından yapılan açıklamada '6 can kaybı' rakamı var. Irak makamlarıyla irtibat halindeyiz. Türkiye'de de bu deprem hissedildi. Birçok ildeki AFAD ekipleri eliyle o illerde yıkım var mı, diye araştırdık. Türkiye'de herhangi bir binanın hasarlandığı ya da can kaybı, yaralı bilgisi şu ana kadar ulaşmadı. Bu ülkemiz açısından sevindirici bir durum." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan deprem açıklaması

Çavuşoğlu, Süleymaniye'deki deprem ile ilgili Bağdat Büyükelçisinden gelen bilgiyi Twitter hesabından paylaştı.



#Deprem
#Irak
6 years ago