Esnafın can suyu odalara akıyor

Cahit Saraçoğlu
00:008/05/2010, Cumartesi
G: 8/05/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Esnafın can suyu   odalara akıyor
Esnafın can suyu odalara akıyor

Sanayi Bakanı Ergün, Türkiye'de 3 bin 200 tane oda olduğuna dikkat çekerek, 'Bu çark için sanatkârın aidat olarak ödemiş olduğu para, 400 milyon lirayı buluyor. Bu sürdürülebilir bir yapı değil, güçlü de değil' dedi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de 3 bin 200 tane oda olduğuna dikkat çekerek, “Bu çarkın çevrilmesi için esnaf ve sanatkarın aidat olarak ödemiş olduğu para, 400 milyon lirayı buluyor. Bu sürdürülebilir bir yapı değil, güçlü de değil” dedi. Bakan Ergün, esnaf ve sanatkâr kesiminde çok dağınık bir örgütlenme yapısının bulunduğunu ve sürdürülemez olduğunu söyledi.

MEVZUAT YENİLENECEK

Ergün, “Şu anda tüm Türkiye'de 400'den fazla iş kolu tanımlanmış. Aslında bu kadar çok iş kolunun tanımlanmasına gerek yok. Mesela terziler ayrı bir iş kolu, manifaturacılar ayrı bir iş kolu, konfeksiyoncular ayrı bir iş kolu.

Buna benzer tuhafiyeciler ayrı bir iş kolunda örgütlenmişler, her birinin ayrı odası var. Aslında bunlar bir sektörün parçaları, bunları bir iş kolunda birleştirmemiz ve bunlarla ilgili odayı bütünleştirmemiz gerekiyor” dedi. Hazırlanan 'Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Paketi'nin en önemli boyutlarından birisinin esnaf ve sanatkarlarla ilgili mevzuatın değiştirilmesi olduğunu belirten Ergün, şöyle devam etti:

MİNİBÜSÇÜLER AYRI, TAKSİCİLER AYRI...

“Her ilde bir esnaf sanatkarlar odası şeklinde mi olur, 400 küsur sektörden 40 küsur sektöre mi düşer, onun üzerinde çalışılıyor. Mesela NACE kodlarını esnaf sanatkârlara da uygulamayı düşünüyoruz. Ticaret odalarında uygulanan, AB sektör kodlarını burada da uyguladığımızda o zaman sektörler belli noktalarda toplanmış olacak. Şimdi şoförler ayrı, otomobilciler ayrı, taksiciler ayrı, minibüsçüler ayrı, kamyoncular ayrı, otobüsçüler ayrı, dolmuşçular ayrı. Bunların her birinin ayrı ayrı odaları var. Halbuki hepsi bir sektör bunlar.”

AYAKTA İÇİCİLER ODASI VAR

“Türkiye'de her şeyin odası var” diyen Bakan Ergün, “Ayakta içiciler odası var mesela. Semerciler odası var. Bunların daha modern bir örgütlenme yapısına ulaşması lazım. Hukuki düzenlemeleri bu dağınıklığı giderme yönünde hayata geçireceğiz. Esnafımızın bu paramparça örgütlenme yapısından kurtarmamız lazım” dedi.


Alınterleri ellerinden alınıyor

Türkiye'de 3 bin 200 tane oda, 82 birlik ve 16 tane federasyon-konfederasyon olduğunu kaydeden Ergün, yeni düzenlemeyi Esnaf ve Sanatkarlar Odası'yla birlikte gerçekleştireceklerini söyledi. Ergün, “Bu çarkın çevrilmesi için esnaf ve sanatkarın alın teri aidat olarak alınıyor. Sadece bu çark çevrilebilsin diye yılda 400 milyon lira, esnaf ve sanatkardan alınıyor. Bu sürdürülebilir bir yapı değil, etkili de değil, güçlü de değil. 2 yıl içerisinde bu konuda mevzuatı değiştirmek ve bunu bir güç birliği haline getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.


İşte ödenen aidatlar

Türkiye genelinde üyelerden aidatlar esnaf odaları alıyor. Aidat tutarı, yönetmelikle belirleniyor ve her yıl asgari ücretin yüzde 10'u ila yüzde 50'si arasında bölgelere ve mesleklere göre değişiyor. Aidat üye olunduğu yıl alınmıyor. Ondan sonra her yıl ve iki eşit taksitte alınıyor. Buna göre, merkez ilçeler dışındaki tüm ilçelerde odalar asgari ücretin yüzde 10'u kadar üyelerinden yıllık 73 TL aidat alıyor. Bu miktar merkez ilçelerde 182 TL olarak alınıyor. Bu tutarda Türkiye'de üç il bulunuyor. 50 civarındaki ildeki esnaf ve sanatkar ise kalkınmada öncelikli yöre (KÖY) kapsamında oldukları için 73 TL aidat ödüyor. Samsun, Diyarbakır ve Erzurum illeri ise hem büyükşehir, hem de KÖY kapsamında oldukları için buradaki esnaf ve sanatkar odasına yıllık 109 lira aidat ödüyor. KÖY dışında kalan 27 ilde ise merkezlerde bulunan esnaf 146 lira, ilçelerdeki esnaf ise 73 lira yıllık aidat ödüyor.