Devlet Bahçeli, 1948 yılında Osmaniye'de doğdu. İlköğrenimini Osmaniye'de, ortaöğrenimini İstanbul'da tamamlayan Dr. Bahçeli, üniversite öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisinde yaptı. 1967 yılında öğrenci iken Ülkü Ocağı kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-1971 yıllarında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu.
1972 yılından itibaren Ankara İktisadi ve Ticari İlimler akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü Asistanı olarak görev aldı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde İktisat Doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikası Ana Bilim Dalı'nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü.
İyi derecede İngilizce bilen Dr. Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş tarafından göreve çağırılması üzerine 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitedeki öğretim üyeliği görevinden istifa etti. 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan MÇP Büyük Kurultay'ında parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi.
MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi, günümüze kadar kesintisiz olarak sürdü. Çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Baş-Danışmanlığı görevlerinde bulunan Dr. Devlet Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihli 5'nci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanı görevini üstlendi.
05 Kasım 2000, 12 Ekim 2003, 19 Kasım 2006, 8 Kasım 2009 ve 4 Kasım 2012 tarihlerindeki MHP Olağan Büyük Kongreleri'nde tekrar Genel Başkan seçildi.
15 Temmuz Darbe Girişimi
Muhalefetten ilk kınama Bahçeli’den geldi
15 Temmuz gecesi kalkışma başladığında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kurmayları, Genel Merkez binasından kısa süre önce ayrılmıştı. Bahçeli, uçaklar alçak uçuş yaparken Ankara'daki evindeydi. Hızlı bir telefon trafiği sonrasında MHP yönetimi Genel Merkez'de buluşma kararı aldı. Bahçeli, hemen Başbakan'a ulaşmak istediğini söyledi. Başbakan ile temas kurmaya çalışıldı ancak bu mümkün olmadı. MHP lideri özel kalemine Başbakan'a iletilmek üzere şu mesajı aktardı: “Biz bu yaşananlara karşı siyasi iktidarın yanındayız.”
Bu mesaj, muhalefet cephesinden hükümete iletilen ilk destek mesajıydı ve önemliydi. Bahçeli'ye güvenlik endişesiyle "yer değiştirelim, güvenli bir yere geçelim" teklifinde bulunuldu. Bahçeli, kabul etmedi ve ne olursa olsun partiden ayrılmayacağını söyledi.
MHP lideri darbe girişimiyle ilgili gece yarısından sonra bir de yazılı açıklama yaptı. Genel Başkan ve yardımcıları sabah saatlerine kadar tüm gelişmeleri Genel Merkez binasından izlediler. Sabah saatlerinde verilen bir kaç saatlik aranın ardından MHP'liler cumartesi sabahı yeniden Genel Merkez'de buluştu.
“Olağanüstü ve gayri meşru bir durum”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye Cumhuriyeti olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıyadır. Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun askeri müdahalede bulunmak, yönetimi devralmak istediği iddia edilmektedir. Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır" dedi.
Önlenen darbe girişimi sonrası 4 parti ortak bildiri üzerinde anlaşmıştı ve metnin okunması için Meclis Genel Kurulu saat 17.00'de olağanüstü toplandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Mecliste bir konuşma yaptı. 15 Temmuz günü gerçekleştirilen darbe girişimine ilişkin değerlendirmede bulunan Bahçeli, "Dün gece demokrasiye pranga vurulmak, darbe indirilmek istenmiştir. Göz göre göre millet iradesi çok açık saldırı ve suikasta uğramıştır. Türkiye'mizin diz çökmesi, omurgasının kırılması, milli varlığın tümden yıkılması maksadıyla şerefli Türk ordusunun içine sızmış bir avuç düşman işbirlikçisi ortalığa çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
Yenikapı Mitingine katıldı
Tarihi mitingde ilk konuşmayı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptı. Devlet Bahçeli, ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'e sert tepki gösterdi.
Bahçeli, "15 Temmuz yeni bir istila denemesi, yeni bir kıyım ve yıkım hamlesiydi" dedi ve şunları kaydetti: "Âlim ve hoca görünümlü bir terörist, sığındığı Pensilvanya'dan getirdiği beddua seanslarıyla, nefret söylemleriyle, öfke nöbetleriyle cinayet örgütüne Türkiye'ye 'vur' emri verdi. İblis'e ruhunu satan bu vâiz, Müslüman görünümlü bu Voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye'nin kalbine nişan aldı."