|

ABD'yi vuracak

Nükleer kumarda bahis sürekli artırıyor. Trump için çıldırmış diyen K.Koreli General Kim, “Böylesine çıldırmış bir adamla aklıselim diyalog mümkün değil, onda sadece mutlak güç işe yarayabilir” dedi. ABD 'den ise cevap gecikmedi, “Kim’in anlayacağı dilden konuşuyoruz.”

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/08/2017 Cuma
Güncelleme: 01:42 - 11/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Zıvanadan
çıktılar
Zıvanadan çıktılar

ABD ve Kuzey Kore nükleer yıkım ve felakete gebe olan tehlikeli restleşmeden geri adım atmıyor. En son Kuzey Kore’den, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Dünyanın daha önce hiç görmediği gazapla karşı karşıya kalacaklar.” açıklamasına yanıt geldi. Kuzey Kore’nin füze komuta biriminin başında bulunan General Kim Rak Gyom, ülkenin resmi ajansı KCNA’a yaptığı açıklamada, Pyongyang yönetimine tehditler savuran Trump için “çıldırmış” ifadesini kullandı. Kim, ülkesinin Pasifik Okyanusu’nda Guam Adası yakınında askeri harekata başlamak üzere olduğunu, adadan 30 ila 40 kilometre uzaklıkta denize düşmesi öngörülen orta menzilli füze denemelerini içeren plana ay ortasına kadar son şeklinin verileceğini, sonrasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un onayının bekleneceğini kaydetti.

TRUMP SOPADAN ANLAR

ABD Başkanı Trump’ın söylemlerinin “saçmalıklarla dolu” olduğu ifadesini kullanan general Kim, “Böylesine çıldırmış bir adamla aklıselim diyalog mümkün değil, onda sadece mutlak güç işe yarayabilir.” dedi. Kim ayrıca Guam harekatının, “ABD’nin Kore yarımadasının güneyinde ve çevresinde zıvanadan çıkmış eylemlerinin dizginlenmesi için etkili bir yöntem” olabileceğini söyledi. Kuzey Kore dün ABD askeri üslerinin bulunduğu Guam’a Hwasong-12 balistik füze saldırısı hazırlığında olduğunu duyurmuştu.

AKILLARINI BAŞLARINA ALSINLAR

ABD Başkanı Trump ise, Kuzey Kore'ye yönelik “ABD'nin gazap ve öfkesi ile karşı karşıya kalacaklar” şeklindeki açıklamasının yeterince sert olmadığını belirtti. Tatilde bulunduğu New Jersey'deki ulusal güvenlik toplantısının ardından konuşan Trump “Kuzey Kore, aklını başına alsın yoksa bu dünyada çok az ülkenin maruz kaldığı bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak.” dedi.

ABD'den dehşet planı

ABD ordusunun, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği, Çin ve Doğu Avrupa’da birçok kenti savaş çıkması durumunda yok etmeye yönelik planlar yaptığı ortaya çıkmıştı. 1956 tarihli 800 sayfalık belgeye göre ABD ordusu, Doğu Berlin, Moskova, Pekin, Varşova ve St. Petersburg dahil bin 200 kenti 1.7 ile 9 megaton arasında değişen bombalarla vurmayı planladı. 1 megatonluk nükleer bomba, Hiroşima’yı yok eden atom bombasının 70 katı tahribata yol açabilecek güçte. ABD Başkanı Donald Trump son olarak, göreve geldiğinde ilk emrinin nükleer silah envanterinin yenilenmesi ve modernize edilmesi olduğunu açıklamıştı. Trump'ın Pentagon'a Soğuk Savaş planlarının da gözden geçirilmesi talimatını vermiş olabileceği değerlendiriliyor.


ABD’nin Asya’daki cephaneliği: Guam

Kuzey Kore’nin füze fırlatmayı planladığı Pasifik Okyanusu’ndaki ABD toprak parçası Guam Adası, ‘tatil cenneti’ olmanın yanında tam bir cephanelik. 6 bin ABD askerinin bulunduğu adada nükleer bombalar da bulunuyor. Ada’nın yüzde 30’unda, ABD’nin Andersen Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’ne ait üsler bulunuyor. Hawaii’nin 4000 mil batısında, Kuzey Kore’nin ise 2200 mil güneydoğusunda bulunan Guam adası, Pasifik’teki ABD gücünün kilit noktalarından biri olarak görülüyor. Askeri üslerinin bulunduğu adada, ABD’ye ait nükleer denizaltılar ve Özel Kuvvetler merkezi de bulunuyor. Ada ayrıca stratejik uçuşlar için de bir başlangıç noktası.

  • Japonya: Füzeleri vurabiliriz
  • Kuzey Kore’nin Guam adasına Ağustos ayı ortasına kadar füze saldırısı planı yaptığını duyurmasının ardından komşu ülkeler kendi önlemlerini almaya başladı. Japonya füzelerin kendi toprakları üzerinden geçmesi halinde bunları vurabileceğini açıklarken, Güney Kore ordusu ABD ile birlikte ‘sert ve acımasız bir cezalandırmaya’ hazır olduklarını duyurdu. Kyodo haber ajansının aktardığına göre, parlamentonun alt kanadında konuşan Japonya’nın yeni Savunma Bakanı İtsunori Onodera, ülke güvenliğini sağlama amacıyla ‘kolektif meşru müdafaa’ hakkını yürürlüğe sokabileceklerini ve gemiden-havaya füze savunma sistemi Aegis’e sahip destroyerini görevlendirebileceklerini vurguladı.
Çin’den ABD’ye ihlal tepkisi

ABD’ye ait iki savaş gemisinin kara sularını ihlal ettiğini bildiren Çin, ülkesinin güvenliğinin tehlikeye düştüğünü ve durumdan “hoşnut olmadıklarını” açıkladı. İhlalle ilgili açıklama yapan Çin, “ABD destroyeri Çin kanunlarını ve uluslararası yasaları çiğnemenin yanı sıra, Çin'in egemenlik ve güvenliğine ciddi şekilde zarar vermiştir” ifadelerini kullandı. USS John S. McCain adlı savaş gemisinin, Çin'in komşularıyla anlaşmazlık yaşamasına neden olan mercan resifleri ve adaları Mischief Resifi ve Spratly Adaları'na yaklaştığı bildirilmiş, ABD'li yetkiler bunu doğrulamıştı.


ÇATIŞMA SENARYOLARI
ABD nokta operasyonu gerçekleştirebilir mi?

Bu plan muhtemelen yeterince iyi çalışmaz. Kuzey Kore’nin füzeleri ve nükleer tesisleri ülkenin dağlık arazisinde dağınık ve gizli halde bulunuyor. Böyle bir saldırı Seul’da 10 milyon, Tokyo’da 38 milyon kişiyi ve Asya’nın kuzeydoğusunda bulunan binlerce ABD askerini nükleer saldırı tehdidine maruz bırakabilir.

 Kim neden nükleer saldırıyı tercih eder?

Uzmanlar ABD tarafından yapılacak sınırlı bir saldırının bile Kuzey Kore tarafından çok daha büyük bir saldırının başlangıcı olarak anlaşılabileceğini bunun da Kuzey Kore’yi nükleer silah kullanmaya itebileceğini söylüyor.

 Rejim değişikliği bir seçenek mi?

Kuzey Kore’de yeni bir lider, yeni bir düşünme biçimi getirmez. Kim Jong-Un İsveçre’de eğitim alması üzerine ülkesini dünyaya açabileceği tahmin edilmiş ancak göreve başladıktan sonra bu tahminin ne kadar yanlış olduğu anlaşılmıştı.

 ABD’nin en iyi seçeneği topyekun savaş mı?

Kuzey Kore’nin nükleer programlarına hızla erişmek için ABD’nin büyük çaplı bir işgal yürütmesi gerekiyor. Ancak bölgedeki ABD vatandaşlarının tahliye edilmesi, Güney Kore ve Japon askerlerinin harekete geçirilmesi gibi işaretler Kuzey Kore’nin ani bir önleyici saldırı gerçekleştirmesine neden olabilir.

 Savaş patlak verirse ekonomik sonuçları nasıl olur ?

Güney Kore, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 1.9’unu oluşturuyor. Ülke, Samsung Electronics ve Hyundai gibi şirketlere ev sahipliği yapıyor. Yarımadada çıkacak savaş dünyada büyük bir zarara yol açabilir. Savaş nedeniyle küresel piyasada bir şok etkisi görülür.

 Masada hangi seçenekler var?

Bazı analistler durumun daha da kötüye gitmemesi için görüşmelerin başlatılması fikrini paylaşıyor. Analistlere göre Kuzey Kore’nin termonükleer silah edinmesini ve füzelerini geliştirmesini önlemek hedeflenmeli.


Pyongyang’ta halk meydana döküldü

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ta toplanan on binlerce Kuzey Koreli yumruklarını havaya kaldırarak hep bir ağızdan “”Ülkemizi ABD karşısında savunacağız” sloganı attı. Kuzey Kore askerlerinin olduğu pankartlar taşıyan büyük kalabalık Kim Jong'-un yönetimine tam destek verdi. Ancak dünyanın en yalnız ülkesinde halkın gösterisi bile kendine özgüydü.

KIYAMET SAATİ İŞLİYOR

Dünyada 15 bin nükleer başlık bulunuyor. Bunların 13 bin 800’ü ABD ile Rusya’da. Rusya’nın 7000, ABD’nin ise 6800 nükleer başlığa sahip olduğu düşünülüyor. Kuzey Kore’nin ise 60 nükleer başlığa sahip olduğu sanılıyor. Dünyanın sonunun ne kadar yakın olduğunu belirtmek için sembolik olarak belirli gelişmelerden sonra güncellenen “Kıyamet Saati”, Trump’ın başkanlığı sonrası bir kez daha güncellendi. “Kıyamet Saati” 30 saniye ileri alındı ve artık kıyameti sembolize eden gece yarısına sadece 2 dakika 30 saniye kaldı.Daha önce “Kıyamet Saati”nin sadece bir kişi nedeniyle bu kadar ileri alınmadığına dikkat çeken araştırmacılar, Trump'ın politikalarına dikkat çektiler.


#Kuzey Kore
#ABD
#Trump
#Kim Yong
7 yıl önce