|
Nihat Ergün uyuyor mu?

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, tüketiciyi yani bizleri korumak için çaba sarfediyor. Bu çerçevede geçen gün yaptığı değerlendirmelerde pek çok markaya ceza verildiğini açıkladı. Bakan Ergün bu konuya gereken ehemmiyeti gösteriyor mu, anayasal bir hak olan tüketici hakkını ihlal konusunda yeterli önlemleri alıyor mu?

Okuyalım birlikte değerlendirelim.

Aynen aktarıyorum:

''Bakanlık olarak kimseye ceza vermek niyetinde değiliz ancak tüketicileri yanıltan, standartlara uygun üretim yapmayan, haksız rekabete yol açanlara da asla taviz vermeyiz.''

Buraya kadar bir sorun yok, Bakan görevini yapıyor diyebilirsiniz.

2010 yılının ilk 8 ayında, Reklam Kurulu Başkanlığı''na yapılan şikayetler sonucu 454 reklamın ilgili mevzuata aykırı olduğu belirlenmiş. İhlalde bulunan reklamlara toplam 14 milyon lira para cezası verilmiş. Bakan da bu cezayı gerekçeleriyle gayet veciz bir şekilde açıklamış:

''Ceza kesilen reklamları incelediğimizde, çok açık ihlaller olduğunu görebiliyoruz. Bir reklam bir ilacın bir haftada bilmem kaç kilo zayıflatacağını söylüyorsa, bunun bilimsel bir karşılığının olması gerekir. Yine bir kampanya ortalama bir tüketiciyi yanıltacak bilgiler içermemelidir. Kampanya reklamında ''bütün ürünler'' dediğiniz halde, altyazıda bazı ürünleri istisna sayarsanız bu duruma hoşgörüyle yaklaşamayız. Çünkü bunlar tüketiciyi yanıltan reklamlardır.''

Hâlâ bir sorun yok gibi, değil mi?

Bu aralar ekranlarda dönüp duran bir reklama getireceğim sözü. Ramazan programı müziğiyle dramatik bir açılış yapan ve amatör fotoğrafçı işi ajitasyon sahneleri barındıran bir reklam. Heyecanlı ve pek de iyi bir Türkçe''si olmayan oyuncu seslendirmiş. Sanırım bir siyasi parti reklamı bu, konuşan da onun genel başkanı. Yoksullara insan onuruna yaraşır bir hayat vaadediyor. Herkes için CHP diyor ve Kemal Kılıçdaroğlu imzasıyla bitiyor reklam.

Yalnız bu reklamın en can alıcı bölümünde ''her yoksul aileye, ayda en az 600 lira'' yazısı beliriyor altta. İlginçtir oyuncu genel başkan bunu seslendirmiyor, farklı şeylerden bahsediyor.

Neden ayrıca sesiyle destek vermiyor bu vaadine genel başkan?

Cevabı basit, bu bir yalan da ondan. Oluşturulan algı yalan üzerine bina edilmiş. Genel başkan seçildiği kongrede ''her yoksul aileye 600 lira vereceğiz'' diyen Kılıçdaroğlu, kaynak sıkıntıya girince yine çarketti. ''Biz herkese 600 lira vermeyeceğiz, gelirini 600 liraya tamamlayacağız. 200 alıyorsa mesela 400 vereceğiz'' diyor artık. Ama bunu siz sorunca söylüyor, reklamında ustalıkla yerleştirdiği spot hâlâ o algıyı beslerken.

Bakan Ergün''ü, muhtemel aldanmaların önüne geçmek üzere göreve davet ediyorum.

CHP her yoksul aileye ayda en az 600 lira vermeyeceği halde bu algıyı satarak halkı aldatmaktadır.

Kimse bu kadar rahat bir şekilde halkı aldatmaya yeltenemez, umut vadederek insanların ihtiyaçlarını sömüremez. İyi biliyorum, bir saç bakım seti markasına reklamlarında ''kelliğe kesin çözüm'' ifadesine yer verdiği için çok ağır cezalar verilmişti.

Peki, CHP seçmeninin başı kel mi sayın Bakan, onları neden korumuyorsunuz?

13 yıl önce
Nihat Ergün uyuyor mu?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı