'Türkçe Dublaj' yazısının yankıları

Ali Murat Güven
00:007/06/2009, Pazar
G: 7/06/2009, Pazar
Yeni Şafak
'Türkçe Dublaj' yazısının yankıları
'Türkçe Dublaj' yazısının yankıları


Geçtiğimiz hafta bu sayfada yayımlanan, “Can çekişen salonlara soluk aldırabilecek yeni bir çözüm: Türkçe Dublaj' başlıklı köşe yazımız, umulduğu üzere, sinema sektöründe geniş çaplı bir tartışmaya yol açtı. Aralarında “Sadibey”, “Haber 7” ve “İkinci Perde”nin de bulunduğu pek çok popüler internet sitesi makalemizi iktibas edip okurlarıyla paylaşırken, yazının içinde adları anılan Warner Bros. ve Umut Sanat Ürünleri başta olmak üzere, film ithalat-dağıtım sektörünün önde gelen temsilcilerinden de bu konuda dostça yankılar aldım.


Genel çerçevesi itibarıyla önerimi destekleyici nitelikteki bu yankıların en ilginci ise Hürriyet gazetesi sinema yazarı Ömür Gedik'ten geldi. Gedik, 31 Mayıs Pazar günü yayımlanan ve yığınla internet sitesine alıntılanan o yazımızın hemen ertesi günü, 1 Haziran Pazartesi tarihli köşesinde, tamamen aynı konuda -ve bazı cümleleri benimkilerle neredeyse aynı- bir yazı kaleme almasına karşın, pek doğaldır ki adımı anmamayı tercih etti. Yıllardır yazılarımı satır satır okuyup iki-üç gün sonrasında benzer mevzûlara girmesiyle meşhur “en büyük aşırıcı”dan başlamak üzere, Hürriyet'çilerin bu tavrına öteden beri gayet alışkınım. Bu “hırslı devşirme” haricinde, daha önce de aynı gazetenin bazı muhabirleri haberlerimi satır satır kopyalayıp içinde kaynak olarak adıma yer vermemişlerdi. E ne de olsa basının amiral gemisi orası; sektördeki herkesten fikrî haracını alır, fakat hiç kimseye hesap vermek zorunda değildir!


Neyse, bu bambaşka bir konu; zaten pek yakında internet sitemizde “çalıntılanan” yazılarımın linklerinden oluşan uzun bir liste yayımlayıp bu tür tipleri sizlere tek tek ifşâ edeceğim.


Şimdilik asıl önemli olan, sinema salonları teker teker boğulurken, Türkçe dublaj meselesinin kayda değer bir çıkış yolu olarak sektörde yankısını bulması… Umarım, Warner Bros gibi diğer ithalatçılar da bu konuda tez zamanda harekete geçerler; üstüne belki bir parça da bilet ücreti indirimi gündeme gelir, böylelikle çöken sinema işletmeciliği için hep birlikte somut bir çıkış yolu üretmiş oluruz. Unutulmasın ki sinema yoksa, bizler de olmayacağız.


Bu arada, ülkemizin önde gelen ithalatçı-dağıtıcı kuruluşlarından Umut Sanat'ın film satış müdürü Sayın Metin Ergül'ün konuya ilişkin olarak gönderdiği ayrıntılı mektubu internet sitemizde okuyabileceğinizi de hatırlatayım.


* * *

Konuyla ilgili yazılar: