|
Her şey kişiye özel!

Evlilik ve boşanma söz konusu olduğunda gelenekler görenekler kadar yaşam şartları da etken. Öyle ki bazı zorunluluklar başlangıçta yadırgansa da hayat tarzı haline gelip benimsenebiliyor. Korsanlığın tek geçim kaynağı olduğu Somali''de en önemli statü simgesine korsanların sahip olması gibi! Bir korsanla evlenmek bütün bekar genç kızların rüyası. Çünkü korsanların gücü, parası, dokunulmazlığı, kabilesini korumak için silahı var. Toplumda kabul görmenin en geçerli yolu korsanlık. En güzel kızlarla evlenip en büyük evlerde oturuyorlar. Pop yıldızları, futbolcular gibi. Eğitimli gençler ''eğer korsan değilseniz kadınlar sizinle konuşmaz bile'' diyerek özetliyor durumu.

Boşanıyoruz mutluyuz partisi

Boşanma oranlarının evlilik oranlarıyla yarışır duruma gelmesi, ilginç evlilik törenlerinden sonra boşanma törenlerinin düzenlenmesine de sebep oluyor. Japonya''da uygulanmaya başlanan boşanma töreni, tıpkı evlilik töreni gibi arkadaş ve akrabaların huzurunda yapılıyor. Evliliği bir törenle sonlandırmak; tarafların, ailelerin, arkadaşların ''duygusal bitiş''i kavramasını sağlıyormuş.

Ellerine bir çekiç tutuşturulan çiftler, nikah yüzüğünü birlikte parçalıyor boşanma töreninde. Çok katlı düğün pastasını birlikte kesmenin ters ritüeli olarak. Tören sonrası kutlama için yerel bir restorana gidiliyor. Kadın ve erkek, davetlileriyle ayrı ayrı masalara oturuyor. Günün anlam ve önemine uygun olarak evliliğin bilançosu damgasını vuruyor sohbetlere. Sonuç, suçlu daima ''öteki''.

Boşandığım için mutluyum hatta en mutlu benim yarışı. Sözle kavga etmeyen, karı koca arasındaki en büyük kavganın, kapının biraz kuvvetli kapatılmasından ibaret olan Japonya''da; toplum hayatında kızgınlığın sözden ziyade bakışlarla ifade edildiği göz önüne alınınca, boşanma partisine de derin bir sessizlik içinde bakışlar damga vuruyor olmalı.

Tabi bu boşanma partisine kazasız belasız ulaşabilmek, boşanma işlemini kolayca gerçekleştirebilmek için ''ayırıcı dedektifle'' anlaşan yine Japonlar.

Bir gün herkes ünlü olacak!

Düğün, nişan, sünnet videoları, doğum günlerini kameraya alma, şirketlerin kısa filmleri, hayatımın belgeseli. Yapılan her eylem ânı sabitlemek, geleceğe kayıt düşmek için. Hatıra olsun, geleceğe kayıt olsun.

Basın ordusu tarafından fotoğraflanan ünlülere özenenlerin imdadına kişiye özel paparazzi hizmeti yetişti. İstediğiniz gün, istediğiniz saatte, istediğiniz yerde, arzu edilen şekilde fotoğraflanmanız mümkün. Nişantaşı''nda bir kafede uluorta ya da gizlice ünlüler gibi fotoğraflanmak.

2008 yılında gazeteler vasıtasıyla Amerikan versiyonundan haberdar olmuştuk kişiye özel paparazzi hizmetinin. Artık ne mutlu ki yerlisi de mevcut. Evlenme teklifi anını ölümsüzleştirmek, ünlü gibi görünmek, Nişantaşı ya da İstinyepark''ta alışveriş yaparken yakalanmak ya da Bebek sahilinde aile saadetini ölümsüzleştirmek isteyenlere bir telefon kadar yakın paparazzi hizmeti. Geçici de olsa kendinizi yıldız gibi hissetmeniz mümkün.

Yeni tanıştığı kişiler üzerinde etki bırakmak, beni buralarda herkes tanır cümlesini kanıtlamak için şef garsonlara bahşiş vermek artık çok demode. Ödediğiniz ücrete göre sayısı belirlenen paparazziler, arzu ettiğiniz yerde gizlenip, falanca bey falanca hanım yanınızdaki kim acaba diye seslenerek ard arda patlatabilir flaşları.

Sahte paparazziler flaşları patlatınca etraftaki insanlar gerçekten ünlü biri olduğunu zannederek cep telefonlarıyla fotoğraf çekmeye başladığında hedefe ulaşılmış olur. Ne kadar flaş o kadar starlaşma hissi.

Ünlü olmaya, anlık bile olsa star gibi hissetmeye, fotoğraflanmaya duyulan arzuyu keşfeden girişimci zekanın, star gibi hissetmek hissini satın almak isteyenlere hizmeti.

Gösteri çağında, gösteri kültürüne teslim, çağın ruhunu fetheden bir girişimci zekası.

Etrafınızda kim olduğunuzu soran biri yoksa siz bir hiçsiniz!

Hiç kimse olduğuna inanan insanların, bir şey olduklarına inanmak, daha ziyade de yanındakileri inandırma çabası.

13 yıl önce
Her şey kişiye özel!
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti