|
Söyleyecek yeni bir söz yoksa bu hikayeleri tekrarlamak niye!

İdealist bir doktor, ödüllü bir baş komiser, acımasız bir katil, ailesinden intikam almak isteyen bir savcı, görünüşte hayırsever özünde kötülük timsali bir işadamı bir araya gelirse ne olur fikrinden yola çıkan Siyah Beyaz Aşk’ın ilk bölümü yayınlandı. Siyah Beyaz ismine geçen yıldan aşinayız. Kıvanç Tatlıtuğ için yazıldığı, oyuncunun beğenmediği için senaryonun defalarca kez revize edildiği yer aldı medyada. Siyah Beyaz olmadı Cesur ve Güzel olur yaklaşımıyla hayranları oyuncu ile hasret giderme fırsatına kavuştu. İzlenme oranları yüksek başlayan Cesur ve Güzel zaman zaman Vatanım Sensin’e kafa tutsa da senaryonun tekrara düşmesi ve tökezlemesinden dolayı seyirci kaybı yaşanacağı öngörülünce final yapması uygun görüldü. Siyah Beyaz’ın senaristleri ise hızlı bir karar neticesi yapımcı olma vaktimiz gelmişti diyerek Kara Yazı ile çıktı seyircinin karşısına. Karadayı ve Kara Para Aşk’ın kötü bir kopyası olan, yeni bir kelam etmek şöyle dursun eski önermelerini dahi tekrar etmekte zorlanan Kara Yazı kısa ömürlü diziler kervanına katılarak ekrandan uzaklaştı.


Zıtların aşkı, imkansızın şarkısı, dışı politikacı özü şeytan baba profili, kötülük timsali savcı karakterlerini, mantığın sınırlarını zorlayan kurgu hataları ile anlatılmasına rağmen Karadayı uzun süre yüksek izlenme oranları ile seyir mücadelesini sürdürmüştü. Benzer şablonla formüle edilen Kara Para Aşk’ın izlenme oranları fan kulüplerinin canhıraş çalışmasına rağmen ortalamanın altında seyretti ama yurt dışı satışlarına güvenilerek yayında kaldı. Ki Kara Para Aşk’ın bel kemiği de hayırsever işadamı Tayyar’ın kötülük senfonisiydi. Öz oğlu Metin’e kendini amcası olarak tanıtmış, yaptığı işkenceler neticesi çocuğu içinin karanlığına mahkum etmişti ta ki aşk gelip kapısını çalana kadar. Kendimizi yenileyelim, eski anlattıklarımızı oyuncu ve şablon değişikliği ile tekrarlamaktan vazgeçersek seyirci ile tekrardan iletişime geçme şansımız olabilir düşüncesinden uzak yazılan Siyah Beyaz Aşk, Kara Para Aşk’ın kötü bir kopyası. Kara Para Aşk’ta Ömer ödüllü ve başarılı bir polisti ama ne hikmetse Tayyar kedinin fare ile oynadığı gibi oynardı. Siyah Beyaz Aşk’ta da ödüllü ve başarılı bir baş komiser var adı Cem, esas kız Aslı’nın abisi. Sözde hayırsever işadamı Tayyar’ın yerini belediye başkanı adayı Namık alıyor. Tayyar’ın Metin’e kendini amcası olarak tanıtması gibi Namık Ferhat’ın öz babası ama Ferhat onu dayısı olarak biliyor. Tayyar misali yetiştiren babanın katili de Namık.

Siyah Beyaz Aşk’ta ilk bölümde saman alevi gibi parlayıp sönen tek mesele biyolojik baba mı yetiştiren baba mı ikilemiydi. Berber baba öz oğlu olmadığını bilmesine rağmen Ferhat’ı sahiplenmiş iyilik timsali biri olarak yetişmesi için elinden geleni yapıyordu, nasihatleri anlattığı hikayelerle. Ferhat 12 yaşında iken Namık oğlumu almaya geldim diyene kadar. Vermeyi reddetti berber, oğlumun hayatını alt üst etme onu kendine benzetme diyerek. Ölümü çiğnemen lazım dedi Namık çiğnedi geçti. Babası gözlerinin önünde katledilen Ferhat’ın önüne tetikçiyi atarak o yaşta katil olmasına vesile oldu ve kendi safına çekti. Kötülüğün genetik olmadığına, yetiştirilme ve yaşam şartlarına bağlı olduğuna dair göz dolduran bir önermeydi. İlk günahın sarsıntısını cehennemlik oldum diyerek yaşayan Ferhat, zaman içinde acımasız bir katile dönüştü.

Kardeşi Deniz’in vurulması ve sakat kalmasına sebep olduğu için aile fertlerinden uzak durmayı tercih eden, annesine öfkeli, köpeği Ustura ile özel bir sevgi bağı kuran Ferhat’ın özünde iyi bir adam olduğunu anlatacak Siyah Beyaz Aşk. Kara Para Aşk’ta Nilüfer’in aşkının Metin’i temize çekmesi gibi Aslı’nın aşkı da Ferhat’ın hayatını ve geçmişini temize çekecek!

Kıvanç Tatlıtuğ senaryoyu beğenmedi haberlerine sebep sahnelerle dolu idi ilk bölüm. Beğenmemekten ziyade karakteri ve yaptıklarını yadırgamış, karakterle özdeşleşme problemi yaşamış olmalı. Karakteri benimsemekte zorlanmasını Ferhat karakterini görünce anlamak zor değil.

Ergen ruhlu kadın seyirciler için vücut gösterisi yapılarak başlanması da seyirci devşirmeye yetmedi. Görsel ya da yazılı formüller zamanla eskir, yorulur, bir dizide iş yapan bir formül diğer dizide işe yaramayabilir.

Belediye başkan adayı Namık’ın kirli işlerini arşivlediği bilgisayarının çalınması vesilesiyle Aslı ve Ferhat tarafının tanışması üzerine kurulu idi ilk bölüm. Ferhat çalan adamı vurdu, bilgisayarın yerini öğrenmek için hayatta kalması, hayatta kalması için de cerrahi müdahale gerekiyordu. Namık Aslı’nın çalıştığı hastaneye çocuk katı yaptırmıştı, aynı zamanda Doktor Ebru’ya burs veren kişiydi. Ebru yerine Aslı gidince senaryo da tesadüf ırmağında hızlıca yol almaya başladı. Hayat kurtarmak için giden Aslı bir anda esaret hayatı yaşamaya mahkum oldu.

Bilgisayarın kayıp olduğundan kimsenin haberi olmamasına rağmen, Namık dayısından intikam almak isteyen savcı Deniz, Aslı’nın baş komiser abisi Cem ile bağlantıya geçti. Bu arada aynı evde yaşamalarına rağmen Cem Aslı’nın eve gelmediğinden haberdar değildi, doğum gününe gelmemesine de şaşırmadı. Ferhat, Aslı’nın abisinin komiser olduğunu öğrendi ama Aslı’nın cep telefonunu kapatmadı. Telefon sürekli açık ama ne hikmetse arkadaşı aradım ulaşamadım dedi. Telefondaki fotoğraf galerisinde, odasının duvarlarında onlarca fotoğraf var ama abisi ile tek kare fotoğrafı yok Aslı’nın! Kız kardeşinin kayıp olduğundan haberi olmayan Cem, 24 saat geçmemesine rağmen kayıp güvenlik elemanının peşinde çiftliğe gitti, kız kardeşi ile aynı kareye girdi, korku içindeki Aslı derin uykuda olduğundan kulağı tozundaki abisinin sesini duymadı!

Tüm hikaye Aslı ve Ferhat imkansızın içine düşsün diye yazılmış, kurgu boşlukları mantık hataları kimsenin umurunda değil! Nitekim ikili tanıştı, Aslı Namık’ın katil yüzüyle karşılaştı, ölüm fermanı imzalandı. Ferhat Aslı’yı kurtarmak için evlenme teklifi etti. Bizde bizden birine dokunulmaz gerekçesiyle. Ferhat ve Aslı evlenecek; Ferhat’ın kardeşi savcı Deniz ve Aslı’nın abisi Cem Namık dolayısıyla Ferhat’ın kirli işlerinin peşine düşecek. Kara Para Aşk’ta olduğu gibi suç örgütlerini çökertmeye yakalamaya yönelik herhangi bir önerisi olmayacak Siyah Beyaz Aşk’ın. Suç örgütlerinin hayırsever işadamı imajıyla örümcek ağı misali tüm meslekleri sardığı ve çökertilmesinin imkansızlığına dair umutsuzluk aşılanacak. Bütün mesele Ferhat ve Aslı nasıl kavuşacak olunca kötülükte sınır tanımayan karakterler seyirciye eğlence unsuru olarak sunulmaya devam edecek.

#Dizi
#Siyah beyaz Aşk
#Cesur ve Güzel
6 yıl önce
Söyleyecek yeni bir söz yoksa bu hikayeleri tekrarlamak niye!
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti