|

10 mülteci gelmesin diye 860 bin ödediler

Dünya mülteci krizinde her gün yeni bir boyut yaşarken, Avrupa'nın en zengini olarak bilinen İsviçre'nin bir köyü, 10 mülteciyi almamak için devlete 860 bin lira ödedi. Köy sakinleri, onları istememekte çok isabetli bir karar verdiklerini söyleyerek, "Burada onlara yer yok" şeklinde ırkçı söylemlerde bulundu.

Yeni Şafak
12:54 - 2/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:17 - 2/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak
İsviçre'de bir köy, 10 mülteciyi kabul etmek istemedi, ceza olarak 860 bin ödedi.
İsviçre'de bir köy, 10 mülteciyi kabul etmek istemedi, ceza olarak 860 bin ödedi.

İsviçre'nin en büyük kenti Zürih'in 16 kilometre uzağında yer alan Oberwil-Lieli köyü, mülteci krizinin zirvede yaşandığı şu günlerde, Avrupa tipi misafirperverliğin nasıl olduğunu gösterdi.



860 bin lira ödeyecekler


"Avrupa'nın en zengin köyü" olarak bilinen Oberwil-Lieli'ye sadece 10 tane mülteci yerleştirilecekti. Ancak İsviçre hükümetinin bu teklifini kabul etmek istemeyen zengin köy sakinleri referandum yaparak, mültecileri almak yerine devlete para ödemeyi ve bakımlarını sağlamayı teklif etti. 10 mülteciyi almak istemediğini belirten köy halkı, 290 bin İsviçre frangı ödeyecek. Bu da Türk parası ile 860 bin liraya tekabül ediyor.





Köy sakinlerinin 300'ü milyarder


2 bin 200 nüfusu bulunan köy sakinlerinin 300'ü milyader. Mayıs ayında yaptıkları referandumda, köy sakinlerinin yüzde 52'si mültecilerin gelmesine karşı çıktı. Köy sakinleri bunun çok makul bir istek olduğunu düşünüyor ve "Onları burada istemiyoruz, hepsi bu" ifadelerini kullanıyor.




"Bu hayat için çok çalıştık"


Köy sakinlerinden biri, "Onları burada istemiyoruz, hepsi bu. Bu hayat için çok çalıştık ve bu güzel köydeki yaşamımızın bozulmasını istemiyoruz. Göçmenleri almaya uygun değiliz" ifadelerini kullandı.



"Burada onlara yer yok"


Referandumdan sonra konuşan bazı köy sakinleri de, "Biz doğru bir adım attık. Avrupa mülteci kaynıyor. Burada onlara yer yok" ifadelerini kullandı.






#İsviçre
#Zurih
8 yıl önce