|

Ermeni lobisi Türk geline 'katlanacak'

Hawaii'de tatil yapan Obama, cumhuriyetçilerin engeline takılan Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin atamasını, Senatonun yasama döneminde verilen 'mola'da yaptı. Obama, Ermeni lobisinin, 'Türk kızıyla' evli diye istemediği Bakü Elçisi Bryza'yı da atayarak tartışmaları bitirdi. Ankara, bunu 'ABD'nin Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi' olarak yorumladı.

Aa
00:00 - 31/12/2010 Cuma
Güncelleme: 00:14 - 31/12/2010 Cuma
Yeni Şafak
Ermeni lobisi Türk geline 'katlanacak'
Ermeni lobisi Türk geline 'katlanacak'

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone'yi, Senato'da yasama döneminde verilen molada (recess), özel yetkisini kullanarak Büyükelçiliğe atadı. Ricciardone, adaylığının uzun süredir Senato tarafından onaylanmaması nedeniyle Ankara'daki görevine başlayamıyordu. Ricciardone'nin ataması, önceki yasama döneminde Cumhuriyetçi Parti Kansas senatörü Sam Braun Back tarafından engellenmişti. Cumhuriyetçiler İrail-Türkiye gerginliği ve Türkiye'nin BM'de İran lehine oy kullanması gibi konular nedeniyle ABD'nin yeni bir Ankara politikası bulunmadığını, Ricciardone'nin de bu konuda tatminkar bir yol izlemeyeceğini gerekçe gösteriyorlardı.

Türkiye'yi yakından tanıyan bir diplomat olan, 'Bond' lakaplı Ricciardone, daha önce Türkiye'de birden fazla görev aldı ve Türkçe biliyor. Kariyerine Ankara ve Adana'da başlayan, daha sonra Türkiye'de, biri Körfez Savaşı'ndan sonra oluşturulan “Çekiç Güç” kapsamında İncirlik Üssü'nde Türk ve Amerikalı komutanlara siyasi danışmanlık, diğeri büyükelçi yardımcısı ve maslahatgüzar olarak iki ayrı görevde bulunan Ricciardone, 2009 yılından bu yana ABD'nin Kabil Büyükelçiliğinde büyükelçi yardımcısı ve maslahatgüzar olarak görev yapıyor.

ÇOCUK ODALARI DAHİ HAZIRDI

Obama aynı yöntemle Bakü Büyükelçiliğine aday gösterdiği, ancak ataması Kongre'deki Ermeni lobisi tarafından, bir Türk kızı olan Zeyno Baran'la evli olması nedeniyle engellenen Matthew Bryza'nın atamasını da yaptı. Baran ve Bryza çifti atamadan umutlarını kestiği için Washington'daki evlerinde çocuk odası dahi hazırlamışlardı. Ankara'daki diplomatik kaynaklar Obama'nın Ricciardone'yi atamasının Türkiye'ye verdiği önemin göstergesi olduğunu belirtti.


ANCA: Obama sözünü tutmadı

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA),Matthew Bryza'nın, Bakü'ye ABD Büyükelçisi olarak atanmasına tepki gösterdi. ANCA'dan yapılan açıklamada "Amerikalı Ermeniler, Başkan Obama'nın Senato'yu atlatarak aldığı bu atama kararından büyük rahatsızlık duyuyor. ABD yönetiminin geçen hafta Temsilciler Meclisi'nde bekletilen Ermeni tasarısının kadük hale gelmesine yardım etmesinin ardından, Obama yine seçim kampanyası sırasında Ermeni konularıyla alakalı verdiği taahhütleri görmezden gelmeye devam ediyor" denildi.



2011 dileği gerçekleşti

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan iki gün önce Twitter'da 2011'e ait dileklerini yazmış, bunlardan birini de Ankara elçisinin atanması olarak belirtmişti

13 yıl önce