|

Dünya basını 'ellerini ovuşturuyor'

24 Haziran seçimleri dünyada bir çok medya grubunda büyük yanı uyandırdı. Avrupa medyası her zaman ki gibi saldırgan tavrını sürdürüyor. Dünyanın önde gelen yayın kuruluşları bu seçimin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sonu olacağı!" iddiasını öne sürüyor.

Yeni Şafak
17:58 - 24/06/2018 Pazar
Güncelleme: 18:29 - 24/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Uluslararası basın, Türkiye'deki seçim sonuçlarını anlık yayınlıyor...
Uluslararası basın, Türkiye'deki seçim sonuçlarını anlık yayınlıyor...

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri, Türkiye’de olduğu kadar dünya genelinde de büyük bir ilgi ile takip ediliyor. Batı medyası da Türk seçmenleri Erdoğan’a oy vermemeye çağrısında bulunmasının yanı sıra, nefret söylemini artırdı.

Der Spiegel “ Erdoğan’ın sonu”

Almanya’nın önde gelen basın organlarından Der Spiegel, 24 Haziran seçimlerini “Erdoğan’ın sonu” haberiyle paylaştı. Erdoğan’ın 15 yıldır ülkeyi yönetmesinin ardından artık “sıkıştığını” söyledi. Muhalefet cephesinin Erdoğan karşıtlığı etrafında birleşmesini “kırılma noktası” olarak veren Spiegel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye karşıtlığıyla öne çıkan bir tutum izliyor.

  • Kapak yine Erdoğan
  • Kapağa “ Ben halkım” yazarak Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Rusya devlet başkanı Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin devlet başkanı Şi Çinping ile taşıdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kapakta olmaması dikkat çekerken Türkiye’yi
    "özgürlüğünü kaybeden ülke"
    olarak yansıtmıştı.
Avusturya Die Presse “ Erdoğan seçilirse ona artık para yok”

Türkiye ve Erdoğan karşıtlığını sıkça dile getiren Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktıklarını yineledi. Kurz, AB’nin Türkiye’ye para gönderilmesinin engellenmesini istedi. Nefret dolu sözleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olamayacağını belirten Kurz, “Avrupa Birliği’nden yakınlaşma yardımı olarak ilave milyonlarca Euro'nun Türkiye’ye aktarılmasını da istemiyoruz.” dedi.


CNN International “ Erdoğan’ın kumarı geri tepebilir”

ABD’li yayın kuruluşu CNN International’ın yayınladığı haberde, Erdoğan’ın yoğun şekilde eski Türkiye’yi anlatarak yürüttüğü seçim kampanyasının şimdiye kadarki en güçlü muhalefetle karşılaştığı için geri tepebileceğini savundu. Erdoğan’ın en güçlü rakibi olarak Muharram İnce’yi gösteren CNN, “ İnce’nin ailesi Anadolu’dan geliyor. Kamyon şoförü bir babası ve başörtü takan bir annesi var. Bu zamana kadarki muhalefetten çok daha güçlü.” ifadesine yer verdi.

Bloomberg “ Erdoğan bazı illeri kaybedebilir”

ABD menşeili yayın kuruluşu Bloomberg ise cumhurbaşkanlığı seçimlerini “Erdoğan döneminin sona ermesi durumunda, Türkiye’yi bazı illerde büyük bir değişim bekliyor” başlığıyla verdi. Yazının devamında ise 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarını vermeleri dikkat çekti.

  • The Washington Post “ Türk seçmenlerin oyu Erdoğan için bir sınav olabilir”
  • “Türk seçmenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otoritesini yumuşatabilecek veya partisinin yıllardır yürüttüğü hakimiyeti devredecek” ifadesini kullandı.
635 yabancı basın mensubu Türkiye'de

24 Haziran seçimlerini izlemek üzere 34 ayrı ülkeden 635 yabancı basın mensubu Cumhurbaşkanı ve 27.dönem Milletvekili Genel seçimleri’ni takip etmek için BYEGM( Basın-Yayın ve Enfermasyon Genel Müdürlüğü) ne akraditasyon yaptırdı. Seçimleri takip etmek üzere Türkiye’ye gelen basın mensubları, alanda gazetecilik faaliyetlerini yürütebilmek için gerekli izinleri aldılar.

#24 Haziran Seçimleri
#CNN International
#Dünya basını
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce