15 Temmuz Darbe Girişimi Hakan Fidan

Hakan Fidan

KART NO 1

Darbe planı içerisinde yer aldığı sonradan öğrenilen bir Binbaşı, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) bizzat gelerek ihbarda bulundu.

AÇIKLAMA
NOT:Başbakan Yıldırım doğruladı
  • Başbakan Binali Yıldırım, 3 Ağustos tarihinde yapmış olduğu açıklamayla söz konusu ihbarın MİT'e saldırı yapılacağı yönünde geldiğini ifade etti.

KART NO 2

MİT, Kara Havacılık Okulu'ndan üç helikopterin görevlendirilmesiyle bir faaliyet icra edileceği yönündeki istihbaratı Genelkurmay’a iletti.

AÇIKLAMA
NOT:Ahmet Davutoğlu doğruladı
  • Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da ihbara ilişkin olarak, “MİT karargahını ele geçiremediler. Doğrudan bilgiye sahip değilim ama ilk ihbar Hakan Fidan’a yapılacak bir suikast şeklinde geliyor. Bir darbe şeklinde değil de helikopterle gelip Hakan Fidan'a yapılacak eylem şeklinde" dedi.

KART NO 3

Erzurum’dan 21.20 uçağı ile Ankara’ya doğru hareket eden İçişleri Bakanı Efkan Ala, 23.00’te Ankara’ya ulaştı. MİT Müsteşarı Fidan, o esnada Bakan Ala’yı aradı ve “Sayın bakanım darbe oluyor, bizi bombalıyorlar” bilgisini verdi.

HARITALAR
İçişleri Bakanı Efkan Ala
İçişleri Bakanı Efkan Ala

İçişleri Bakanı Efkan Ala, darbe girişimi düzenlenmeden hemen önce Erzurum'dan Ankara'ya doğru hareket etmişti. Daha sonra gelişmeleri Başkent'ten takip etti.

Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara'da dünyaya geldi. 1986'da Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu'ndan mezun olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Astsubay rütbesiyle görev yapmaya başladı. Kara Kuvvetleri Dil Okulu'nda da eğitim gören Fidan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Otomatik Bilgi İşlem Bölümü'nde Bilgisayar Teknisyenliği vazifesini üstlendi.

NATO’nun Almanya'daki Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı'nda görevlendirilmesi, Fidan'ın eğitim ve kariyerinde dönüm noktası teşkil etti. Yurtdışı vazifesi sırasında University of Maryland University College'dan (UMUC) yönetim ve siyaset bilimi alanlarında lisans derecesi aldı.

Türkiye'ye döndükten sonra Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Intelligence and Foreign Policy: A Comparasion of British, American and Turkish Intelligence Systems (1999) başlıklı teziyle yüksek lisans yapan Fidan'ın bu çalışmasında, Türkiye'nin güçlü bir dış istihbarat ağına ihtiyaç duyduğunu vurgulanıyordu. Fidan, aynı üniversitenin aynı bölümündeki doktora programını, Diplomacy in the Information Age: The Use of Information Technologies in Verification (2006) başlığını taşıyan teziyle tamamladı.

2000 yılında OYAK Genel Kurulu Üyesi seçilen Fidan, ordudaki 15 yıllık mecburi hizmet süresini doldurmasının ardından, 2001'de TSK'dan ayrıldı. Sivil hayata geçtikten sonra Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görev aldı. Aynı dönemde Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Cenevre'deki BM Silahsızlanma Enstitüsü ile Londra merkezli Verification Research, Training and Information Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü.

MİT tarihinde müsteşarlık koltuğuna oturan en genç isim

2003-2007 yıllarında Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı görevini yürüttü. Aynı dönemde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na danışmanlık yapan Fidan, Kasım 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görevlendirildi. 17 Nisan 2009'da, dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'in yardımcılığına getirildi. AK Parti hükümeti tarafından 27 Mayıs 2010 tarihinde, henüz 42 yaşındayken, MİT Müsteşarlığı makamına atandı. Böylece Fidan, MİT tarihinde müsteşarlık koltuğuna oturan en genç isim oldu.

15 Temmuz Süreci

İlk istihbarat

15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 14.45'te, Kara Havacılık Komutanlığı’nda pilot olarak görev yapan A.H. isimli Binbaşı, Ankara’daki MİT binasına gelerek “MİT'e havadan helikopterle saldırı olacağı” yönünde ihbarda bulundu. İstihbarat görevlileri tarafından acil koduyla sorgulanan Binbaşı A.H., kendisine “Hakan Fidan’ı kaçırma görevi verildiğini” söyledi. Binbaşının verdiği bilgiler anında MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile paylaşıldı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 15 Temmuz 2016 Cuma günü saat 16:00 sularında Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen bilgi, Genelkurmay Karargâhında; Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay İkinci Başkanı'nın katılımıyla değerlendirildi ve 18.30 sıralarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan karargâh nizamiyesinden giriş yaptı. Saat 19.20’ye kadar süren toplantılara MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.

“Fidan 20 dakikayla kurtuldu”

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin ardından tutuklanan eski Genelkurmay Personel Başkanı İlhan Talu'nun savcılık ifadesine göre, MİT Müsteşarı Hakan Fidan 15 Temmuz akşamı saat 20.30'a kadar Genelkurmay Karargahı'nda kaldı ve darbecilerin elinden 20 dakika arayla kurtuldu.

Darbe girişiminin deşifre olması nedeni ile gece saat 03:00’de başlaması planlanan girişimin saati erkene alındı. Ve MİT binası en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerlerden biri oldu.

“Sabaha kadar çarpıştık”

16 Temmuz Cumartesi günü Başbakanlıkta bulunan Hakan Fidan ile Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan arasında şöyle bir konuşma geçti. “Nasıl bir geceydi?” sorusuna MİT Müsteşarı, “Sabaha kadar çarpıştık” yanıtını verdi. Mücadelenin sonunda amaçlarına ulaştıklarını söyledi. “Sistematik operasyon bitti” ifadesini kullanan Fidan, “nokta operasyonlar” yapılacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilk kez 22 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüştü.