Tavuk sektörü kuş gribini atlattı keneye yakalandı

Fahri Sarrafoğlu
00:0013/08/2008, Çarşamba
G: 12/08/2008, Salı
Yeni Şafak
Tavuk sektörü kuş gribini atlattı keneye yakalandı
Tavuk sektörü kuş gribini atlattı keneye yakalandı

Türkiye'nin ilk 500 firması içinde tavuk işletmelerinin sayısı 7'den 4'e düştü. Sektör temsilcileri 2008 yılını zor bir yıl olarak değerlendirerek, zararına satışların olduğu bu yılı atlatarak mevcut durumlarını korumayı hedeflediklerini belirtti

İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nın yılın başarılı işletmelerine dikkat çektiği 2007 İSO 500 listesinde bulunan tavuk işletmelerinin sayısı 7'den 4'e düştü. Şeker Piliç Yönetim Kurulu üyesi Emre Bol, sektördeki firmaların zararına satışlar yapıp günü kurtarmaya çalıştıklarını belirterek, "İhracatta yaşanan sıkıntılar, kuş gribi ve son dönemde yaşanan kene krizi sektörümüzü olumsuz etkiledi" dedi.

ŞEKER PİLİÇ 64 BASAMAK YÜKSELDİ

2007 yılının Şeker Piliç açısından oldukça verimli geçtiğini belirten Bor, 2006 yılında listede 328. sırada iken, 2007 yılında 64 basamak birden yükseldiklerine dikkat çekti. Bu yılın sektör için zor bir yıl olduğunu vurgulayan Bor, "Tavukçuluk sektörünün ISO 2007'de gösterdiği sıçramayı ISO 2008'de sürdürmesinin zor olduğunu düşünüyorum. Sektörel sorunlar nedeniyle Şeker Piliç olarak 2008 ISO için hedefimiz mevcut durumumuzu korumak" dedi. Bor, satışlarda ciddi bir düşüşün olduğunun altını çizerek, Sürekli yükselen yem fiyatları, kene krizi nedeniyle beklenen yaz satışlarının olmaması, devam eden ihracat sıkıntılarının sektörü zorlayan nedenlerden birkaçı olduğunu belirtti. Bor, sektör olarak 2007 yılında yatırıma yönlendiklerini ve bu şekilde kapasiteyi arttırdıklarını ifade etti. Toplam sektör kapasitesinin yüzde 25 arttığına işaret eden Bor, işletmelerin maliyetlerin altında satış yaptıklarını dile getirdi. Bor, "Geçmişte yaşadığımız krizlerde, arz-talep ve maliyet risklerini sürekli yaşadık ve belki de hiç bir sektörün yapmadığı kriz yöntemleri geliştirerek sürekli ayakta kaldık" diyerek, sektördeki arz talep dengesizliğine çözüm bulabilmek için sektörün Rusya, Ukrayna ve Irak'a açılması gerektiğini vurguladı. İhracat sorunu aşılmazsa 2009'un da sektör açısından zorlu geçeceğini söyleyen Bor, firma olarak ürün gamını genişletmek ve farklı lezzetler sunmak için çalıştıklarını vurguladı. Bor, 2008 'de ileri işlenmiş ürün gamını artan üretim kapasitesine bağlı olarak genişletmeyi planladıklarını dile getirdi.

FİRMALAR RAMAZAN'I BEKLİYOR

Üretimle birlikte et tüketiminin de hızla artış gösterdiğini kaydeden işletmeciler, Ramazan ayında beyaz et tüketiminde ciddi artışların olduğunu kaydediyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Yönetim kurulu Başkanı Zuhal Daştan, 2006 yılında kuş gribinden ciddi zarar gören piliç eti üreticilerinin 2007'de halkın güvenini tekrar kazandıklarını ifade etti. Türkiye'nin piliç üretiminde miktar açısından 17.sırada olduğunun altını çizen Daştan, "Üreticiler arz talep dengeleri yerine oturunca kár ettiler. Para kazanılmasıyla birlikte sektörün yatırım yaptı ve yatırım sonucunda bu yıl arzda yüzde 24 oranında artış yaşandı" dedi.



Listedeki firmalar

Listede Şeker Piliç'in dışında üç işletme bulunuyor. Erpiliç lis-tede 140.sırada yer alırken, Keskinoğlu firması 159, Şen Piliç ise 163. sırada. Geçtiğimiz yıl ilk 500'de yer alıp bu yıl yer almayan firmalar arasında Banvit, Bey Piliç, Pak Piliç bulunuyor.