Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu'na göre 13 gün önce Myanmar'ı vuran Nargis kasırgasının bilançosu 68 bin 833 ila 127 bin 990 arasında.
Batılı ülkeler, yardım kapılarını açması için Myanmar'daki generallere baskılarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler, 2.5 milyon insanın yardım beklediğini açıkladı. Ancak Myanmar hükümeti, ölü sayısının 38 bin 491 olduğunu, 27 bin 838 kişinin ise kayıp olduğunu savunuyor.
Myanmar'daki askeri rejim ise sadece Asyalı komşularından gelecek yardım görevlileri için ülkeye girmelerine yeşil ışık yaktı. Ancak sayının yaklaşık 200 kişi ile sınırlı olacağı belirtiliyor. Bu da uzmanlarca son derece yetersiz bulunuyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Nargis kasırgasının vurduğu Myanmar'da okulların yüzde 85'inin yıkıldığını ya da ağır zarar gördüğünü bildirdi.
Sadece Irrawaddy deltasındaki Bogalay kasabasında 10 bin kişinin öldüğü bildiriliyor. Buradaki halkın acil olarak gıda ve içme suyu ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes'un, en kısa zamanda Myanmar'a gideceği bildirildi.
BM Sözcüsü Michelle Montas, gazetecilerin bir sorusu üzerine, John Holmes'un, vize almak için Myanmar hükümetine dün başvurduğunu, vizenin alınmasının beklendiğini, ardından Holmes'un 5-6 gün içinde Myanmar'a gitmesinin beklendiğini söyledi.
Montas, Holmes'un, Myanmar'a BM Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait bir uçakla gideceğini açıkladı.
Sözcü, daha önce Myanmar'a gitmesinin zor olacağını söyleyen Holmes'un, şimdi bu ülkeye nasıl gideceğine ilişkin sorular üzerine ise Myanmar hükümetinin tutumunda değişiklik olduğunu söylemekle yetindi. Myanmar'ı 3 Mayıs'ta vuran Nergis kasırgasında ölenlerin sayısı 43 bin 318, kayıp sayısı ise 27 bin 838 olarak açıklanmıştı.