|
Futbola "yabancı"

Takımlarımızın vitrinleri değişti. Transfer yasasına (5+1) ve de patronlarının kasasına güvenen takımlarında büyük oranda değişimler gözleniyor.

Futbol Federasyonu 5+1''i uygulamaya koydu. Bu durum bazı takımlarda sevinçle karşılanırken, birçok kulüp de, "Türkiye Ligleri yabancı futbolcuların cenneti olacak, futbolcularımızın önü kesilecek" diye tepki gösteriyor.

Aslına bakarsanız, az fakat kaliteli yabancı Türk futboluna bir darbe değil, -tersine- dinamo görevi yapabilir. Son 10 yıl içinde Türkiye''ye yüzlerce yabancı geldi, gitti. Söyler misiniz; kaç tanesinin ismi aklımızda?

Gelen futbolcu, kalitesiyle, hırsıyla ve futbol kariyeriyle Türk futbolcusunun üzerinde olsun ki, bizimkiler de yükselen bu çıtaya yetişmek için gayret sarfetsin...

Öyle paçavra futbolcular transfer edidi ki, bırakınız kulübe güç katmayı, tam tersine töstek oluyor, üstelik, kovuyorsunuz; gitmiyorlar. İş, UEFA''ya intikal ediyor. Hatta, Beşiktaş, Trabzonspor gibi birçok kulübümüzün UEFA''da bu konudaki dosyası bile kabarmış durumda.

Trabzonspor''un son 10-12 yılına bakıyorum, gelen onlarca yabancının içinde yalnızca Şota''nın ismi kalıyor aklımda. Fenerbahçe''de Schumacher, Gerson, Uche, Okocha, Galatasaray''da Hagi, Taffarel, Popescu, Stumpf, Beşiktaş''ta, Ferdinand, Walch...

İşte o kadar!

Ya diğerleri? Yani deveyi hamudu ile götürenler?..

İddia ediyorum; 5+1 Türk futbolundaki haksız rekabeti daha da körükleyecektir. Futbolcularının aylıklarını bile veremeyen Rizespor mu büyük paralar döküp 5+1 kontenjanını kulanacak?

Onun için, Futbol Federasyonu, 5+1 ile Türk futbolunun önünü tıkayacağına, transfer edilecek olan yabancılarda belli bir kalite zorunluluğu getirse, çok daha isabetli bir iş yapmış olur.

Söyler misiniz, yarısı yabancı futbolcularla kurulu bir takım, Milli Takım''a ne verecek? Türk futbolunun kaynağını teşkil eden altyapılar, hangi takıma futbolcu yetiştirecek?

Acaba, kaliteli-kalitesiz birçok futbolcuya akıtılan trilyonlarca para kulüplerin altyapılarına aktarılsa fena mı olur?

Türkiye 2. ve 3.Liglerinde birçok kulüp mali sıkıntılardan dolayı kapanmanın eşiğine gelmiş durumda.

Futbol Federasyonu, Türk futbolunun nüvesini oluşturan bu kulüplerimizin feryatlarına kulağını kapamış, "büyük"lerin isteklerini yerine getirmekle meşgul. Paralarını harcayacak yer bulamayan "büyük"ler ise, Türkiye''yi yabancılar cenneti yapmak için birbirleriyle sidik yarışında...

Bu gidiş, gidiş değil ama; yine de hayırlısı!

24 yıl önce
Futbola "yabancı"
Yetim Malı Yemek
Gerçek lider Şenol Güneş
Barış Pınarı ve ekonomi güvenliği
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek