Buğday rekoltesi için kritik hafta

Aa
00:0011/05/2010, Salı
G: 11/05/2010, Salı
Yeni Şafak
Buğday rekoltesi için kritik hafta
Buğday rekoltesi için kritik hafta

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, havaların ısınmasıyla birlikte hububat tarlalarında suya ihtiyacın arttığını ve bir hafta içinde yağmura acil ihtiyaç duyulduğunu söyledi.Çok kritik bir haftaya girildiğini, bir an evvel yağmurlama ve damlama sulamaya geçilmesini isteyen Özkan Taşpınar, "Yoksa 2 gün sonra içecek su bile bulamayız" uyarısında bulundu.

Tahıl Ambarı Konya Ovası'nda havaların ısınmasıyla birlikte hububat tarlalarında suya ihtiyacın arttığı, bir hafta içinde yağmura acil ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar,yaptığı açıklamada, Konya Ovası'nda suyun adeta tek kaynağı olan, tarımsal sulamanın büyük bölümünün yapıldığı yer altı suyu seviyesinin hızla azaldığını söyledi.

Bazı yerlerde kuyulardan halen su alınabilirken, bazı bölgelerde yer altı suyu seviyesinin bilinçsiz kullanım nedeniyle 300 metreye kadar düştüğünü anlatan Taşpınar, 'Su her yıl biraz daha tabana iniyor, kuyuyu derinleştirmek için yeni sondaj yapamayan çiftçi tarlasını sulayamıyor' dedi.


YOKSA 2 GÜN SONRA İÇECEK SU BİLE BULAMAYACAĞIZ

Havaların ısınmasıyla birlikte havadaki nem oranının azaldığını ve su olanağı olan çiftçinin bugünlerde sulama işlemine başladığını ifade eden Taşpınar, şunları kaydetti: 'Çok kritik bir dönem yaşıyoruz. Önümüzdeki bir haftalık dönemde Konya Ovasına yeterli yağmur yağarsa rekoltede büyük bir artış olur, sulanan tarla ile sulanmayan arasında verim farkı bile olmaz. Tam tersi olur bölge bu dönemde istenen yağışı almazsa buğday temininde sıkıntı çıkabilir. Hububatın önümüzdeki bir hafta içinde acil yağmura ihtiyacı var. Biran evvel salma sulama terk edilip yağmurlama ve damla sulamaya geçilmeli, yoksa 2 gün sonra içecek su bile bulamayacağız. Yapılması gereken Konya Ovasının yaklaşık 25 yıldır devam eden yer altı suyunun azalması sorununa çözüm bulmak... Bir an evvel basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı, tarım basınçlı sulama sistemiyle kontrollü olarak yapılmalı.'