|

Başbakan Yıldırım'dan Seul'deki firmalara Türkiye'ye yatırım çağrısı

Başbakan Yıldırım, resmi ziyarette bulunduğu Güney Kore'nin başkenti Seul'de, ülkenin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Yıldırım, Asya'nın 4'üncü, dünyanın 11'inci büyük ekonomisi konumundaki Güney Kore'nin büyük firmalarına Türkiye'ye yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
21:01 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 21:20 - 6/12/2017 Çarşamba
AA
Başbakan Binali Yıldırım Güney Kore'deki şirketlere Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirme önerisinde bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım Güney Kore'deki şirketlere Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirme önerisinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Asya'nın 4'üncü, dünyanın 11'inci büyük ekonomisi konumundaki Güney Kore'nin, varlıkları trilyon doları bulan firmalarına Türkiye'ye yatırım çağrısını yaptı.

Yıldırım, Güney Kore'deki resmi temasları kapsamında başkent Seul'de ülkenin önde gelen firmalarının üst yöneticileriyle bir araya geldi.

Başbakan Yıldırım, Samsung, LG, Hyundai, DaeWoo, Daelim, POSCO, SK Engineering Construction, Hanwha Q-Cells, Hana Financial Investment, GS EC, Ksure, KCC ve Seoyon E-Hwa gibi birçok dev şirket ve kurumun temsilcilerine Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattı.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60'ıncı yılı dolayısıyla da özel anlam taşıyan ziyaret kapsamında yapılan görüşmelerde, Türkiye'nin, 4 saatlik uçuşla yaklaşık 1,6 milyarlık nüfusa ve 30 trilyon dolarlık toplam gayrisafi milli hasılaya kolayca ulaşılabilen bir konumda bulunduğuna belirten Yıldırım, Güney Koreli yatırımcıları desteklemeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

"Türkiye önemli reformlar yaptı"

Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırımları çekmek amacıyla önemli reformlar yaptığını hatırlatan Yıldırım, sürekli değişen koşullara göre gerekli düzenlemelerin hayata geçirildiğini aktardı.

Başbakan Yıldırım, Asya'nın 4'üncü, dünyanın 11'inci büyük ekonomisi konumundaki Güney Kore'nin, varlıkları trilyon doları bulan firmalarına Türkiye'ye yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Türkiye ve Güney Kore'nin ciddi projelere imza atabileceğini, güzel işler ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Yıldırım, ülkede son 15 yılda yaklaşık 60 milyar dolar tutarında projenin kamu-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirildiğini anlattı.

Yıldırım, ilerleyen süreçte yatırımların üçte birini bu şekilde gerçekleştirmeyi planladıklarının belirtti.

Ülkenin prestij projelerinden Avrasya Tüneli, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve havaalanları gibi altyapı projelerinde, demiryolu sektöründe, elektrik, enerji projelerinde Güney Kore firmalarının önemli ölçüde yer aldığına dikkat çeken Yıldırım, yeni projelerde bu durumun artarak devam etmesini arzu ettiklerini bildirdi.

İkili ticaret hacmi 7 milyar dolara ulaştı

Türkiye'nin Asya kıtasında ilk Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı ülke olan Güney Kore ile ikili ticaret hacmi 7 milyar dolara ulaştı. Bu hacmin yüzde 90'ı Güney Kore'nin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ihracattan oluşuyor.

Kişi başına düşen milli geliri 27 bin 560 dolar olan Güney Kore, 1 trilyon 411 milyar dolar gayrisafi yurt içi hasıla ile dünyada 11. sırada yer alıyor.

Ticaret hacmi 901 milyar 500 milyon dolar olan ülke Çin, ABD, Japonya, Singapur ve Almanya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ürünlerini ihraç ediyor.

Cep telefonları, elektronik cihazlar ve bilgisayar çipleri, Güney Kore ile Türkiye arasındaki ihracatın ilk üç kalemini oluşturuyor.

Güney Kore'ye 520 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye ise bu ülkeye en çok sıvılaştırılmış hidrokarbon gazı, taşıt aksamları ve eczacılık ürünleri ihraç ediyor.

Türkiye'de, yatırımlarının değeri 2 milyar 200 milyon dolara yaklaşan 326 Güney Kore şirketi bulunuyor.

#Başbakan Binali Yıldırım
#Güney Kore
#Türkiye
6 yıl önce