|
Gazze büyük savaşın sadece başlangıcı mı?

İsrail ile Gazze arasındaki gerginlik Hamas hareketinin askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları komutanı Ahmet El Cağberi"nin İsrail hava saldırısında şehit edilmesiyle bir anda büyük bir çatışmaya dönüştü ve bir savaşa dönüşme potansiyeli de taşıyor.

İsrail uzunca bir süredir İran"ın nükleer programı ile ilgili sesini yükseltiyor ve ABD başta Batı"dan İran"la ilgili "kırmızıçizgiler" çizmesini istiyordu.

İsrail Başbakanı"nın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu"nda elinde bomba resmiyle bunu açıklaması hala zihinlerdedir.

İsrail İran"a saldırmak istiyor ancak bunun neticelerini kestiremediği için cesaret edemiyor. Yoksa aynen Sudan"a yaptığı gibi gider saldırır, geri döner ve hiç bir şey olmamış gibi davranabilirdi. Sudan"ın kendisine karşılık verme gücü bulunmadığını bildiği için rahatlıkla gidip bombalayabiliyor. Bu Sudan"ı ilk kez bombalaması da değil.

İsrail"in İran"la ilgili endişesi belki İran"dan da kaynaklanmıyor. Çünkü İran"a saldırı durumunda, İran uzun menzilli füzeleriyle İsrail"i vurmaya çalışsa da füze savunma sistemleri füzeleri havada avlayabilecektir.

Körfez Savaşı zamanında füze savunma sitemi olarak "Patriot" füzeleri vardı, şimdi ise İsrail ABD"nin de yardımı ile "Çelik Kubbe" (Iron Dome) füze savunma sistemini geliştirdi ve başarıyla denediğini ilan etti.

İsrail"in asıl sorunu Güneyindeki Gazze ve Kuzeyindeki Güney Lübnan iledir. Çünkü bu iki bölge İsrail"i adeta bir mengenenin iki ucu gibi sıkmaktadır. Bu bölgelerden gelecek tehdit daha büyüktür.

İsrail"in coğrafi derinliği olmadığı için, gerek Gazze"deki direniş grupları ve gerekse de Lübnan Hizbullah"ı elindeki füzeler günümüz itibariyle İsrail"deki her noktayı vurabilecek kapasiteye sahiptir. Özellikle de Hizbullah mahiyetini açıklamadığı ama gelişmiş füzelere sahip olduğunu ve olası bir İsrail saldırısında hayatı İsrail halkına cehennem edeceği tehditlerinde bulunmuştur.

Hizbullah"ın 2006 yapılan ve zaferle çıktığı savaştan bu yana savaş gücünü artırdığı gözlemlenmektedir.

Dolayısıyla, eğer İsrail İran"a saldırmak gibi çılgınlığa girişecekse işe öncelikle komşularından başlamalıdır.

İşe bu boyutuyla baktığımızda, şu an yaşanan Gazze çatışmaları ile İsrail yeni geliştirmiş olduğu "Çelik Kubbe" füze savunma sistemini deniyor olabilir. Eğer gelişmeler isteği gibi gider ve "Çelik Kubbe"den isteği verimi alırsa öncelikle Gazze"deki direniş potansiyelini kırma yoluna gidecektir.

Yoğun bir bombardıman ya da işgal neticesinde Gazze"den emin olduktan sonra ya da bir işgal ile yüzünü Güney Lübnan"a yani Hizbullah"a dönmesi kaçınılmaz olacaktır.

Kuşatma altında inleyen ve kendi imkânları ile ve ilkel şartlarda ürettikleri roket ve mühimmatla İsrail"e karşı koymaya çalışılan Gazze"ye nispetle, 2006 savaşında da görüldüğü üzere, İran ve Suriye"nin desteğine mazhar Hizbullah kolay bir lokma değildir.

Ama İsrail savaşı İran"a taşıyabilmek için öncelikle Hizbullah"la hesaplaşmak zorundadır.

Belki İsrail eşzamanlı olarak iki cephe de savaşmak istemiyor ama Gazze"den sonra sıra Güney Lübnan yani Hizbullah"la savaşa gelirse sürpriz olmaz.

İsrail Gazze"ye saldırarak düşmanlık ateşini yeniden yaktı ve büyük hesaplarla hareket ediyor. Unutmaması gereken ise gerek 2006 Hizbullah savaşında ve gerekse 2008 Gazze "Dökme Kurşun" operasyonunda olduğu üzere bazen evdeki hesapların çarşıya uymadığı ve ters yüz olabildiğidir.

11 yıl önce
Gazze büyük savaşın sadece başlangıcı mı?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı