Denize bağlı kanalları ve gölüyle doğa harikası olan Dalyan'ın kirlilikten kurtarılması amacıyla yürütülen gezi teknelerinin dizel yakıtlı motorlarının, elektrikli motora dönüştürülmesi projesi çalışmaları sürüyor. İnci Akü ar-ge birimindeki mühendislerin çabaları ve öncülüğünde sürdürülen çalışmayı tanıtmak amacıyla belgesel film çekimine başlandı. Dalyan kanallarında günlük gezi turları düzenlenen 600'e yakın dizel motorlu içten yanmalı tekneler, ortama saldıkları karbonmonoksit ve karbondioksit gazlarla havayı, sintineleri ya da motordan sızan yağlarla suyu kirlettikleri gibi, gürültü kirliliğine de yol açıyor.
Dalyan'da ki fosil yakıtla çalışan teknelerin çevre dostu elektrik motora dönüştürülmesi amacıyla 2007 yılında başlatılan 'Caretta Projesi'nin yürütücülerinden İnci Akü proje yetkilisi Onur Eren, Deniz Temiz Derneği'nin (TURMEPA) davetiyle başlattıkları projenin, şirketin sosyal sorumluluk anlayışı ve çalışanlarının heyecanı sayesinde olumlu seyrettiğini ifade etti. Elektrikli motorla çalışan teknelerin Dalyan'da yaygınlaştırılmasının ardından, Türkiye'nin diğer bölgelerinde de sistemin kullanılmasını arzu ettiklerini belirten Onur Eren, 'Projeyi,Türkiye'nin tamamına yaygınlaştırmayı planlıyoruz' dedi.
Dalyan'daki Türkiye'nin ilk Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Doç. Dr. Yakup Kaska da, 'Dalyan kanalında motor gürültüsünü azaltan ve suya petrol atıklarını boşaltmayan bir sistem olan elektrikle çalışan motorların bu ortamda başlaması Dalyan Kanalı'nın sürdürülebilir kullanımı açısından önemli. Belki de bu Dalyan'ın tek kurtuluş umudu olacaktır' dedi.