Mersin'de sokak çocukları okullu oluyor

Aa
00:008/11/2007, Perşembe
G: 8/11/2007, Perşembe
Yeni Şafak
Mersin'de sokak çocukları okullu oluyor
Mersin'de sokak çocukları okullu oluyor

Mersin'de sokak çocuklarına yönelik sürdürülen mücadelede yüzde 97 oranında başarı sağlandığı bildirildi. SHÇEK Müdürü Azmi Gülşen, bugüne kadar sokakta çalışan veya çalıştırıldığı tespit edilen, yaklaşık 400 çocuğun okula kazandırılmasını sağladıklarını söyledi

Mersin'de "Sokak Çocuklarının Rehabilitasyonu Projesi" kapsamında yürütülen çalışmalarda, yüzde 97 oranında başarı sağlandığı bildirildi. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Müdürü Azmi Gülşen, yaptığı açıklamada, bugüne kadar sokakta çalışan veya çalıştırıldığı tespit edilen, yaklaşık 400 çocuğun okula kazandırılmasını sağladıklarını söyledi.

Mersin'in, özellikle göçle gelen aileler nedeniyle sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklar konusunda en problemli iller arasında yer aldığını belirten Gülşen, "2004 yılında başlattığımız çalışma kapsamında 2005 yılında oluşturduğumuz mobil ekiple sokak taramasına başladık. Geçen yılise Vali Hüseyin Aksoy'un önderliğinde kurumlar arası koordinasyonu sağlayarak yürütülen çalışmada sokakta çalışan ve çalıştırılan her çocuğun ailesine ulaştık" dedi.

Çalışmalara başladıkları dönemde sokakta çalışan veya çalıştırılan, kayıtlı 1500 çocuk olduğunu ifade eden Gülşen, şöyle devam etti: "Öncelikle diğer illerden farklı bir uygulama yaparak, kamuoyu bilincini maksimum seviyede oluşturmak amacıyla yoğun çalışma içine girdik. İlan tahtaları 'çocuklardan alışveriş yapılmaması' uyarılarının yer aldığı afişlerle donatılırken, uyarı içerikli 25 bin karton simidi kentin işlek caddelerinde vatandaşlara dağıttık. İlçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla çalışma yürüterek kamuoyunu bilinçlendirdik. Mobil aracımız, yaz aylarında sahil şeritleri bulunan ilçelerde çalışma yaptı. Uzun soluklu ve kentteki kurum ve kuruluşların da yer aldığı çalışma neticesinde bugün geldiğimiz noktada yüzde 97 civarında başarıya ulaştık. Yani 'sokak çocuğu' sorununu minimize ettik.


30 AİLEYE PARA CEZASI

Mersin Emniyet Müdürlüğü ile yaptıkları ortak çalışmada son 3 ayda,sokakta çalışan 139 çocuk tespit ettiklerini belirten Gülşen, "Bunların18'i yeni, diğerleri önceden kayıtlı olanlardı. Bunlarla ilgili ihtar ve uyarıları yaptık. Buna rağmen çocuklarını istismar ettikleri belirlenen 30 aileye, 117'şer YTL para cezası verildi" dedi.

Gerçekten zor durumda olan ve çocuklarını sokakta çalıştırmak zorunda kaldığı tespit edilen ailelere ise nakdi yardımda bulunduklarını ifade eden Gülşen, şöyle konuştu:"Mersin'de yapılan nakdi yardım miktarını 200 bin YTL'den, 9 kat artırarak 1 milyon 800 bin YTL'ye çıkardık. Bu yardımların yüzde 67'sini göçle gelen ve ileri derecede yoksul olduğu için çocuğunu çalıştırmak zorunda kalan veya okutamayan ailelere yaptık. Şu anda 30 ile 40 çocuk, günlük olarak Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde (ÇOGEM) yemeğini yiyor, düzenlediğimiz çeşitli etkinlik ve kurslara katılıyor. Böylelikle çocukları sokaktan çekerek aynı zamanda ileriye dönük riski de minimize etmiş olduk. Ayrıca, il sağlık müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde 105 civarında olan madde bağımlısı çocuk sayısı 65'e düştü." Gülşen, okuma çağı gelip de okula gitmeyen veya maddi sıkıntılardan dolayı okutulamadığı belirtilen 400 çocuğun eğitime kazandırılmasına yardım ettiklerini söyledi.

Gülşen ayrıca, çeşitli okullardan çocuklardan oluşan İl Çocuk Komitesinin her ay toplanarak, çocuk ihlalleri ile ilgili sorunları belirlediğini belirtti. Yerel yönetim ve sivil toplum örgütleri ile 3 ayda bir toplanarak sorunlara çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Gülşen, özellikle kamuoyunun bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarının ILO tarafından örnek gösterildiğini kaydetti.