Merkel'le sıcak görüşme

İha
00:0015/04/2007, Sunday
G: 15/04/2007, Sunday
Yeni Şafak
Merkel'le sıcak görüşme
Merkel'le sıcak görüşme

Almanya temasları çerçevesinde Almanya'nın Hannover kentine gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya geldi. Görüşmeleri sonrasında ortak basın açıklaması düzenleyen liderler, Türkiye-Almanya ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği, Hannover fuarı ve Kıbrıs sorunu hakkında görüşmelerde bulundu.

Akşam saatlerinde Almanya'ya giden Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. Görüşmeden sonra liderler ortak basın toplantısı düzenlerken, Merkel konuşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı ağırlamak beni sevindirdi. Ekim'de Ankara'da, bu kez Hannover'da görüştük. Türkiye'nin Hannover fuarına konuk ve ortak ülke olarak katılmasından son derece mutluluk duyuyorum. Türkiye'nin büyüme rakamları bizim hayal edemeyeceğimiz rakamlardır. Görüşmede daha çok Türkiye'nin AB üyeliği, Almanya'da yaşayan Türkler'in konumları üzerinde fikir alışverişinde bulunduk. Özellikle Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'ın da yoğun çaba sarf ettiği Ankara Protokolü sorununu ele aldık" dedi.

Ermeni soykırımı inkar yasa taslağı konusuna da değindiklerini belirten Merkel, bu konuda yanlış anlaşıldıklarının altını çizdi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Merkel, "Türkiye'nin AB müzakerelerinin ilerlemesini ve Almanya'nın dönem başkanlığı sırasında iki fasıl daha açmayı istiyoruz. Ankara Protokolü sorununu da çözmek istiyoruz. Erdoğan ile akşam yemeğinde de birarada olacağız ve bazı konuları yeniden ele alacağız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ise, "Olumlu bir görüşmeydi. Bazı fasıllar açılmaya başlandı. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Uzun ince bir yoldayız. İki dost ve müttefik ülke olarak ekonomik siyasi alandaki gelişmeleri de görüştük. Bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi görüştük. Bölgesel alanda atacağımız adımlar var. Bundan sonra da olacak. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarımız konusunda hassasiyetimizi ifade ettik. Vatandaşlarımızın entegrasyonu yolunda her iki tarafa da düşen görevler var" dedi.

Kıbrıs sorununa da değinen Erdoğan, "Her şeyin olumlu olacağından umutluyum. Win win (kazan kazan) esasına dayalı olarak çalışacağız. Ülkelerimizin olumlu katılımının süreci hızlandıracağına ve çözümü güçlendireceğine inanıyorum. Çözümün tarafları olarak da, tarih bizi olumlu bir şekilde anacaktır" şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler'in (BM) 1948 tarihli kararı çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Kıbrıs sorununun, 1948 tarihli BM kararı çerçevesinde ele alınmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü ülkelerin tasarrufuna bırakmamız halinde çok ciddi itilaflar çıkabilir. Sayın Merkel ile bunları da konuştuk. Bunun için de aramızdaki bu görüşmeleri geliştirmek suretiyle, en doğru olanı yapmamızın gerektiği konusunda Merkel ile mutabakat sağlamış olduk" dedi.