|

Hürriyet ablukayı kırdı

10 yıl sonra ilk kez Gazze’den çıkan bir özgürlük filosu, İsrail’in denizden uyguladığı kuşatmayı kırmayı başardı. Filo Gazze’den Mavi Marmara’nın 8’inci yıl dönümünde ayrıldı. 25 kişinin bulunduğu ‘Hürriyet’ adlı tekneye refakat eden filo, 6 millik ablukayı kırdıktan sonra Gazze açıklarında 9’uncu milde işgalci donanma tarafından kuşatılarak durduruldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:58 - 30/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Mavi Marmara’nın 8’inci yıl dönümünde Gazze’den dünyaya açıldılar
Mavi Marmara’nın 8’inci yıl dönümünde Gazze’den dünyaya açıldılar

Mavi Marmara’nın 8’inci yıl dönümünde İsrail’in Gazze’ye uyguladığı deniz ablukasını delmek amacıyla, başta ‘Hürriyet’ teknesi olmak üzere yeni bir özgürlük filosu, Gazze limanından Akdeniz’e açıldı. İşgalci İsrail donanması, filoyu 9’uncu milde, kuşatmaya alarak durdurdu. Filoda bulunan bir aktivist, “İsrail gemileri, sağımızdan solumuzdan, önümüzden arkamızdan bizi kuşattı” dedi. İsrail, Gazze’den denize açılan tekne ve gemilere 6 mil sınırlamasını uluslararası anlaşmalara aykırı olarak uygulamaya devam ediyor. 1993 yılında imzalanan Oslo anlaşmalarında sınır 20 mil olarak belirlenmişti. Hürriyet ve beraberindeki tekneler 6 mil sınırını aşarak sembolik olarak kuşatmayı kırmayı hedefliyordu.

TAMAMI SİVİL

Yola çıkan “Hürriyet” gemisine, eylemi destekleyen onlarca Filistinli de kayıklarıyla eşlik etti. Botlarda Büyük Dönüş Yürüyüşü protestolarında İsrail kurşunlarına hedef olan yaralılar, öğrenciler ve aktivistlerden oluşan toplam 30 kişilik bir grup bulunuyor. Gemilerdeki kişilerin kimlik bilgileri, olası bir İsrail saldırısına karşı güvenlikleri için medya ile paylaşılmazken tamamının sivil olduğubelirtildi.


HAYALLERİNİ TAŞIYORLAR

12 yıllık ablukayı delmek için yola çıktıklarını belirten İslami Hareket Lideri ve Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü heyeti üyesi Halid el Bateş, “Biz bu filoyla, düşman İsrail’e diyoruz ki, bedeli ne olursa olsun milletimize saldırıya devam etmenizin cezasız kalmasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Bateş ayrıca, “Bu gemiyi göndererek dünyaya, Gazze’ye uygulanan ambargoya kırmak için harekete geçmeleri mesajını veriyoruz. Filistinli mültecilerin topraklarına geri dönmesini sağlayana, rüyamız gerçek olana kadar bu Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne devam edeceğiz” dedi. Organizatörlerden Salih Abdül-Ati ise, gemilerin “Filisitinlilerin özgürlük için umutlarını ve hayallerini” taşıdığını belirtti.

YENİ SALDIRI KORKUSU

Organize komitesinden Alaa el-Battah, daha büyük gemilerle yola çıkmayı planladıklarını ancak İsrail’in geçtiğimiz haftalarda bu botları vurduğunu ifade etti. El-Battah, İsrail yönetiminin 8 yıl önce Mavi Marmara’ya yaptıkları gibi kendilerini durdurmalarından endişe duyduklarını söyledi. 28 Mayıs 2010’da Antalya limanından yola çıkan Mavi Marmara, henüz uluslararası sulardayken İsrail askerlerinin saldırısına uğramış, 9 Türk vatandaşı şehit edilmişti. Daha önce pek çok filonun Gazze’ye yardım ulaştırmak için yola çıktığını söyleyen el-Battah, “Bu defa Gazze’den dünyaya açılıyoruz” dedi.

  • İsrail yine vurdu
  • İsrail savaş uçakları, abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenledi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, İsrail savaş uçakları Gazze’de İslami Cihad’a ait bir hedefi vurdu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, Hamas İsrail’in Gazze’ye saldırı düzenlediğini doğruladı. İsrail yönetimi, dün sabah Gazze’den İsrail’e yönelik havan saldırısı düzenlendiğini iddia etmiş, saldırıdan Hamas ve İslami Cihad’ı sorumlu tutmuştu. “İsrail, kendisine zarar vermek isteyenlere ağır bedel ödetecek” tehdidinde bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’ye saldırı sinyali vermişti.

Amerikan yüzsüzlüğü

ABD bir skandala daha imza attı. İşgalci İsrail’in Filistin’deki barışçıl gösterilerde 100’e yakın kişiyi öldürmesine göz yuman ABD, BMGK’yı ‘Gazze’den İsrail’e saldırılar olduğu” gerekçesiyle acil toplantıya çağırdı. ABD’nin BM Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, “Hamas ve diğer militanların Gazze’den İsrail’e yönelik son saldırılarını’’ görüşmek üzere BMGK’dan toplantı talep edildiği bildirildi.

#İsrail
#Filistin
#Gazze
6 yıl önce