Kelkit Çayı üzerine hidroelektrik santral

İha
00:0022/10/2007, Pazartesi
G: 22/10/2007, Pazartesi
Yeni Şafak
Kelkit Çayı üzerine hidroelektrik santral
Kelkit Çayı üzerine hidroelektrik santral

Sivas'ın Koyulhisar ilçesi ile Tokat'ın Reşadiye ilçesi sınırlarından geçen Kelkit Çayı üzerinde Çaylı, Karaca ve Karlı yayla regülatörleri ve 3 adet Reşadiye Hidroelektrik Santralleri projesinin yapımına başlandı. 53. 665 MW kapasiteli santrallerin 1902 milyon YTL'ye malolacğı belirtiliyor

Tokat'ın Reşadiye ilçesinden geçmekte olan Kelkit Çayı üzerinde, "Enerjide yerli kaynağa dönüş" çalışmaları kapsamında yaklaşık 190 milyon YTL'lik yatırım yapılan hidroelektrik santrali çalışmaları hızla devam ediyor.

Maden, jeotermal ve su kaynakları başta olmak üzere tüm enerji kaynaklarını özel sektöre açan Enerji Bakanlığı, yeni hidroelektrik santral yatırımlarını da sürdürüyor. TURKON-MNG Elektrik Üretimi ve Ticaret A. Ş. tarafından Sivas'ın Koyulhisar ilçesi ile Tokat'ın Reşadiye ilçesi sınırlarından geçen Kelkit Çayı üzerinde Çaylı, Karaca ve Karlı yayla regülatörleri (53. 665 MW kapasiteli) ve 3 adet Reşadiye Hidroelektrik Santralleri projesinin yapımına başlandı. Projenin kısa sürede tamamlanmasını sağlamakamacıyla TURKON-MNG Elektrik Üretim A. Ş. , şantiyesini Reşadiye-Koyulhisar D-100 karayolunun 10. kilometresinde kurdu. Tam kapasiteyle gerçekleştirilen çalışmalarda, 130 olan işçi sayısının 400'e çıkması bekleniyor. Proje kapsamında dağlarda tüneller açılarak, türbine su girişi kanalı yapılıyor. Su seviyesinin yükseltilmesi suretiyle yaklaşık 47 metreden suyun türbinlere düşürülerek elektrik üretilmesi amaçlanıyor. Projeyle ırmakta bulunan canlıların üreme ve yaşamında sıkıntı yaşamayacağı, Kelkit Çayı'ndan belirli aralıklarla alınan suyun yaklaşık 11-12 kilometre uzunluğundaki kanallardan geçerek tekrar çaya döküleceği bildirildi.

Proje sorumlusu Fethi Türkel, Türkiye'nin petrol kaynakları yönünden yetersiz olması, buna karşılık yüzeysel su kaynakları yönünden zengin olmasının enerji politikalarının hidroelektrik santrallere doğru kaymasını zorunlu hale getirdiğini kaydetti. Türkel, yapımına başlanan projenin nehir tipi santral olarak planlandığını ifade ederek, "Nehir tipi hidroelektrik santrali projeleri su tüketen tesisler değildir. Elektrik üretimi için türbine hızlı düşüşle verilen sular, herhangi bir kimyasal değişimeuğramadan aynı nitelik ve miktarda yeniden Kelkit akarsu yatağına iade edilecektir. Bunun sonucu olarak ırmakta fiziksel ve biyolojik açıdan değişim olmayacağından, canlıların üremesine herhangi bir zarar gelmeyecektir. İnşaatına başlanan Reşadiye Hidroelektrik Santrali 1. kademesi su iletim hattının toplam uzunluğu 11 kilometre ve brüt düşüşü 47 metredir. Reşadiye Hidroelektrik Santrali 2. kademesi su iletim hattının toplam uzunluğu 12 bin 675 kilometre ve brüt düşüşü 55 metredir. Hidroelektrik Santrali 3. kademesi iletim hattının toplam uzunluğu ise (kanal+tünel+galeri) 10 bin 800 kilometre ve sağlanan brüt düşüşü 37 metredir" dedi.

Bölgeye istihdam sağlayacak proje kapsamında inşaat aşamasında, arazinin hazırlanması ve tesisin inşaatında çalışan ve çalışacak olan toplam personel sayısının yaklaşık 400 olduğunu belirten Türkel, "Yaklaşık 3 yıl sürecek inşaat süresi boyunca çalışacak işçilerin büyük çoğunluğu Reşadiye ve bölge halkından temin edildi ve edilecektir. Proje kapsamında inşaat aşamasında çalışacak olan personelin her türlü teknik ve sosyal altyapı ihtiyaçları için yemekhane, yatakhane, idari ve teknik büroların yer aldığışantiye oluşturulmuştur. Proje inşaat çalışmaları sonunda bu şantiyeler kaldırılacaktır" diye konuştu.